Diepvries of vers?

Veel mensen denken dat vers beter is dan diepvries. Maar is dit eigenlijk wel zo?


Ja en nee!
In principe is vers gezonder dan diepvries, maar dan moet het wel écht vers zijn. Want hoe gezond het voor je is, is afhankelijk van wanneer het geoogst is en hoe lang daarna jij het opeet.
Als je fruit ‘vers’ koopt, is het vaak al best lang geleden geplukt. Meestal wordt dit gedaan als het nog niet helemaal rijp is, omdat het nog op transport naar het magazijn moet en vervolgens nog in de winkel moet liggen. Als je de keuze hebt tussen een bruine banaan en een groene, kiezen de meesten van ons de groene want het wordt thuis ook niet allemaal direct opgegeten. Maar als fruit nog niet rijp is heeft het haar ultieme voedingswaarde nog niet bereikt.
Bovendien verliest vers fruit haar voedingswaarde en vitamines sneller dan diepvriesfruit. Dus hoe langer je wacht met het opeten, hoe beter het is om diepvries te eten. De voedingswaarde en vitamines van diepvries fruit en groente blijven namelijk stabiel vanaf het moment van invriezen en het wordt wel pas geoogst als het rijp is.

Dus, als je vaak boodschappen doet, verse producten koopt en die vrijwel meteen opeet, dan is vers beter. Als je daar geen zin in of tijd voor hebt, dan kun je beter diepvries nemen. Groenten en fruit uit de seizoenen

Groenten en fruit uit de seizoenen.

Ben je bijvoorbeeld dol op zomerfruit en wil je dat ook graag in de winter eten? Dan kun je beter diepvriesfruit eten. Zomerfruit (en andere niet-seizoensproducten) wat in januari in de supermarkt ligt, heeft er al best lang over gedaan om naar Nederland te komen en heeft dus al veel van haar voedingswaarde verloren.
Let er wel op dat je pakje bevroren fruit ook daadwerkelijk alleen uit bevroren fruit bestaat, toevoegingen als suiker of andere stoffen, maken je diepvriesfruit minder gezond.

Dit geldt ook voor groente. Wil je bijvoorbeeld regelmatig een groene smoothie of een roerbakgerecht maken, dan is het wel handig dat je de verschillende soorten groente gewoon in de vriezer hebt liggen. Lees ook met diepvries groente eerst het etiket. Zeker als het gaat om gemengde groente. Hieraan wordt nogal eens behoorlijk zout en suiker toegevoegd. 

Voorgesneden of heel?

Je kunt ook voor voorgesneden groente en fruit kiezen. Het moet dan natuurlijk ook wel echt vers zijn. Met het snijden gaan er wel wat voedingsstoffen verloren, maar dat gebeurd ook als je groente of fruit zelf snijdt. Wanneer je dus verse groente of fruit koopt, snijd het dan zo kort mogelijk voor bereiden of opeten om maximaal te profiteren van alle vitamines en mineralen. Bacteriën krijgen wel meer kans bij voorgesneden groente of fruit, waardoor de houdbaarheid korter wordt. Lees ook hier weer goed de ingrediëntenlijst vanwege allerlei toevoegingen.

De grootste vitaminevreter is toch wel water. Ook koud water! Laat groente of fruit na het wassen dus niet in water staan. Gebruik zo min mogelijk water bij het koken van groente en gebruik het kookvocht voor een sausje of voeg het toe aan bakvet om jus te maken. 

Hoeveel tijd heb je of wil je nemen voor het bereiden van een maaltijd?

Gezond eten kost vaak iets meer tijd vanwege de voorbereiding. Met diepvries of voorgesneden hoeft dat niet meer. Je hoeft het niet te wassen, schillen, snijden en het geeft je toch het maximaal haalbare aan voedingsstoffen. En je hoeft niet zo vaak naar de groenteboer voor een voorraadje verschillende soorten. Komt nog bij dat diepvries vaak goedkoper is dan vers, voorgesneden daarentegen weer duurder.

Kortom, wissel vers, voorgesneden en diepvries af. Doe wat jou het beste past, want alle groente is beter dan geen groente!