Waarom je de Akkermansia bacterie in je darmflora wilt hebben!

In het kort? Omdat deze bacterie het darmslijmvlies repareert en onderhoudt en er daardoor allerlei puzzelstukjes op hun plek vallen. Dit zorgt ervoor dat je lijf tot rust komt en tijd en energie heeft om aan belangrijke processen te besteden. Hierdoor krijgt (onder andere) je immuunsysteem een boost, wordt je bloedsuiker- en cholesterolspiegel verlaagt en versnelt je stofwisseling. Dit laatste heeft als leuk extraatje dat je gewicht verliest.

Hoe werkt dit?

De miljarden bacteriën die in onze darmen leven kunnen grofweg onderverdeeld worden in 1000 verschillende soorten. Hoe meer verschillende soorten bacteriën je in je darmflora hebt, hoe beter.  Iedere soort, goed of slecht, heeft zijn eigen voorkeur voor bepaalde voedingsstoffen. De balans tussen goede en slechte bacteriën is van groot belang en kan het beste in stand gehouden worden door gezond en vooral gevarieerd te eten. Op die manier zorg je ervoor dat alle goede bacteriën gevoed kunnen worden en blijven bestaan.

Goede bacteriën houden vooral van vezels. Ze breken onverteerbare stukjes van deze vezels af om daar energie uit te halen. Vezels zitten vooral in groente, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Bij het afbreken van deze vezels komen er allerlei nuttige stofjes vrij die onmisbaar zijn voor veel verschillende processen in ons lichaam. Deze stofjes komen via de darmwand in de bloedbaan en gaan daar op transport naar waar ze nodig zijn.

Een vezelrijk dieet levert veel verschillende bacteriestammen op. Een dieet wat vooral bestaat uit suikers en vette, bewerkte producten zorgt voor een darmflora met veel minder verschillende (en vooral slechte) soorten bacteriën. Een gezonde balans tussen goede en slechte bacteriën staat aan de basis van een soepele stoelgang, een gezonde spijsvertering en een goed werkend immuunsysteem.

Wat doet de Akkermansia bacterie?

De Akkermansia bacterie huist in de slijmlaag of mucus aan de binnenkant van onze darmen, het darmslijmvlies. Ze leven van dit slijm en doordat ze dit eten krijgen de slijmcellen een seintje steeds meer mucus aan te maken. Hierdoor blijft het darmslijmvlies stevig en dik. Ook hebben ze een verdedigende functie en zorgen ze ervoor dat er geen darminhoud door de darmwand heen kan glippen en in de bloedbaan terecht komt.

Wat maakt de Akkermansia bacterie speciaal?

De afgelopen 20 jaar zijn er jaarlijks zo’n 15.000 onderzoeken gedaan naar onze darmflora. Er zijn al heel veel verschillende soorten bacteriën ontdekt en er worden nog steeds nieuwe in kaart gebracht.

Tussen 2002 en 2006 werd er onderzoek gedaan naar de afbraak van het darmslijmvlies. Waarom was de mucus bij sommige mensen heel dun en bij anderen juist heel dik en had dit iets te maken met een bacteriesoort? Darmwetenschapper Muriel Derrien kwam er achter dat in een dunne mucus vrijwel geen Akkermansia bacteriën voor kwamen, terwijl ze in een dikke mucus heel goed vertegenwoordigd waren.

Ook ontdekte ze dat mensen met een dunne mucus veel meer last hadden van onder andere hoge bloeddruk, overgewicht, obesitas, diabetes type II, darmziekten en mentale problemen. Terwijl mensen met een dikke mucus (en dus veel Akkermansia bacteriën) allemaal veel minder ziek waren. Toen rees natuurlijk de vraag of deze bacterie geïsoleerd kon worden om er een supplement van te maken. Dat onderzoek heeft nog jaren geduurd, maar eind 2022 is het dan eindelijk zo ver!

Wat doet een supplement met Akkermansia bacteriën?

Alle studies hebben aangetoond dat deze bacterie zorgt voor gezond darmslijmvlies en ons daardoor optimaal beschermt omdat de darmbarrière hierdoor sterker wordt. De stofjes die deze bacterie uitscheid na het eten van de mucus hebben een ontstekingsremmende werking en geven het immuunsysteem een boost.

De testresultaten toonden verder onder andere aan dat:

  • De gevoeligheid voor insuline omhoog gaat
  • De cholesterol- en bloedsuikerspiegel verlaagt wordt
  • Er meer energie verbruikt wordt, dus een betere stofwisseling
  • Het invloed heeft op het vetgehalte, de heupomtrek en taille
  • Er minder toxische stoffen in het bloed gevonden worden, dus minder ontstekingen in het hele lijf
  • Het lichaamsgewicht lager wordt zonder dieet.

Vooral een rustig immuunsysteem is van belang.

Ons immuunsysteem is eigenlijk de bewaker die als enige taak heeft ons in leven te houden. Dit systeem is constant op zoek naar indringers die onze gezondheid bedreigen. Als er veel stofjes in het bloed voor komen die daar niet horen, is deze bewaker constant bezig die stofjes onschadelijk te maken. Dit kost veel energie en dat moet ergens vandaan komen. Die energie wordt dan van andere processen ‘gepakt’. Zo komt bijvoorbeeld het verteren van voedsel op een laag pitje te staan want dat kan wel even wachten en is niet direct levensbedreigend.

Je kunt een overactief immuunsysteem zien als een bewaker die continue een marathon aan het rennen is, terwijl een rustig immuunsysteem heel relaxt wandelt.

Stofjes die niet in de bloedbaan horen kunnen daar terecht komen doordat de darmwand lek is. De ‘schuifdeurtjes’ (de tight junctions) die de superkleine broodnodige stofjes doorlaten die ons gezond houden, sluiten niet meer en zijn zo groot geworden dat ze ook andere darminhoud door laten. Dit zorgt voor ontstekingen door ons hele lijf en dus een overactief immuunsysteem om al die ontstekingen weer onschadelijk te maken. Als de darmwand niet gerepareerd wordt, is dit dweilen met de kraan open. Een lekkende darm staat aan de basis van veel chronische ziekten.

Het zelfherstellend vermogen van ons lijf is groot en heel krachtig, maar heeft wel de juiste bouwstenen nodig om zijn werk uit te kunnen voeren. Ons lijf kan veel, maar kan niet ‘iets uit niets maken’. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl zijn daarom essentieel en de Akkermansia bacterie maakt het plaatje compleet!

Wil je meer weten? Neem gerust contact op en ik vertel je er alles over!