Etiketten lezen, hoe doe je dat?

Hoe bewuster we worden van hetgeen we willen eten, hoe meer we etiketten zullen moeten lezen.Bij veel etiketten zie je door de bomen het bos niet meer, dus wil je niet onnodig lang in een supermarkt rondlopen, zijn hier wat tips waar je op moet letten.

Allereerst, hoe meer ingrediënten, hoe minder natuurlijk een product is. Bij meer dan 5 ingrediënten kun je iets misschien maar beter laten staan! Vervolgens, hoe meer een verpakking ‘schreeuwt’ dat het product een gezonde, goede of bewuste keuze is, hoe meer je er vanuit kunt gaan dat dit niet zo is. De voedingsmiddelen industrie speelt daar tegenwoordig handig op in door steeds meer ‘natuurlijke’ kleuren te gebruiken voor hun verpakkingen. Ook het woord ‘natuurlijk’ zie je steeds vaker op verpakkingen. Laat je daar dus niet door afleiden.

Waar moet je nog meer op letten bij het lezen van een etiket?

Als voorbeeld heb ik het etiket van de Goed Bezig Granenreep met cranberry gekozen. Het voedingsmiddel waarvan het meeste in een product zit, wordt als eerste op de lijst genoemd. Bij deze granenreep cranberry is dat dus granen, 63%. Vervolgens staat er suiker, maar dan zonder percentage… Als je dan kijkt naar de voedingswaarde van deze reep zie je dat er per 100 gram 25 gram suiker in zit. Een kwart van deze ‘Goed Bezig’ reep bestaat dus uit suiker!

Houd altijd in je achterhoofd dat het Diabetes Fonds adviseert dat dagelijks maximaal 10% van je voeding uit suiker mag bestaan. Het gaat dan om alle soorten suiker, dus ook suiker die van nature in fruit aanwezig is. Dit betekent voor vrouwen ongeveer 50 gram per dag en voor mannen ongeveer 60 gram per dag. In een appel zit bijvoorbeeld circa 14 gram suiker, in een banaan al snel 20 gram. Maar ook sommige groente bevat suiker. IJsbergsla bijvoorbeeld bevat 3,5 gram suiker per 200 gram.

Suiker uit groente en fruit is altijd beter dan geraffineerde suiker, maar het blijft suiker!

Vergeet niet dat de voedingsmiddelen industrie 150 verschillende benamingen voor suiker heeft… Je kunt ze nooit allemaal weten maar je kunt er vanuit gaan dat wanneer een ingrediënt op -ose of siroop/stroop eindigt, het gaat om een suikervariant.

Weer terug naar het etiket, na suiker komt plantaardige oliën zoals palmolie en raap(zaad)olie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de meeste plantaardige oliën niet gezond. Het zijn bewerkte oliën en ze zitten boordevol Omega-6 en transvetten, erg slecht voor onder andere hart en bloedvaten. Vervolgens op het etiket; cranberry 3%. Dat komt neer op 0,7 gram per reep…

Hoeveel zou 1 cranberry wegen???

Daarna plantaardige vezels… Wat zou het zijn? Rijsmiddel, natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Dan komt (nog meer) zout. En als laatste natuurlijk aroma. Wat zouden ze hier voor gebruikt hebben? Zoals je ziet is deze ‘Goed Bezig’ reep dus helemaal niet zo goed….

Maar er is meer…

Vaak zie je tussen ingrediënten ook dingen staan waarvan je niet weet wat het is, de meeste moeilijke benamingen kom je tegen. Je kunt er dan meestal wel vanuit gaan dat dit niet iets is wat je lichaam zal voeden. Kijk bijvoorbeeld eens naar een etiket van een zakje hamblokjes. Ham is een bewerkte vleessoort maar ik vind het toch schokkend dat zo’n zakje hamblokjes maar voor 74% uit vlees bestaat! Of bijvoorbeeld een pakje sausmix voor Kip Kerrie. De ingrediëntenlijst begint met suiker……

Dat is dus al geen goed teken. Per portie zit er 9 gram suiker in. Ze gaan er dan vanuit dat een verpakking 4 porties bevat wat aan de karige kant is. Je krijgt dus al snel meer dan 9 gram suiker binnen. Bijna op het einde van de lijst staat kerrie, 0,9%… Dat is niet echt veel voor een kerriesaus! Wil je dus graag Kip Kerrie eten, maak de saus zelf. Dan weet je precies wat je binnen krijgt.

In vrijwel alle bewerkte voeding zit iets van granen en dus gluten. Doordat we zo veel bewerkte voeding zijn gaan eten, krijgen we in vergelijking met 50 jaar geleden 3x zo veel gluten binnen. Hierdoor worden steeds meer mensen glutenintolerant of glutensensitief. Dus ook als je geen nare gevolgen ondervindt van het eten van gluten, is het helemaal niet verkeerd om eens wat vaker granen te laten staan. 

Lees alles over gluten, intolerantie en sensitiviteit via onderstaande link: https://care4yourhealth.nl/2018/09/13/glutenintolerantie-en-glutensensitiviteit/

Conclusie: Eet zo min mogelijk bewerkte voeding. Het grootste gedeelte van je dagelijkse voeding moet bestaan uit voedingsmiddelen die geen etiket nodig hebben. Eet dus zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Ga voor écht natuurlijke voeding!

Stop met vullen, start met voeden!

Nog even wat over eieren

Sta jij ook wel een voor het schap met eieren en weet je niet welke je moet kiezen? Vrije uitloop eieren? Mais ei? Gras ei? Scharrel ei? Volkoren ei? Zonnebloem ei? Ga zo maar door, de meest gekke benamingen zoals Columbus ei…. Als het om eieren gaat en welke je moet kiezen, moet je letten op het nummer wat op het ei zelf staat. Dat nummer bestaat uit:

  • Een getal van 0 tot 3. Dit zegt iets over het leven van de kip, waarbij 0 staat voor biologisch, 1 voor vrije uitloop, 2 voor scharrelei en 3 voor kooi ei.
  • Daarna komen 2 letters, die geven aan uit welk land een ei komt.
  • Als laatste een reeks getallen die aangeven van welk bedrijf het ei is. Mocht er iets aan mankeren dan is het direct terug te leiden naar het bedrijf waar het ei vandaan komt.

Kippen zijn omnivoren en eten zowel groente, granen, zaden en kruiden, als wormen en insecten. Net als met vlees kun je dus het beste kiezen voor een ei van een kip die voer gekregen heeft wat voor de kip bestemt is. Wat niet in het voer zit, komt niet in de kip dus ook niet in het ei…

Mijn advies: Kies altijd voor een biologisch ei. Deze kippen krijgen het juiste voer en hebben de meeste vrijheid waardoor ze de kans krijgen zich te gedragen zoals het hoort. Ook worden bij deze kippen de snavels niet verkort door middel van laser. Dit wordt gedaan om (onderling en uit verveling) veren trekken en kannibalisme tegen te gaan. Kijk dus altijd naar het beter leven keurmerk.