Iedere dag beginnen met havervlokken

Wat doet dit met je lijf?

Uit grootschalig onderzoek, verricht door de Harvard T.H. Chan School of Public Health, is gebleken dat het dagelijks eten van volle granen vroegtijdig overlijden kan voorkomen.

Een combinatie van meer dan 12 verschillende studies liet zien dat mensen die dagelijks 70 gram volle granen eten (verdeelt of meerdere maaltijden) 22% minder kans hebben op vroegtijdig overlijden, 23% minder kans op hart- en vaatziekten en 20% minder kans op kanker. Dit in vergelijking met mensen die geen of nauwelijks granen eten. Het dagelijks eten van volle granen kan diabetes type II voorkomen en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.

Waarom havervlokken?
Haverkorrels is de minst bewerkte vorm van haver maar heeft een lange kooktijd nodig. Havervlokken zijn de geplette korrels, ze bevatten nog alle voedingsstoffen maar zijn veel sneller gaar. Havermout zijn geplette, geknipte korrels en ook geschikt. Niet iedereen verdraagt granen even goed vanwege de gluten die het bevat. Haver is één van de weinige volkoren graansoorten die glutenvrij is.

Havervlokken zitten bomvol vitamines en mineralen zoals B1, B3, B5 en B6, mangaan, koper, fosfor, ijzer, zink en foliumzuur. Daarnaast bevatten ze veel vezels, eiwitten en gezonde vetten en passen daarom in een verantwoord voedingspatroon.

Haver bevat veel antioxidanten en onder andere bètaglucaan. Deze vezel lost gedeeltelijk op in water en vormt een geleiachtige, dikke oplossing. Ook stimuleert bètaglucaan de afgifte van het verzadigingshormoon peptide. Dit alles zorgt voor een langer verzadigd gevoel, meer gezonde darmbacteriën, een lagere bloedsuikerspiegel en lagere insulineafgifte. Havervlokken passen ook heel goed in een voedingspatroon als je wilt afvallen.  

Begin je dag met een voedzaam, gezond en heel simpel ontbijt; havervlokken met kaneel en banaan! Heerlijk nu het weer wat kouder wordt, ook door het verwarmende effect van kaneel.

Benodigdheden:

  • 250ml plantaardige (haver)melk
  • 50 gram havervlokken ongeveer (hoe meer hoe dikker het wordt)
  • 1 theelepel Ceylon kaneel
  • 1 banaan in plakjes
  • Optioneel een theelepel rauwe honing

Doe alles (behalve de honing, als je dat gebruikt) in een steelpannetje en breng aan de kook, laat rustig een beetje pruttelen en eventueel indikken. Je kunt de banaan ook na het koken toevoegen.

Varieer met verschillende soort fruit zoals blauwe bessen maar ook noten, pitten en zaden zijn erg lekker in dit ontbijt.
Kies zoveel mogelijk seizoengebonden fruit van eigen bodem of zorg er anders voor dat je altijd diepvriesfruit in huis hebt. Niet seizoensgebonden fruit wordt vaak vanaf de andere kant van de wereld ingevlogen, veel te vroeg geplukt waardoor het niet helemaal rijp is en dus niet alle gezonde voedingsstoffen bevat.  

Extra gezond door Ceylon kaneel!

Kaneel bevat onder andere de vitamines A, B6, C en de mineralen calcium, magnesium, ijzer en mangaan. Daarnaast zit kaneel bomvol antioxidanten en word vooral ingezet om zijn antibacteriële werking.

Er zijn verschillende soorten kaneel die zich voornamelijk onderscheiden in kwaliteit. Wil je kwalitatief hoogwaardige kaneel, kies dan voor Ceylon kaneel. Het moet altijd op de verpakking staan. Gaat het om stokjes kaneel dan kun je de Ceylon kaneel herkennen doordat het dunne breekbare stokjes zijn die vanaf één kant opgerold zijn. Ze bevatten ook meerdere laagjes. De kwalitatief mindere kaneelstokjes, de Cassia, zijn dikker, hol en harder en van beide kanten naar binnen opgerold.

Wat doet kaneel?

Kaneel heeft een verwarmend effect en wordt daarom vaak ingezet bij koude handen en voeten. Het werkt cholesterolverlagend en voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel. Het is antibacterieel en schimmelwerend en heeft een verzachtend effect op ons spijsverteringstelsel waardoor het gebruikt kan worden bij brandend maagzuur, misselijkheid, buikpijn of winderigheid.

Uit een onderzoek van de universiteit in Kopenhagen is gebleken dat kaneel, in combinatie met honing, de pijn van artrose laat verdwijnen. Mensen die dagelijks kaneel en honing door hun ontbijtgranen deden hadden na een week geen artrose symptomen meer. Lijkt me zeer de moeite van het uitproberen waard voor mensen die last hebben van deze pijnlijke ziekte.

En dan nog banaan!

Banaan bevat, in vergelijking met andere fruitsoorten, meer calorieën maar dat maakt het zeker geen minder gezonde keuze. Als je iedere dag havervlokken eet, varieer dan met andere fruitsoorten.

Bananen zitten boordevol vezels, vrijwel alle B-vitaminen, vitamine C en E en de mineralen fosfor, kalium, magnesium en koper. Ook bevatten bananen het aminozuur tryptofaan. Dit stofje wordt in onze hersenen omgezet in het ‘gelukshormoon’ serotonine. Je wordt er dus ook nog blij van! Wat wil je nog meer?

Eet jezelf gezond!