Heermoes, een plant met superkracht!

Heermoes is een oerplant waar fossiele resten van gevonden zijn van 400 miljoen jaar oud. Het is een stugge, taaie plant met soms meterslange wortels. Tegenwoordig wordt heermoes vaak als onkruid gezien maar heermoes is een signaalplant. Daar waar heermoes opduikt is de bodem verarmd en heeft maar een laag gehalte aan mineralen. Door zijn meterslange wortels kan heermoes mineralen diep uit de grond halen zodat ze in de plant komen.
Vanwege de meterslange wortels wordt het ook vaak ingezet om vervuilde grond te reinigen.

Heermoes is, net als veel andere planten, in de vergetelheid geraakt als het om zijn geneeskrachtige werking gaat. Het is een krachtige plant die voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Heermoes wordt ook wel (akker)paardenstaart, rattenstaart of kattenstaart genoemd.
De jonge heermoesscheuten lijken op asperges en kunnen ook op die manier gegeten worden.  Toch raad ik niet aan direct op zoek te gaan naar wilde jonge heermoes, want je mag er maar een beperkte hoeveelheid van eten en deze plant heeft een aantal nogal giftige familieleden.

Welke voedingsstoffen zitten er in heermoes?

Je zou heermoes zo maar een ‘superfood’ kunnen noemen want het bevat onder andere de vitamines B1, B2, B3 en C en echt een overvloed aan mineralen zoals; kalium, calcium, mangaan, magnesium, natrium, ijzer zwavel, fosfor, kobalt, chroom, seleen en zink. Verder zit er in heermoes onder andere betacaroteen, flavonoïden, fenolzuur, saponinen, looistoffen en kiezelzuur.

Heermoes is zowel inwendig als uitwendig te gebruiken. Inwendig gebruik door het drinken van heermoes thee/extract of tinctuur of het slikken van tabletten of capsules. Uitwendig gebruik door kompressen of een bad waar heermoes tinctuur of extract aan toegevoegd is. Je kunt het gedroogd kopen.

Wat is de geneeskracht van heermoes?

De werking van heermoes is heel divers. Het heeft een herstellend en versterkend effect op botten, spieren, kraakbeen, pezen en bindweefsel. Het wordt daarom vaak ingezet bij:

  • osteoporose,
  • het herstel van botbreuken,
  • peesontstekingen,
  • gescheurde knie- of enkelbanden,
  • tussenwervel slijtage,
  • reuma, jicht, artrose

Maar ook bij een zwak gebit, dun haar of haarverlies, zwakke nagels en vroegtijdige veroudering van de huid kan heermoes helpen. Heermoes is urinezuurverdrijvend en heeft een positief effect op onze urinewegen. Het wordt daarom gebruikt bij onder andere:

  • nierstenen,
  • blaas- of nierbekkenontsteking,
  • te weinig urineproductie,
  • incontinentie of bedplassen.

Heermoes is bloedstelpend, zowel voor inwendige als uitwendige bloedingen. Dit maakt het geschikt om te gebruiken bij

  • traag genezende of bloedende wonden,
  • overmatige menstruatie,
  • neus-, long- en maagbloedingen,
  • bloedend tandvlees
  • bloedverlies in urine.

Heermoes houdt bloedvaten soepel en kan daarom preventief ingezet worden om aderverkalking en hart- en vaatziekten te voorkomen. Het wordt ook vaak gebruikt voor het soepel houden van organen, zoals de longen. Heermoes heeft een ontstekingsremmende, verzachtende en pijnstillende werking. Door te gorgelen met heermoes kun je ontstekingen aan tandvlees, mondslijmvlies, amandelen en keel verminderen.

Door een bad te nemen waar heermoes aan toegevoegd is kun je pijn verminderen aan botten en spieren en jeuk door huiduitslag verzachten.
Kompressen of een bad met heermoes vermindert en verzacht de pijn en jeuk van aambeien. Maar niet alleen ons lijf heeft baat bij heermoes, ook ons brein wordt er blij van.
Heermoes verbetert de werking tussen beide hersenhelften en werkt versterkend. Het kan daarom helpen als je even niet zo goed in je vel zit.

Heb je klachten die misschien met heermoes te bestrijden zijn? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag.

Ik wil je nog wel even adviseren om nooit zo maar een supplement te gaan slikken. Ook natuurlijke supplementen kunnen een uitwerking hebben op elkaar of op medicijnen. Neem altijd contact op met een deskundige, zoals een natuurkundig of orthomoleculair therapeut.