Winterhanden en wintervoeten, een vervelende, pijnlijke kwaal!

In deze tijd van het jaar kun je er ineens last van krijgen, dikke gezwollen, rode tot blauwe vingers en/of tenen. Je vingers of tenen kunnen uitstulpingen krijgen die lijken op blauwe druifjes en een jeukend en branderig gevoel geven.

Je hebt last van winterhanden en/of wintertenen.

In sommige gevallen kan het zich ook uiten op kuiten, bovenbenen, billen, neus en oren. Je kunt zelfs blaren, wondjes en (door het krabben) ontstekingen krijgen. Het is een kwaal die niet te genezen is, toch kun je er zelf wel wat aan doen.

Hoe ontstaan winterhanden en wintervoeten?

Het ontstaat doordat je huid extreem reageert op kou. Dit heeft natuurlijk te maken met omstandigheden maar het kan ook zijn dat je er aanleg voor hebt. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Bij kou vernauwen onze bloedvaten normaal gesproken om ons warm te houden. Het bloed stroomt minder naar de bloedvaten onder onze huid en blijft meer in de buurt van de vitale organen waardoor onze inwendige temperatuur op peil blijft. De huid voelt dan ook al snel ijskoud aan. Bij winterhanden en -voeten verkrampen de bloedvaten vlak onder onze huid. Hierdoor kan het bloed niet goed door stromen en ontstaat er een stuwing en/of een zuurstoftekort in de huid. Dit veroorzaakt een zwelling, een rode tot blauwe kleur en soms zelfs blaren.

Toch is kou niet de oorzaak van winterhand en -voeten, het is alleen de trigger. Een slechte doorbloeding, bloedarmoede, auto-immuunziekten en een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zijn belangrijke onderliggende oorzaken. In de 40er jaren van de vorige eeuw werden winterhanden en -voeten succesvol behandeld met vitamine B3 suppletie, vitamine D3 injecties en vitamine K. Deze behandelmethode is echter in vergetelheid geraakt en er is geen recent onderzoek meer gedaan. Heb je dus last van winterhanden en/of wintervoeten is het verstandig je eens te laten doormeten om te kijken hoe het met jouw vitaminevoorraad staat.

Wat kun je zelf doen?

Winterhanden en -voeten komen meer voor bij mensen die weinig bewegen. Ook rokers hebben hier vaker last van omdat roken invloed heeft op onze bloedvaten en doorbloeding. Te strakke kleding of te krappe schoenen zorgen ervoor dat je sneller last krijgt. Mensen die te dun zijn, hebben ook vaker last van deze kwaal. Maar ook een slechte gezondheid van bloedvaten kan één van de oorzaken zijn. Eigenlijk allemaal zaken waar je zelf invloed op hebt. Zoals gezegd, genezen is niet mogelijk, maar  je zult er wel veel minder last van hebben.

Wat kun je met voeding doen om je bloedvaten gezond en soepel te houden?

Eet zo puur mogelijk en laat lege koolhydraten staan. Minder met koffie en vermijd alcohol. Drink veel water. Ons bloed bestaat voor een groot deel uit water en water drinken zorgt er dan ook voor dat je bloed makkelijker stroomt. Daarnaast zijn er een aantal voedingsmiddelen die invloed hebben op de gezondheid van onze bloedvaten en de circulatie van ons bloed. Knoflook staat dan met stip op nummer 1! Knoflook verdunt je bloed en gaat de vorming van plaque tegen in onze aderen. Plaque zorgt voor vernauwing van de aderen en aderverkalking waardoor de bloedvaten minder soepel worden. Ook vermindert knoflook de vetafzetting in de aderen, wat vernauwing kan voorkomen.

Uit verschillende onderzoeken is duidelijk gebleken dat het eten van (vooral rauwe) knoflook of het slikken van een supplement een groot verschil kan maken. Neem trouwens nooit een geurloos supplement want hier is juist het werkzame stofje, zwavelhoudende allicine, uit verwijderd. Dit stofje komt vrij na kneuzing van de knoflookteen en kan slecht tegen verhitting. Als je knoflook verwerkt in een gerecht kun je dan ook het beste de knoflookteentjes 10 minuten voor opdienen van het gerecht kneuzen, even laten ademen en dan toevoegen. Niet meebakken dus.

Ook is er onderzoek gedaan naar een extract van gerijpte knoflook. Dit laatste schijnt nog andere voordelen te hebben. Door knoflook op kamertemperatuur te laten rijpen, verhoogt het gehalte aan antioxidanten aanzienlijk. Antioxidanten voorkomen schade aan onze cellen en dus ook aan onze bloedvaten. Naast de goede eigenschappen die knoflook heeft als het om onze aderen gaat, heeft knoflook nog een hele lange lijst aan voordelen voor onze gezondheid. Voeg dus regelmatig knoflook toe aan je dagelijkse voeding en verbeter hierdoor, op een hele smakelijk manier, de gezondheid van je bloedvaten maar ook van de rest van je lijf.

Eet jezelf gezond!