Brainspotting, voor het opheffen van bewuste en onbewuste blokkades.
Alles wat we meemaken in ons leven wat lichamelijk of geestelijk letsel veroorzaakt, wordt opgeslagen in ons lichaam. Deze herinneringen kunnen zich tot blokkades ontwikkelen, waar we dagelijks veel last van kunnen hebben.
Deze blokkades kunnen de oorzaak zijn van (faal)angst, depressie, hechtingsproblematiek, stress, verslaving of lichamelijke klachten. Brainspotting is een relatief nieuwe psychotherapeutische methode die zich richt op deze blokkades.
Hoe werkt brainspotting?
Brainspotting is in de 90er jaren ontdekt door EMDR therapeut David Grand. Bij EMDR wordt de cliënt gevraagd een traumatische ervaring voor de geest te halen. Tijdens deze verwerkingstherapie zal de therapeut proberen de cliënt af te leiden. Dit wordt gedaan door middel van het in horizontale lijn heen en weer bewegen van de hand in het gezichtsveld van de cliënt. Deze afleiding heeft effect of de manier van verwerking van trauma.
David Grand ontdekte dat een cliënt op een bepaald punt kort maar hevige heen en weer bewegingen met de ogen maakte. Ook bleef zij naar één punt staren alsof ze ergens naar keek. Hij besloot toen zijn vinger op dat punt te houden omdat hij merkte dat haar reflexreactie daardoor heftiger werd. Hierdoor kreeg de cliënt spontaan allerlei herinneringen aan traumatische ervaringen en pijnlijke gebeurtenissen in haar leven. Aan het einde van de sessie vertelde ze haar therapeut dat ze het gevoel had dat er iets opgelost was.
Dr. Grand is hierna verder onderzoek gaan doen, samen met collega’s, en ze kwamen tot de ontdekking dat bepaalde punten in het gezichtsveld lijken te corresponderen met bepaalde gebieden in het lichaam en de hersenen, waar specifieke informatie opgeslagen ligt.
Door de blik van de cliënt op een bepaald punt vast te houden worden gebieden in de hersenen gestimuleerd om het letsel of een negatieve overtuiging op te lossen. Op hersenscans is ook te zien dat de hersenstam en het midden brein worden geactiveerd als een brainspot wordt ‘aangewezen’.
Wanneer een brainspot wordt gestimuleerd geeft het diepere brein signalen af dat een belangrijk gebied wordt aangesproken. Dit gebeurt buiten de bewuste waarneming van de cliënt om en kan verschillende reflexreacties oproepen, zoals knipperen met de ogen, vergroting of vernauwing van de pupillen, voetbeweging, wiebelen, fronsen, gapen, hoesten of gezichtsuitdrukkingen. Dit zijn allemaal indicatoren dat een brainspot gelokaliseerd is. Terwijl de cliënt zich richt op het lichamelijke gevoel wat een bepaald trauma of overtuiging oproept, wordt er een zelfhelend proces in de hersenen in werking gezet.
De voordelen van brainspotting?
- Brainspotting is een laagdrempelige therapie die geschikt is voor alle leeftijden, ook voor jonge kinderen.
- Deze therapie richt zich niet op cognitieve functies of verbale vermogens en is daardoor zeer geschikt voor mensen die niet makkelijk praten over traumatische gebeurtenissen.
- Het is effectief bij zowel lichamelijk als geestelijk trauma en werkt in op de bewuste en onbewuste gebieden in de hersenen.
- Het kan toegepast worden in combinatie met andere therapieën.
- Het heeft een positief effect op mensen die stress ervaren voor bepaalde prestaties.
- Het heeft een blijvend en diepgaand resultaat op de kwaliteit van leven
Brainspotting kan een mooie aanvulling zijn op verschillende coaching-technieken die zich richten op angsten of andere psychische blokkades. Daarnaast is het ook effectief gebleken in combinatie met lichaamsgerichte therapieën, zoals accupunctuur, fysiotherapie, haptonomie en chiropractie.
Geïnteresseerd? Neem dan geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl