Mannelijke onvruchtbaarheid neemt in rap tempo toe.

Uit onderzoek in 2017 is gebleken dat het aantal zaadcellen van Westerse mannen in de laatste 40 jaar met 50% is gedaald. Als men een kinderwens heeft, kan niet alleen de afname van het aantal cellen voor een probleem zorgen, ook de kwaliteit van het sperma gooit tegenwoordig steeds vaker roet in het eten. Verminderde beweeglijkheid, vervorming en DNA strengen die te vaak opsplitsen of afbreken, kunnen bijdragen aan onvruchtbaarheid.

Het onderzoek combineerde een veelvoud aan onderzoekresultaten van voorgaande jaren. In totaal ging het om bijna 50.000 mannen die van 1973 tot 2011 hun sperma hebben afgestaan voor onderzoek. Allemaal mannen die geen aangeboren afwijkingen of genetische defecten hebben waardoor ze verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar zouden kunnen zijn.

De cijfers liegen er niet om.

Waar in 1973 een milliliter sperma van Westerse mannen nog 99 miljoen zaadcellen bevatte, was dat in 2011 nog maar 47 miljoen. Ook het totale aantal zaadcellen liep drastisch terug. In 1973 bevatte een zaadlozing gemiddeld nog 338 miljoen zaadcellen, in 2011 was dat nog maar 138 miljoen. En de dalende trend lijkt zich door te zetten, waardoor veel stellen in de toekomst afhankelijk zullen worden van reageerbuisbevruchting en IVF.

Wanneer is de kans op bevruchting het grootst?

Sperma met tenminste 40 miljoen zaadcellen per milliliter heeft nog een kans van slagen een eicel te bevruchten, maar volgens de onderzoekers wordt het al lastiger. De beweegkracht van een zaadcel moet groot zijn want na lozing moet hij een weg van 12 tot 17 cm afleggen voordat hij bij de eicel is. Dat is een behoorlijke reis, als je bedenkt dat een zaadcel ongeveer 0,06 millimeter groot is en ook nog na 48 uur zijn vermogen tot bevruchten verliest. Daarnaast moet de zaadcel in staat zijn een aantal veranderingen te ondergaan, met behulp van enzymen en specifieke eiwitten, zodra hij bij de eicel aanbeland is.

Uit het onderzoek bleek heel duidelijk dat de omgeving waarin men leeft, de eetgewoonten en de leefstijl de grote boosdoeners zijn. De blootstelling aan pesticiden, luchtverontreiniging, allerlei andere chemische stoffen die hormoon verstorend werken, slechte eetgewoonten en overgewicht, stress, roken en drinken worden als belangrijkste oorzaken genoemd.     

Verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid is een probleem bij ongeveer 1 op de 6 stellen.

Wat kun je doen aan deze niet aangeboren verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid?

Net als voor de vrouw is het ook voor de man belangrijk zijn lichaam voor te bereiden op bevruchting. Als het lichaam van de vrouw niet in balans is, heeft zij een kleinere kans zwanger te raken, maar ook het lichaam van de man moet zo optimaal mogelijk functioneren om sperma van goede kwaliteit te kunnen produceren.

Een verstoorde darmflora, insulineresistentie, een tekort aan vitamines en mineralen, antibioticagebruik maar ook antibiotica en hormonen uit dierlijk voedsel, teveel buik vet en chronische stress… Het heeft allemaal invloed op de aanmaak en kwaliteit van het sperma. De kwetsbare zaadcellen worden normaal gesproken beschermd door antioxidanten in het zaadvocht, zoals vitamine C en E, carotenoïden en flavonoïden (natuurlijke (kleur)stof uit plantaardige voeding), aminozuren en proteïnen. De samenstelling van het zaadvocht is een afspiegeling van het voedingspatroon en de leefstijl. Zo is bewezen dat niet alleen vrouwen baat hebben bij het suppleren van foliumzuur, ook mannen met een lage foliumzuurspiegel in het bloed bleken verminderd vruchtbaar.

Een gezonde leefstijl en goed voedingspatroon verbetert de aanmaak en kwaliteit van het sperma aanzienlijk. Daarnaast worden specifiek onder andere zink en carnitine genoemd om de zaadproductie te optimaliseren.

Ben jij of ken jij iemand die een kinderwens heeft maar het wil maar niet lukken? Of heb je een kinderwens en wil je je lijf zo goed mogelijk voorbereiden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken

Wil je het onderzoeksrapport lezen? Dat kan via deze link; https://academic.oup.com/humupd/article/23/6/646/4035689?login=true