Avocado, een vrucht als geen ander!

De voedingswaarde van de avocado is indrukwekkend. Ze bevatten meer eiwitten dan andere fruitsoorten en zijn rijk aan gezonde vetten, proteïne, vezels, de vitamines A, B5, B6, C, E en mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium, natrium, foliumzuur, kalium en Omega-3 vetzuren.
In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees). De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige cholesterolverlagende invloed.

Welke gezonde voordelen heeft de avocado nog meer?

  • Vermindert de symptomen van artritis (gewrichtspijn), doordat ze ontstekingsremmend werken.
  • Beschermt het gezichtsvermogen doordat het veel antioxidanten bevat.
  • Draagt bij aan een gezonde zwangerschap doordat er veel foliumzuur in zit. Dit vermindert de kans op een miskraam, een open rug en neurale buisdefecten. 
  • Vermindert de kans op depressie. Het foliumzuur in avocado ondersteunt de productie van verschillende belangrijke ‘happy’ hormonen, zoals serotonine, dopamine en norepinefrine
  • Zorgt voor een mooiere huid doordat de vitamines C en E de huid voeden.
  • Beschermt tegen chronische ziektes en laaggradige ontstekingen. De vele vezels in een avocado houden ons spijsverteringskanaal in topconditie. Het zou hierdoor bijdragen aan het tegengaan van diabetes type 2, obesitas, beroertes, hartziektes en een hoge bloeddruk.
  • Verlaagt je eetlust. Zodra je maag leeg is, maakt je lichaam een hormoon aan, ghreline. Dit is een hongerhormoon dat hongergevoel opwekt. De vezels en gezonde vetten in avocado verlaten langzaam je maag, waardoor je dit hongerhormoon minder aanmaakt.
  • Reguleert de bloedsuikerspiegel en voorkomt daardoor eetbuien, wat weer een gunstige invloed kan hebben op gewichtsverlies. Hoewel een hele avocado ongeveer 322 calorieën bevat, helpt deze je om snel en gezond af te vallen. Avocado’s verminderen je eetlust en versnellen je stofwisseling. Dit komt doordat ze rijk aan gezonde vetten en vezels zijn.

Wanneer is een avocado rijp?

Druk zachtjes op de schil. Als de schil lichtjes meegeeft is de avocado rijp. De schil van de avocado kleurt zwart als hij rijp is. Als het pitje nog op de top van avocado zit en je dit er makkelijk ‘af drukt’ is hij ook rijp.

Avocado worden voornamelijk rauw gegeten. Het verkleuren van het vruchtvlees bij blootstelling aan de lucht wordt tegengegaan met bijvoorbeeld citroensap.
De avocado speelt een belangrijke rol in bepaalde Centraal-Amerikaanse keukens. In Mexico wordt de vrucht bijvoorbeeld gebruikt als basis voor guacamole (avocadomoes) door het vruchtvlees fijn te prakken.
Avocadomoes werd op de Antillen gemengd met alcohol tot een geel drankje. Door zeevaarders werd dit meegebracht naar Nederland, maar door gebrek aan avocado’s ging men het drankje hier maken met eieren omdat die ongeveer dezelfde kleur hebben als avocado’s. Zo is in Nederland de likeur advocaat ontstaan.


Wat kun je allemaal met avocado?

  • Je kunt ze gewoon zo uit de schil lepelen met wat zout en peper erop.
  • Je kunt er blokjes van snijden en in een salade verwerken.
  • Fijngeprakt als beleg voor (koolhydraatarm of glutenvrij) brood of crackers. Heerlijk met wat plakjes gekookt ei. Strooi er wat fijngemalen zeezout, versgemalen peper en paprikapoeder op voor extra smaak.
  • Je kunt ze toevoegen aan een smoothie
  • Je kunt ze ook warm eten met ei, uit de oven. Snij hiervoor de avocado midden door, verwijder de pit en hol iets verder uit. Breek in ieder ‘kuiltje’ een ei, voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm 15 minuten op 200 graden. Heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoortje.

Of wat dacht je van deze avocadosoep met (optioneel) gerookte kip of gerookte zalm?

Dit heb je nodig:

  • 2 avocado’s
  • 2 uien
  • Biologische groentebouillonpoeder (kijk of er geen suiker en zout toegevoegd is)
  • 600 ml water
  • 100 ml plantaardige melk
  • 1 klontje roomboter of kokosolie
  • 2 eierdooiers
  • Het sap van een halve citroen
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 250 gr biologische gerookte kip of gerookte zalm

Bereiding:

  • Snipper de uien en fruit op laag vuur met klontje roomboter/kokosolie totdat ze glazig zijn.
  • Kook 300 ml water en schenk dit bij de ui en voeg bouillonpoeder voor 600 ml water toe, breng weer aan de kook en zet het vuur dan uit.
  • Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en doe het vruchtvlees in een blender met 300 ml koud water en 100 ml melk. Mix het tot een glad geheel
  • Giet dit mengsel bij de bouillon in de pan en verwarm het geheel al roerend voor ongeveer 10 minuten, maar laat het niet koken
  • Snij intussen de citroen doormidden en knijp een helft uit boven een schaaltje
  • Breek de eieren doormidden en scheid de dooiers van het eiwit. Voeg de dooiers toe aan het citroensap.
  • Voeg hier een lepel van de soep aan toe, kluts alles goed door en giet het in de pan
  • Roer de soep nog even goed door, proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe
  • Voeg (eventueel) de gerookte kip of zalm toe.
  • Laat de soep weer niet koken, hij is klaar als hij warm genoeg is.

Eet jezelf gezond!