Kimchi is een traditioneel (bij)gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en andere groenten en kruiden.
Fermenteren of inleggen is eigenlijk het gecontroleerd laten rotten van groente, wat we allemaal wel kennen van zuurkool. Gefermenteerde voeding geeft ons immuunsysteem een boost en is erg goed voor onze darmen en gezonde darmbacteriën.
Kimchi kan zo gegeten worden maar is ook basis voor vele andere gerechten.
Kimchi is uitgeroepen tot 1 van de 5 meest gezonde gerechten ter wereld!
Wat heb je nodig om zelf kimchi te maken?
– een halve Chinese kool en/of paksoi
– 1 ui
– een halve bol knoflook
– 5 cm gemberwortel
– 1 Spaanse peper
– 1 winterwortel
– 3 lente uitjes
Voorbereiding, eerst pekelen.
Pekelwater: 1 liter gekookt water met 50 gram zeezout
Haal de bladeren van de kool en/of paksoi en leg deze 12 uur in pekelwater. Leg iets op de kool zodat het onder de pekel blijft. Dek het af en laat op kamertemperatuur intrekken.
Pasta maken.
Pureer ui, knoflook, gember en pepers tot een grove pasta. Er wordt soms ook wat tamari (sojasaus) aan toegevoegd om de fermentatie sneller op gang te brengen.
Vervolgens het samenvoegen.
Haal de koolbladeren uit de pekel en laat ze uitlekken.
Bewaar iets van het pekelwater. Snij de kool in stukjes. Rasp de winterwortel, snij de lente uitjes fijn. Meng de groenten en gesneden kool door de pasta.
Schep de kimchi in een weckpot tot ongeveer 3 cm onder de rand (deze ruimte heeft het nodig omdat door fermentatie gas vrijkomt). Druk goed aan zodat luchtbellen verdwijnen en vocht vrijkomt. Als het mengsel niet onder water staat, voeg dan pekelwater toe tot dit wel het geval is. Dek af met een koolblad. Leg er iets zwaars op, zodat het onder het vocht blijft. Sluit het deksel. Laat 2-7 dagen fermenteren op kamertemperatuur en laat regelmatig even gas ontsnappen. Doe dit voorzichtig want er kan nogal wat druk achter staan. Proef tussendoor. Is de kimchi klaar, bewaar het dan in de koelkast.
Er bestaan minstens 100 verschillende recepten voor het maken van kimchi. Je kunt variëren met de snijwijze (fijn, grof, blokjes) of met de groenten en kruiden.
Je kunt meer of helemaal geen Spaanse peper toevoegen, je kunt er een soort curry van maken (door er kerrie bij te doen) of het Chinese 5 kruidenmengsel toe te voegen.
Kortom: leef je helemaal uit en eet jezelf gezond!