Orthomoleculair

Wat en waarom Orthomoleculaire geneeskunde?
De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

In ons lichaam zijn de hele dag allerlei processen en stoffen aan het werk om alles zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze processen en stoffen hebben vaak effect op elkaar en worden ook beïnvloed door invloeden van buitenaf. Orthomoleculaire geneeskunde of voedingsgeneeskunde houdt zich bezig met die processen en stoffen. Een orthomoleculair therapeut onderzoekt welke processen verstoord zijn geraakt, wat de oorzaak van de verstoring is en wat er voor nodig is om dit op te lossen.

 Brandstof voor je lichaam
Misschien  kan ik het uitleggen aan de hand van een metafoor. Als we in een auto rijden zorgen we dat daar de juiste brandstof tanken zodat we kunnen rijden. Naast de juiste brandstof heeft de motor van de auto ook een oliepeil. Als dat keurig op peil is zal de motor prima blijven lopen maar als het oliepeil zakt of niet op tijd wordt aangevuld kunnen er haperingen ontstaan of kan de motor zelfs vastlopen. Heel simpel gezegd zou je de brandstof van de auto kunnen vergelijken met onze voeding en het oliepeil met onze vitamines, mineralen en co-enzymen. Ons lichaam heeft heel veel werkingsmechanismes (biochemische processen) die allemaal met elkaar in verbinding staan en die alleen optimaal hun werk kunnen doen als de juiste stoffen in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn om voldoende energie te produceren zodat alle processen in ons lichaam hun werk optimaal kunnen doen. 

Verstoorde lichaamsprocessen herstellen
Dat is wat orthomoleculaire kPNI-therapeut probeert te doen. Dat wordt in eerste instantie gedaan door het inzetten van volwaardige voeding en leefstijl adviezen. Als het nodig is worden voedingssupplementen en kruidenpreparaten ingezet. Een orthomoleculair therapeut probeert zo het zelf herstellend vermogen van het lichaam te stimuleren, zodat de energie verdeling voor alle werkingsmechanisme weer optimaal is van en het lichaam weer beter kan werken. PNI staat voor Psycho-Neuro-Immunologie. Het is een wetenschap die onderzoek doet naar het samenspel tussen gedrag (psychologie), zenuwstelsel, immuunsysteem en de gezondheid.