Zo veel verschillende soorten magnesium, welke kies je?

Magnesium is een veelzijdig mineraal wat bij meer dan 300 verschillende processen in ons lichaam betrokken is. Magnesium kalmeert, maar geeft ook energie. Het ontspant spieren maar geeft spieren ook wat ze nodig hebben bij hoge inspanning. Het heeft invloed op hart en bloedvaten, gewrichten en botten, bloeddruk en suikerspiegel. Ons lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken dus we moeten het uit voeding en supplementen halen.

Hoeveel magnesium hebben we nodig per dag?

Een volwassen lijf bevat ongeveer 25 gram magnesium, waarvan circa 50% opgeslagen is in de botten en tanden en circa 30% in de spieren. De rest bevindt zich in lichaamssappen. Van de magnesium die we via voeding binnenkrijgen wordt ongeveer 30 tot 80% opgenomen. Dit gebeurt aan het einde van de dunne darm. Om gezond te blijven, zou een volwassen man gemiddeld 350 milligram magnesium per dag moeten binnenkrijgen, voor een volwassen vrouw is dat gemiddeld 300 mg. Er zijn ook situaties waarin de behoefte hoger ligt, zoals bij zwangerschap of borstvoeding, darmproblemen of na flinke inspanning.

Wat is magnesiumrijke voeding?

Magnesium zit vooral in noten en zaden, groene bladgroente, bonen en linzen, bananen, granen en vlees.

Magnesium als supplement, welke kies je?

Allereerst wil ik je adviseren nooit zo maar met een supplement te beginnen. Er wordt vaak gedacht; baat het niet dan schaadt het niet, maar dat is onjuist. Alle vitamines en mineralen hebben andere stofjes nodig om hun werk te kunnen doen, ze binden zich aan elkaar en gebruiken elkaar als een soort transportmiddel. Een teveel aan 1 van de vele soorten kan ervoor zorgen dat een andere soort niet opgenomen wordt of zelfs onttrokken wordt aan bijvoorbeeld botten of spieren. Dan ontstaat er een competitie tussen de verschillende vitamines en mineralen en werkt het dus averechts.

Als je zeker weet dat je wel wat extra magnesium kunt gebruiken doordat je dit hebt laten checken of bepaalde klachten hebt, zorg er dan voor dat je de juiste soort kiest. Kies in ieder geval altijd voor organische magnesium. Anorganische is gebonden aan een onnatuurlijke stof en wordt niet goed of zelfs helemaal niet opgenomen en werkt vaak laxerend. Organische magnesium is gebonden aan een aminozuur of citroenzuur. Dit zijn lichaamseigen stoffen die ons lijf dus herkend, waardoor het makkelijker opgenomen kan worden.

De best opneembare soorten en hun werking.

  • Magnesium (bis)glysinaat. Dit is de best opneembare soort van allemaal. Deze magnesium kan zelfs de hersenen bereiken. Het heeft dan ook een gunstig effect op je geheugen, gemoedstoestand en concentratievermogen. Ook kan deze soort ervoor zorgen dat je beter slaapt doordat je sneller inslaapt, langer doorslaapt en uitgerust wakker wordt. Je moet het dan een uur voordat je naar bed gaat innemen.
  • Magnesium orotaat. Deze soort kan het beste gebruikt worden als je intensief sport. Het geeft je energie en verbetert je uithoudingsvermogen.
  • Magnesium citraat. Deze soort heeft een gunstig effect op onze spieren waardoor je krampen en spierzwakte kunt voorkomen. Ook heeft het een gunstig effect op onze spijsvertering.
  • Magnesium threonaat. Net als magnesium (bis) glysinaat kan deze soort door de bloed-hersen barrière heen dringen. Het zorgt ervoor dat je brein beter functioneert en wordt vaak ingezet bij stress, angsten en depressie.
  • Magnesium malaat. Deze soort wordt gebonden aan appelzuur en zorgt voor een betere spijsvertering en optimale omzetting van voedsel in energie.
  • Magnesium tauraat. Deze soort heeft een gunstig effect op ons hart en bevordert de opname van calcium.

Magnesium is te verkrijgen in poedervorm, tabletten, capsules, spray en korrels of vlokken (voor in bad).

Wil je weten hoe het met jouw magnesiumspiegel gesteld is? Vermoed je een tekort doordat je klachten ervaart? Neem dan geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nlof maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken