Hoe je ziek kunt worden van water drinken.

Water is van levensbelang en hoort bij een gezonde leefstijl. Per dag moet je gemiddeld 2 tot 3 liter water drinken, afhankelijk van je gewicht. We hebben ongeveer 30ml water per kilo lichaamsgewicht nodig. Om uit te rekenen hoeveel water jij minimaal moet drinken maak je gebruik van de formule 0,03 x lichaamsgewicht = de hoeveelheid water die je dagelijks nodig hebt.

Wat is de functie van water in ons lichaam?

Ons lichaam gebruikt water om voedingsstoffen te transporteren naar weefsels en afvalstoffen af te voeren. Nadat voeding verteert is door onze darmen en de voedingstoffen afgegeven zijn aan het bloed, gaat het water aan de slag. Bij een tekort aan water komen voedingsstoffen niet op de plek waar ze nodig zijn en worden afvalstoffen niet uit het lichaam verwijderd. Deze afvalstoffen worden opgeslagen in vet- en bindweefsel en kunnen op de lange duur uiteenlopende klachten veroorzaken zoals vermoeidheid en hoofdpijn.
Water zorgt er voor dat ons bloed vloeibaar is en het is een bouwsteen van onze cellen.
Het werkt als smeermiddel bij de samentrekking van onze spieren, het regelt onze lichaamstemperatuur en speelt een belangrijke rol bij alle stofwisselingsprocessen.
Het is nodig voor de aanmaak van energie en de regulatie van de pH waarde of zuurgraad. Water houdt de ontlasting soepel.

Water en mineralen.

Water heeft mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Het water bindt zich aan de mineralen en maakt zich daardoor ‘compleet’. Hierdoor zijn bijvoorbeeld tranen en zweet zout van smaak.
Mensen die overmatig zweten en veel moeten plassen hebben vaak een mineralen tekort. Het water kan zich dan niet binden en wordt sneller uitgescheiden, samen met de kleine hoeveelheid mineralen die nog wel in het lichaam aanwezig zijn. Een mineralen tekort kan daardoor ook voor uitdroging zorgen, wat weer tot gevolg kan hebben dat de bloeddruk stijgt.

Ons kraanwater bevat vrijwel geen mineralen meer. Dat is ook gelijk de reden waarom honden vaak uit plassen of beekjes drinken als ze de kans krijgen.
Om te zorgen dat je toch voldoende mineralen binnenkrijgt, kun je Keltisch zeezout toevoegen aan het water wat je drinkt. Een kwart theelepel op een liter water is al genoeg. Keltisch zeezout bevat ongeveer 85 verschillende natuurlijke mineralen en is een mooie aanvulling. Mocht je echt een tekort aan mineralen hebben, dan is Keltisch zeezout niet voldoende om dit weer aan te vullen. Dan zul je een supplement moeten gaan gebruiken.
Een voorbeeld van zo´n supplement is ConcenTrace van Vitals. Dit is een zeewaterextract met alle mineralen, spoorelementen en een hoogte gehalte magnesium. Heb je interesse? Klik dan op deze link en met de code care4 krijgt je 15% korting.
https://www.vitals.nl/producten/mineralen/concentrace/277-100-ml

Sporters en saunabezoekers hebben meer dan gemiddeld water nodig omdat ze meer zweten. Ouderen zouden ook meer water moeten drinken omdat de nieren minder goed functioneren naarmate we ouder worden. Mensen die bloedregulatiemedicijnen slikken hebben ook baat bij veel water drinken. 

Tegenwoordig zie je veel mensen die altijd een flesje water bij zich hebben. Vaak zijn dit (plastic) flesjes die ze telkens weer vullen met kraanwater. Niks mis mee zou je zeggen. Je werkt niet mee aan de toch al overmatige productie van plastic en de daarbij behorende enorme afvalberg en kraanwater is vaak nog lekkerder dan mineraalwater. Toch kan dit je gezondheid wel degelijk ondermijnen. Kraanwater is op zich al niet helemaal vrij van bacteriën en aan het flesje blijven ook weer bacteriën kleven van je speeksel.

Er is al eens een test gedaan met waterflesjes van atleten. Flesjes die ze een week lang telkens opnieuw vulden. Tijdens de test vonden de onderzoekers 300.000 tot 900.000 (!) verschillende soorten bacteriën op de flesjes. Dat laatste is meer dan op een vieze wc bril…

Als je dan gedurende de dag telkens kleine slokjes neemt, krijgt je automatisch deze bacteriën binnen. De bacteriën zijn voor ons immuunsysteem een signaal dat het aan de slag moet om deze ziekmakers onschadelijk te maken. Het immuunsysteem is op die manier de hele dag actief en raakt ‘oververhit’. Dit kan zelfs zo ver gaan dat het immuunsysteem energie gebruikt die voor andere organen bedoelt is, waardoor deze op hun beurt weer niet optimaal kunnen functioneren. Daarnaast zorgt een overactief immuunsysteem voor laaggradige ontstekingen, de oorzaak van vele westerse welvaartsziekten.

Hoe zorg je dan dat je voldoende water binnenkrijgt?

Zorg voor ongeveer 3 drinkmomenten per dag en drink in één keer zo veel mogelijk. Dat is best wennen in het begin, maar start je dag bijvoorbeeld met 2 glazen lauwwarm water. Je kunt hier eventueel een eetlepel biologische troebele appelazijn of het sap van een halve citroen aan toevoegen. Lekker fris en het het stimuleert de maagzuurproductie en ondersteunt de zuurgraad in het lichaam. Drink dit met een rietje om schade aan je gebit te voorkomen. Drink liever niet tijdens maaltijden want dit verdunt het maagzuur wat weer nadelig is voor de spijsvertering. Je zult merken dat hoe langer je dit oefent, hoe meer water je in één keer kunt drinken.

Als je het fijn vindt om altijd een flesje water bij je hebben, koop dan een RVS of glazen drinkfles. Plastic bevat weekmakers, BPA bijvoorbeeld, en deze zullen na verloop van tijd in het water terecht komen (BPA heeft een negatieve invloed op onze hormoonhuishouding).
Zelfs als er op het flesje staat ‘BPA-vrij’ wil dit niet niet zeggen dat het een veilig flesje is. Er bestaan nog veel meer weekmakers die dan wel in dit plastic kunnen zitten. Let goed op bij de aankoop want veel RVS flessen hebben een beschermlaagje aan de binnenkant wat weer BPA kan bevatten. Zorg er ook voor dat de dop van RVS is en niet van plastic.
Deze RVS en glazen flessen kunnen vaak gewoon in de afwasmachine. Kan dat niet, kies er dan één waarvan de opening groot genoeg is zodat je er met de afwasborstel of speciale flessenborstel in kunt. Reinig ze dagelijks! Koop je een glazen fles, koop dan bijvoorbeeld een weckfles met porseleinen beugeldop.

Drink jezelf gezond!