Rozemarijn, de gezonde smaakmaker.

Rozemarijn werd in de oudheid als heilig gezien en wordt tegenwoordig veelvuldig in de natuurgeneeskunde ingezet. Het wordt vooral gebruikt omdat het het geheugen zou stimuleren en versterken, angst vermindert en helpt onze darmen gezond te houden.

Maar rozemarijn doet meer.

  • het is schimmel- en bacteriedodend
  • het beschermt onze huid
  • het beschermt de longen, verbetert astma en gaat hoesten tegen
  • het werkt ontstekingsremmend en is bloedzuiverend
  • het voorkomt bloedstolsels
  • het werkt tegen maagkrampen en kan een maagzweer voorkomen
  • het beschermt de lever
  • het bestrijdt artritis en spierpijn
  • het gaat haaruitval tegen
  • het stimuleert het immuunsysteem
  • het heeft een positief effect op de spijsvertering

In de keuken wordt rozemarijn vers en gedroogd gebruikt, zowel de blaadjes als de bloemetjes. Het is ook verkrijgbaar als etherische olie voor massage of in bad en als voedingssupplement. Rozemarijn bevat allerlei vitamines en mineralen maar zijn kracht komt vooral uit de essentiële oliën en fytonutriënten, zoals fenolzuur. Deze fytonutriënten gaan de afbraak van acetylcholine tegen. Acetylcholine bevindt zich in ons brein en is verantwoordelijk voor ons geheugen en onze communicatie. Daardoor wordt rozemarijn ook ‘krachtvoer voor ons denkvermogen’ genoemd. 

Wat kun je allemaal met rozemarijn?

Rozemarijn heeft een krachtige bitter zoete smaak en is net als andere kruiden zeer geschikt om thee van te zetten. De geur van rozemarijn zou rustgevend zijn.
Het past perfect in een dressing voor salade of voeg het toe aan een groentesmoothie. Aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en zeezout doen het ook altijd goed. En natuurlijk als smaakmaker voor vlees. Het wordt veel gebruikt in grill- en barbecue gerechten.

Eet jezelf gezond!