De effecten van Corona tot nu toe.

Nog krap 2 maanden te gaan en dan is het al weer een jaar geleden dat het Corona virus de kop opstak. Een mysterieus virus waar in eerste instantie niet echt veel aandacht aan werd besteed. Het was een beetje een ‘ver van mijn bed show’, totdat het zich in rap tempo begon te verspreiden. Nu, 10 maanden later, heeft het de hele wereld min of meer in zijn greep. Of we willen of niet, ons dagelijks leven wordt nog steeds beïnvloed door het Corona virus en de ziekte Covid-19. De gevolgen zijn heel ingrijpend.

Of je nu zelf ziek bent of bent geweest, iemand uit je naaste omgeving die ziek is of misschien heb je zelfs iemand verloren… Of je nu werkzaam bent in een branche die getroffen is door de maatregelen of een ondernemer bent die zijn zaak heeft moeten sluiten… Of je nu scholier bent of ouder/verzorger van één of meer schoolgaande kinderen… Of je nu werkzaam bent in de zorg of een partner hebt die een verzorgend beroep heeft… We hebben er allemaal op de één of andere manier mee te maken!

Wat mij wel opvalt, is dat de toon onderling steeds harder wordt, vooral op social media. De voor- en de tegenstanders van de maatregelen, de verschillende kijk hierop, de feiten en fictie over het virus, een medicijn of een vaccin. Iedereen vindt er wat van en iedereen moet dat ook melden. Ik zie mensen (schriftelijk) bekvechten, ruzies ontstaan tussen vrienden, grof taalgebruik van mensen die dit voorheen nooit zo zouden doen. De verwensingen, het gedram (ik heb het bij het juiste eind en jij niet!) en  (complot)theorieën zijn niet van de lucht. Ik denk dat dit uiteindelijk net zo schadelijk of misschien zelfs schadelijker is dan het virus.

De stress die deze strijd oplevert, vreet aan ons en maakt meer kapot dan je zou denken. De verdeeldheid en vijandigheid werkt door in onze relaties en de manier waarop we met elkaar omgaan. Niet alleen onze fysieke gezondheid staat onder druk door dit virus, onze mentale gezondheid heeft ook flink te lijden. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken en de explosieve groei van het aantal gebruikers van antidepressiva.

De wetenschap draait overuren en de onderzoeken (zowel naar het fysieke als ook naar het mentale effect van dit virus) volgen elkaar in rap tempo op. Ik probeer het allemaal zo veel mogelijk te volgen maar heb wel een selectie gemaakt uit de verschillende bronnen. Wat kun je wel geloven en wat niet? Ook deze onzekerheid levert veel stress op.

Als zorgprofessional heb ik vaak toch wat meer toegang tot informatie en daaruit blijkt keer op keer dat een sterke afweer ons beste wapen is. Een sterke afweer creëer je niet alleen door de voor jou juiste voeding en een bewegingspatroon wat bij je past, een sterke afweer is ook zeker afhankelijk van hetgeen jij emotioneel ‘in je lichaam stopt’. Trauma en stress veroorzaken een chemische reactie in ons lijf die opgeslagen wordt in onze cellen. Als dit lang duurt of heel heftig is kan het na verloop van tijd het DNA van onze cellen veranderen, waardoor we dus fysiek veranderen.

Een Amerikaanse dokter, Dr. Candace Pert, heeft in het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw baanbrekend onderzoek gedaan naar het effect van ons brein (en onze mentale gezondheid) op onze fysieke gezondheid. Zij schreef rond de 250 wetenschappelijke artikelen over de samenhang tussen de werking van onze organen, ons zenuwstelsel, ons immuunsysteem, onze hormonen en onze psychische gezondheid. Zij leverde bewijs voor de theorie dat alles met elkaar in verband staat en dat gedachten en emotie zowel ziekte als gezondheid in ons lijf kunnen creëren. Haar onderzoek was mede de basis voor wat later een nieuwe tak van wetenschap zou blijken, PsychoNeuroImmunologie oftewel PNI. Als orthomoleculair therapeut werk ik volgens de regels van PNI.

Dit betekent dat je geen optimale fysieke gezondheid kunt bereiken zonder optimale geestelijke gezondheid.

Dat we dit al langer weten blijkt uit de uitdrukkingen in onze Nederlandse taal. Deze zijn niet zo maar ontstaan…

  • Iets op je lever hebben.
  • Met iets in je maag zitten.
  • Iets in je maag gesplitst krijgen.
  • Een brok in je keel hebben.
  • Vlinders in je buik hebben.

Allemaal uitdrukkingen die het hebben over de invloed van ons brein op ons lichaam. Het is dus heel belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen lichaam en geest. Je manier van denken heeft invloed op je lijf en hoe je met je lijf omgaat (voeding, beweging, verzorging) heeft invloed op je hoofd. Merk jij dat je onrust ervaart door hoe we leven in deze bijzondere tijd? Ben je prikkelbaar of heb je toch een iets korter lontje? Irriteer je je sneller aan de mensen om je heen of heb je daadwerkelijk aanvaringen of meningsverschillen? Voel je je somber of ben je vaak verdrietig? Dit alles kan je immuunsysteem ondermijnen en er voor zorgen dat je vatbaarder bent voor ziekte.

Voeding heeft hier invloed op. Er zijn nogal wat voedingsstoffen, kruiden, specerijen en supplementen die je mentaal sterker kunnen maken. Ook verandering in leefstijl kan het verschil maken.

Wil jij ervaren wat een orthomoleculaire leefstijl voor jou kan doen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie via telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl

Pas goed op jezelf en op de mensen om je heen!