Heb jij wel eens van Gouden Melk gehoord?

Tegenwoordig wordt maar al te vaak (en regelmatig onterecht) de term superfood gebruikt. Maar als er dan 1 voedingsmiddel is wat die naam zeker mag dragen is het wel kurkuma.
De lijst van gezonde voordelen van kurkuma is lang!
Zo is het onder andere:
– ontstekingsremmend
– pijnstillend
– antibacterieel
– verhoogt de weerstand
– verlaagt het cholesterol
– werkt ontgiftend voor de lever
– goed voor darmen en spijsvertering
– het helpt bij vetverbranding
– gaat veroudering tegen
– neutraliseert vrije radicalen
en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Ayurveda.
In onze Westerse keuken wordt kurkuma nog niet veel gebruikt, we kennen het hoofdzakelijk als een onderdeel van het kruidenmengsel kerrie.
In India kennen ze de voordelen van kurkuma al veel langer en wordt het aan diverse gerechten toegevoegd. Het wordt ook al eeuwenlang in de traditionele Indiase geneeswijze ‘Ayurveda’ gebruikt. Hier komt ook het drankje ‘Gouden Melk’ vandaan. 

Opneembaarheid.
Wat wel belangrijk is om te weten is dat kurkuma slecht opneembaar is. Gelukkig is ontdekt dat in combinatie met zwarte peper de opname verbetert wordt. Daarnaast is het vetoplosbaar, eet het dus in combinatie met bijvoorbeeld kokosolie of extra vierge olijfolie.
Maak regelmatig een glas Gouden Melk en geniet van de gezonde voordelen van kurkuma.

Benodigdheden voor 1 persoon:
een stukje verse kurkuma van 2cm, geschild, in blokjes (of 1 theelepel kurkuma longa poeder)
een stukje verse gember van 1cm, geschild, in blokjes (of een halve theelepel gemberpoeder)
een snufje zwarte peper
een kaneelstokje (of een halve theelepel kaneel, liefst Ceylon kaneel)
1 blikje kokosmelk 200 milliliter
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel stevia poeder of een paar druppels vloeibare stevia

Doe alle ingrediënten in een pannetje en verwarm al roerend tenminste 5 minuten. Niet laten koken. Zeef het en je kunt het gelijk drinken. Heerlijk!

Let er wel op dat kurkuma zijn gele kleur afgeeft bij het snijden. Draag daarom huishoudhandschoenen of doe een plastic zakje over de hand waar je de kurkuma mee vasthoudt.