Jodium en waar het goed voor is

Iedere cel in ons lichaam bevat en gebruikt het spoorelement jodium.
Wat zijn de eigenschappen van jodium?

 • het doodt bacteriën, schimmels, parasieten en virussen
 • het beschermt ons slijmvlies
 • het heeft invloed op de pH waarde van onze huid
 • het werkt als een antioxidant
 • het verbetert de gevoeligheid voor insuline
 • het werkt ontgiftend
 • het reguleert de bloedsuikerspiegel
 • het reguleert stressrespons hormonen zoals adrenaline en cortisol
 • het beïnvloed de ontwikkeling van pigmentcellen
 • het beïnvloed de ontwikkeling van ons brein
 • het beïnvloed de ‘communicatie’ tussen onze zenuwcellen onderling

Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen.

De schildklier is een endocriene klier die hormonen maakt en in de bloedbaan brengt. De schildklier zit in de hals, vlak onder het strottenhoofd en produceert de hormonen T3, T4 en calcitonine.

Schildklierhormonen T3 en T4

De schildklier scheidt vooral T4 af. Dit wordt in de organen omgezet in het actievere T3.
Deze hormonen hebben een stimulerende invloed op de stofwisseling en ze stimuleren lichaamscellen om meer energie te gebruiken. Hierdoor gaat bijvoorbeeld de hartslag omhoog, stijgt de lichaamstemperatuur en gaat het spijsverteringsstelsel harder werken.

Calcitonine

Calcitonine werkt samen met een hormoon dat door de bijschildklieren wordt geproduceerd en draagt bij aan het calciumevenwicht in het lichaam. Calcitonine remt de afbraak van botweefsel af. Schildklierhormonen stimuleren groei en ontwikkeling, samen met het groeihormoon en insuline, door lichaamscellen aan te zetten tot de productie van eiwitten. Vooral de ontwikkeling van zenuwweefsel is afhankelijk van schildklierhormonen.
Een tekort aan schildklierhormonen bij foetussen kan leiden tot doodgeboorte of aangeboren afwijkingen. Een tekort bij jonge kinderen kan de groei belemmeren, leiden tot een geestelijke ontwikkelingsachterstand, autisme, een lager IQ en ADHD. Daarom wordt bij iedere pasgeborene door middel van de hielprik het gehalte van de hormonen gemeten.

Als mensen ouder worden, neemt de productie van schildklierhormonen over het algemeen af. Hierdoor wordt de stofwisselingssnelheid trager en neemt de hoeveelheid lichaamsvet toe.

De schildklier en jodium.

Om schildklierhormonen aan te kunnen maken heeft de schildklier dus jodium nodig. Dat moeten we vooral uit onze voeding halen. In Nederland zit bijna geen jodium in de grond, waardoor het dus ook niet in de voeding zit. Jodiumtekort was lange tijd een probleem en daarom is er na de Tweede Wereldoorlog voor gekozen om jodium toe te voegen aan keukenzout en bakkerszout. Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) hier niet of nauwelijks meer voor.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium in microgrammen is:

 • kinderen tot 9 jaar: tussen de 20 en 120
 • kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen: 150
 • zwangere vrouwen: 175
 • vrouwen die borstvoeding geven: 200

Welke voedingsmiddelen bevatten nog meer jodium?

100 microgram jodium zit bijvoorbeeld in:

 • 85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
 • 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)
 • 270 gram platvis (schol, tong, heilbot)
 • 6 gekookte eieren
 • 450 gram kaas
 • 4-5 glazen halfvolle melk (per glas 150 ml)
 • 3,5 kilo runderlappen

Je zult natuurlijk niet snel 450 gram kaas, 3,5 kilo runderlappen of 6 eieren per dag eten. Dit rijtje laat vooral zien dat het best lastig is om voldoende jodium binnen te krijgen. Ook zijn deze bronnen allemaal dierlijk.

Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan jodium voorkomt bij:

 • mensen die weinig of geen brood eten
 • mensen die biologisch brood eten want hier wordt vaak geen bakkerszout voor gebruikt
 • mensen die zelf brood bakken met keukenzout.

Onze voornaamste bron van jodium blijft dus toch brood, vanwege het bakkerszout, maar omdat we met z’n allen te veel zout gebruiken is er in 2007 besloten stapsgewijs minder zout aan kant-en-klare voedingsmiddelen (en dus brood) toe te voegen. Ook is het niet meer verplicht voor bakkers om gejodeerd bakkerszout te gebruiken. Het moet altijd op het etiket van brood staan of er bakkerszout gebruikt is. Haal je je brood bij de bakker, dan kun je altijd vragen of er bakkerszout gebruikt wordt.

Een tekort aan jodium zul je niet snel opmerken, omdat het opgeslagen wordt in al onze cellen. Als we door de voorraad heen zijn (dit kan wel jaren duren), krijgen we problemen met onze schildklier.

De klachten die dan ontstaan zijn onder andere:

 • koude handen en voeten
 • een droge huid, droog en breekbaar haar en haaruitval, snel brekende nagels
 • een hese of krakende stem
 • vermoeidheid en lusteloosheid
 • traagheid in denken en handelen
 • een verhoogd cholesterol
 • spierzwakte en spierkramp
 • opgezwollen ogen en een pafferig gezicht
 • abnormale gewichtstoename
 • constipatie
 • een vertraagde hartslag
 • geheugenverlies en concentratiestoornissen
 • somberheid en depressiviteit
 • dikke enkels
 • een vergrote schildklier of struma (krop)
 • een verminderd libido
 • doofheid

Maar wat moet je dan eten als je geen brood of dierlijke producten eet?

Gebruik zout waar jodium aan toegevoegd is of kies voor zeezout. In zeezout zit maar een laag gehalte jodium, dus alleen zeezout is niet voldoende.

Een goede plantaardige bron van jodium is zeewier.

Wieren zoals bijvoorbeeld dulse, nori, kombu, wakamé, kelp, arame en hiziki zitten bomvol jodium. Het is wel lastig te bepalen hoeveel jodium er precies in zit, daardoor wordt er altijd een gemiddelde vermeld op het etiket.

Je kunt ook kiezen voor een zeewier supplement. Lees ook hier altijd goed het etiket om te zien hoeveel jodium er daadwerkelijk in zit.

Naast opname via de mond neem ons lichaam ook jodium op via de huid en de longen. Door het inademen van zeelucht of het zwemmen in zeewater krijgen we ook jodium binnen. Woon je niet in de buurt van de zee, neem dan eens wat vaker een bad waar zeezout of gejodeerd zout aan toegevoegd is. Er zijn ook sprays te koop met zeewater of je kunt eens lekker ontspannen in een wellnesscenter met een thalassotherapie.

Een goede en gezonde basis om voldoende jodium binnen te krijgen is dus eigenlijk om voeding te eten die uit de zee komt (zowel dierlijk als plantaardig), langs zee te wandelen en in zee te zwemmen!

Kun je een teveel aan jodium binnenkrijgen?

In Nederland is de bovengrens voor jodiuminname voor een volwassene gesteld op 600 microgram. Als je kijkt naar het rijtje met voedingsmiddelen eerder in deze blog is het bijna onmogelijk om dit binnen te krijgen via voeding. En mocht het wel een keer voorkomen dan is het niet schadelijk. Een teveel aan jodium plas en zweet je namelijk gewoon weer uit.
Komt nog bij dat uit onderzoek onder 60 miljoen Japanners is gebleken dat ze gemiddeld per dag 13,8 milligram jodium binnenkrijgen. 1 milligram is 1000 microgram. Dit is vele malen hoger dan onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Japanners zijn dus, of mutanten die het heel goed doen op toxische hoeveelheden jodium of wij in Nederland zijn verkeerd voorgelicht…
Japan is namelijk wel 1 van de gezondste naties ter wereld!

In een 5 jarige studie onder ongeveer 1400 mensen werd dagelijks 3 tot 6 milligram jodium gesuppleerd zonder dat er negatieve effecten optraden. Een dagelijkse inname van meer van 600 microgram (volgens Nederlandse maatstaven de bovengrens) blijkt dus duidelijk niet schadelijk.
Ook hebben onderzoeken aangetoond dat het lichaam veel meer jodium vasthoudt dan eerder gedacht, namelijk 1500 milligram. Slechts 3% daarvan wordt vastgehouden in de schildklier. Eerder werd gedacht dat dit 70 tot 80% was. De totale hoeveelheid jodium die we nodig hebben ligt daardoor 100 tot 400 maal hoger dan in medische tekstboeken geschreven staat…..

Begin nooit zomaar met het slikken van supplementen, maar doe dit altijd onder begeleiding van een zorgproffesional. Het kan namelijk wel degelijk meer kwaad dan goed doen. Niet alleen zijn er nogal wat verschillende supplementen op de markt, de kwaliteit laat vaak ook te wensen over.

Wil je meer weten over jodium en hoe het met jouw jodiumvoorraad staat? Ik kan dit meten door middel van bioresonantie. Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak.