Van glucoseverbranding naar vetverbranding

Voel jij je vaak moe? Heb je geen puf en zie je overal als een berg tegenop?

Dan zou het kunnen dat jouw lijf zijn/haar energie vooral haalt uit glucoseverbranding in plaats van uit vetverbranding. Halverwege de vorige eeuw zijn we met z’n allen compleet op het verkeerde been gezet toen vet (in plaats van suiker) werd benoemd als grote boosdoener voor het veroorzaken van allerlei gezondheidsklachten en kwalen. 
Natuurlijke voedingsmiddelen werden vetvrij gemaakt en alles moest zo ‘mager’ mogelijk. Om het toch een beetje smakelijk te houden werd er suiker toegevoegd. Zo veel, dat een gemiddeld gezin al snel 6 kilo suiker per week gebruikt! Het gaat dan niet alleen om de suiker in koffie of thee, maar vooral om de verborgen suikers in bewerkte voeding. Suiker levert snelle energie, maar put je vervolgens uit!

Hoe schakel je over van glucoseverbranding naar vetverbranding?

  • Vermijdt allereerst zoveel mogelijk zoetigheid. Probeer, als je trek krijgt, voor een gezond tussendoortje te kiezen zoals avocado, noten of fruit
  • Eet gezonde vetten, zoals vette vis, eieren, roomboter, kokosolie, olijven. Deze gezonde vetten zijn een veel betere energieleverancier.
  • Eet volop groente, in alle kleuren van de regenboog. 
    Wees voorzichtig met koolhydraten uit pasta, brood, aardappelen of rijst. Deze koolhydraten worden in ons lichaam, net als suiker, omgezet in glucose.
  • Laat bewerkte voeding staan! Als alle producten waar suiker aan toegevoegd is, uit een supermarkt verwijderd zouden worden, zou er nog maar 20% van de winkelvoorraad overblijven….
  • Kies voor biologisch. Niet alleen vanwege bestrijdingsmiddelen, maar ook vanwege verarming van de grond die gebruikt wordt voor gewone groente- en fruitteelt. Door kunstmest en allerlei pesticiden komen er steeds minder grondstoffen voor in landbouwgrond. En wat niet in de grond zit, komt niet in de groente of het fruit, dus niet op jouw bord.
  • Ga eerst bewegen en dan ontbijten. Na de nachtrust heeft je lijf geen glucose meer over om te verbranden. Door direct met lichaamsbeweging te beginnen dwing je je lijf om zijn eigen vetreserves aan te spreken. Bouw dit rustig op, het kan in het begin behoorlijk zwaar zijn. Na verloop van tijd zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. 

Kortom, als er geen of weinig glucose in je lijf aanwezig is, zit er niks anders op dan vet te verbranden voor energie! 

Wil je meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op op telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl 

Eet en beweeg jezelf gezond!

Een vriendelijke groet, 
 
Els Keur
Care 4 Your Health 
06 53 666550