Gember en waarom het zo goed voor je is

Gember is de wortel van de Zingiber officinale, ook wel bekend als Djahé en bevat de vitamines B1, B2, B6 en C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Maar de belangrijkste bouwstoffen in gember zijn toch wel shogaol, gingerol en zingiberene. Dit zijn antioxidanten die helpen schade aan lichaamscellen te voorkomen. Maar ze doen nog meer.

Shoagol is de scherpe stof die zorgt voor de smaak van gember. Shoagol is goed voor ons hart en heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Gingerol helpt misselijkheid en braken verminderen en werkt goed tegen zwellingen in gewrichten.

Zingiberene is een olie en bevordert de spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden.

Verder versterkt gember het immuunsysteem, zuivert het lymfestelsel en reinigt daardoor het lichaam. Het bevordert de doorbloeding waardoor het goed werkt tegen koude handen en voeten en het stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Het stimuleert de stofwisseling waardoor het lichaam sneller vet verbrandt. Dus ook goed als je af wilt vallen.

Voeg dagelijks een stuk gember toe aan je kopje (biologische) kruidenthee en je geniet al van de gezonde voordelen van gember.

Gember is ook te koop in poedervorm en wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken, maar is ook heel goed te gebruiken in onze Hollandse keuken. Bijvoorbeeld in een groente roerbak gerecht of door een soep. Verder heb je nog gembersiroop, gemberolie en gekonfijte gember.

De siroop kun je heel makkelijk zelf maken.

Benodigdheden:

  • 250ml water
  • 500gr rietsuiker
  • 150gr gember

Los de rietsuiker, al roerend, op in het water en voeg de geschilde gemalen gember toe. Laat ongeveer 30 minuten pruttelen en roer regelmatig om. Laat vervolgens afkoelen, zeef het mengsels en giet in een fles. Bewaar het in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. Het bevriest niet helemaal dus je kunt er makkelijk een schepje uit nemen. Dit kun je bijvoorbeeld mengen met water voor een frisse limonade. Heerlijk en heel gezond.

Kortom, genoeg redenen om altijd een stuk gemberwortel in je koelkast te hebben.
Maar je kunt ook heel gemakkelijk zelf gember kweken.De gemberplant is eigenlijk een tropische plant maar in huis doet hij het zeker goed.

Koop een stuk gemberwortel bij de supermarkt of reformwinkel. Let er op dat de gember geen beschadigingen heeft, stevig aanvoelt en hij moet een aantal vingervertakkingen met knopen hebben. Uit deze knopen groeien namelijk de nieuwe scheuten. Kies een mooi, warm maar vooral schaduwrijk plekje in huis. Gember kan namelijk niet tegen direct zonlicht. Kies een pot of bak die minstens 2x zo groot is als de gember. Het liefst een lange platte bak want gember groeit horizontaal. Gember heeft een rijke bodem nodig, dus koop potgrond waar al mest in zit of bemest zelf regelmatig. Plaats de gember in het midden van de pot of bak met de knopen naar boven en bedek met een laagje aarde. Geef de gember elke dag water tot hij blaadjes heeft. De grond moet altijd vochtig zijn, maar niet te nat. Het duurt een paar weken voordat de gemberwortel blaadjes krijgt en dan is iedere dag water geven niet meer nodig. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft. Geef ongeveer 1x per maand wat extra plantenvoeding, dan kun je na verloop van tijd je eigen gekweekte gember eten.

Houd je echt niet van de uitgesproken smaak van gember dan zijn er ook nog gembercapsules te koop.