De geneeskracht van knolselderij.

Knolselderij is een ondergronds groeiend gewas, familie van de wortel en verwant aan de selderij en bleekselderij. In de Oudheid werd al geschreven over de medicinale eigenschappen en werd de Latijnse naam, Apium, in verband gebracht met apex, wat hoofd betekent. De structuur doet ook een beetje denken aan een hoofd, hard van buiten en wat sponzig van binnen. Je kunt zowel de knol als de bladeren eten. In de Nederlandse keuken is knolselderij vooral bekend omdat het toegevoegd wordt aan erwtensoep, verder wordt er eigenlijk weinig mee gedaan. In Oost Europese keukens daarentegen wordt het veelvuldig gebuikt. Het blad is, als het wat ouder is, bitter van smaak. De jonge blaadjes zijn veel zachter en beter eetbaar. Deze worden vaak los geteeld en verkocht onder de naam bladselderij. 

Knolselderij bevat veel vitamines, maar vooral vitamine K is goed vertegenwoordigd. In 100 gram zit 34% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K. Daarnaast bevat het 13% van ADH vitamine C en 13% vitamine B6, 6% vitamine B5 en 4% van de ADH vitamine B1 en B3.

Ook het rijtje mineralen is indrukwekkend, inclusief de percentages van de ADH:

  • Fosfor 16%. Fosfor zit in iedere cel van ons lichaam en ongeveer 1% van ons totale lichaamsgewicht bestaat uit fosfor. Het is betrokken bij veel verschillende processen en is belangrijk voor de aanmaak van onze botten en hormonen, het ondersteunt onze spijsvertering, het helpt voedingsstoffen op te nemen en ondersteunt bij cel reparatie.
  • IJzer 9%. IJzer transporteert zuurstof in ons bloed en zorgt voor een goede werking van ons immuunsysteem. Voldoende ijzer zorgt voor meer energie, geestelijk welzijn en een betere concentratie.
  • Koper 8%. Koper houdt vele belangrijke processen in ons lichaam gaande, helpt onze organen en stimuleert onze spijsvertering. Koper helpt de opname van ijzer en zorgt onder andere voor de aanmaak van pigmentcellen in onze huid en ons haar. Als je te weinig koper binnen krijgt zal het lichaam koper onttrekken aan bijvoorbeeld ons haar, waardoor je vroegtijdig grijs wordt.
  • Mangaan 7%. Mangaan speelt veel essentiële rollen in onze stofwisseling, het helpt ons zenuwstelsel functioneren en zorgt er voor dat onze schildklier het prohormoon thyroxine aan kan maken. Het is een sterk antioxidant en voorkomt oxidatieve stress (kan leiden tot kanker en hart- en vaatziekten).
  • Kalium 6,5%. Kalium is nodig voor een goede werking van onze hersenen.
  • Magnesium 5%. Iedere lichaamscel en ieder orgaan heeft magnesium nodig om goed te functioneren.
  • Calcium 4%. Bouwsteen van onze botten.
  • Zink 3%. Zink komt voor in iedere lichaamscel en ondersteunt het immuunsysteem.

Verder bevat deze knol veel eiwitten, waardoor hij meer en meer wordt gebruikt als vleesvervanger. Ook zit hij boordevol vezels, wat weer goed is voor een gezonde darmwerking.

Je kunt knolselderij bakken, stoven, roerbakken en koken en het is een heel gezonde vervanging voor de gewone aardappel. Knolselderij bevat veel minder calorieën en veel minder zetmeel dan de aardappel, waardoor hij in een gezond orthomoleculair voedingspatroon past. Door de wat zoetige smaak wordt de knol ook steeds vaker gebruikt in recepten voor bijvoorbeeld muffins of desserts. Het blad kun je door de soep of een stamppot doen.

Voeg eens wat vaker deze gezonde knol aan je voeding toe. Eet smakelijk.