Saffraan, een boost voor je mentale gezondheid.

Al in de Perzische traditionele geneeskunde, meer dan 4000 jaar geleden, werd saffraan gebruikt voor veel uiteenlopende klachten, zoals maagproblemen, geheugenproblemen, astma, premenstrueel syndroom en depressie.

Vooral vanwege het effect van saffraan op onze mentale gezondheid is er de laatste 20 jaar veel onderzoek gedaan door Westerse wetenschappers.

In Nederland krijgt ongeveer 20% van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in zijn of haar leven te maken met een depressie. Wereldwijd gaat het om circa 300 miljoen mensen en dat aantal groeit explosief. Hierdoor groeit het gebruik van antidepressiva ook enorm, wat niet zonder risico’s is.

De bijwerkingen van antidepressiva.

Het woord ‘bijwerkingen’ is eigenlijk niet meer dan een soort verzachtende term voor de ongewenste werkingen van een medicijn. Als je een bijsluiter van een antidepressiva leest, zou je bijna denken dat het middel erger is dan de kwaal. Hiermee wil ik niet zeggen dat niemand antidepressiva moet slikken, hiermee zeg ik alleen dat het geen overbodige luxe is om eens te kijken of er een alternatief voor handen is wat al deze ongewenste werkingen niet heeft.

Want zeg nou zelf, als je depressief bent of andere mentale klachten hebt, zit je er toch niet op te wachten om ook nog eens een angststoornis te ontwikkelen, niet meer te kunnen slapen, dikker te worden of suïcidale neigingen te krijgen. Daar komt nog bij dat maar liefst 73% van de mensen die antidepressiva slikken, een seksuele stoornis ontwikkelen. Dit heeft zijn weerslag op relaties omdat de verbondenheid wegvalt, wat ook weer negatief meeweegt in onze mentale gezondheid.

Al met al goede redenen om op zoek te gaan naar een natuurlijke variant op al deze chemische middelen en die werd gevonden in saffraan.

Het onderzoek naar de werking van saffraan.

Pas in 2010 werd er onderzoek gedaan naar de werking van saffraan op mensen (daar voor bestonden de onderzoeken allemaal uit dierproeven).

In dit dubbelblinde onderzoek werd gekeken wat het effect van saffraan was op mensen met een ernstige depressie. Na 6 weken werd al duidelijk dat de personen die dagelijks saffraan toegediend kregen, veel betere resultaten lieten zien op de Hamilton Depression Rating Scale (meet de mate van depressie tijdens een behandeling) dan de controlegroep die een placebo kreeg. Ook in onderzoeken naar milde tot matige depressie kwamen dezelfde resultaten naar voren. Tijdens alle onderzoeken werden er geen ernstige bijwerkingen geconstateerd.

Dit op zich was al een mooi resultaat waardoor er gekeken kon worden naar de werking van saffraan in vergelijking met de werking van antidepressiva.

Saffraan versus antidepressiva.

In verschillende dubbelblinde studies naar het effect van saffraan in vergelijking met verschillende soorten antidepressiva, kwam saffraan altijd als grote winnaar uit de bus. Niet alleen heeft het dezelfde werking als veel antidepressiva, het heeft ook nog eens niet de vervelende ongewenste bijwerkingen die antidepressiva wel hebben.

Saffraan heeft ook, in tegenstelling tot antidepressiva, geen verslavende werking. Antidepressiva moet voor langere tijd geslikt worden, wil het effect hebben. Als men dan na deze periode gaat afbouwen, zal dat zeker effect hebben. De meeste mensen ervaren een soort terugval en verergering van klachten, voordat het beter gaat. Dit is voor velen een signaal om toch door te gaan met het slikken van antidepressiva omdat ze het gevoel hebben niet zonder te kunnen. 

Daarnaast is saffraan ook zeer geschikt voor de behandeling van emotioneel cognitieve stoornissen, zoals obsessief compulsief gedrag, angsten en zelfs de ziekte van Alzheimer. Wat ook uit onderzoek is gebleken is dat wanneer saffraan naast antidepressiva gebruikt wordt, het zowel bij mannen als bij vrouwen de negatieve seksuele bijwerkingen verminderd.

Maar saffraan doet meer…

Ik schreef al eens eerder een blog over de veelzijdigheid van dit prachtige specerij. Lees het via deze link; https://care4yourhealth.nl/2019/06/11/de-geneeskracht-van-saffraan/

Toch wil ik nu extra aandacht besteden aan het effect van saffraan op onze mentale gezondheid. Zeker in deze tijd van het jaar wanneer de herfst-blues op de loer ligt. Terwijl ik dit schrijf, regent het pijpenstelen en mensen lopen en fietsen gehaast, met het hoofd naar beneden, over straat. De verbondenheid die er is als het mooi weer is, is even helemaal weg. Er is geen tijd voor een praatje of een enthousiaste begroeting, terwijl we dit zo nodig hebben.

Vooral nu, met alle maatregelen en beperkingen vanwege het Corona virus. De verdeeldheid, onzekerheid en het onbegrip zorgen bij meer en meer mensen voor nogal wat stress.

60% van de Nederlanders geeft aan in toenemende mate last te hebben van mentale klachten. Dit varieert van piekeren en prikkelbaar zijn, tot depressiviteit en paniekaanvallen. Vooral jongeren (tot 35 jaar) lijken veel last te hebben van klachten. Maar liefst 74% geeft aan zich minder gelukkig te voelen dan voor deze crisis. Maar ook bijna de helft van de ondervraagde ouderen zegt klachten te hebben.

De meest voorkomende klachten zijn stress, eenzaamheid, aanhoudende vermoeidheid en onzekerheid over de toekomst. Maar ook onzekerheid of onbehagen vanwege gewichtstoename speelt een rol.

Bij mentale klachten is het altijd goed om naar het voedingspatroon te kijken. Voeding heeft zeer zeker niet alleen effect op onze fysieke gezondheid. Om mentaal sterk en stabiel te kunnen zijn, hebben we bepaalde vitamines, mineralen en andere micro nutriënten als Omega-3 vetten nodig.

En soms kan een specerij als saffraan dus een wereld van verschil maken.

Saffraan en obesitas.

Obesitas of extreem overeten kan te maken hebben met een disbalans in onze neurotransmitters en een bijzonder laag niveau aan serotonine, ook wel gelukshormoon genoemd.

Stress, kwetsbaarheid en onzekerheid verhogen de drang naar voedsel als beloning en daardoor overeten.

Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan zwaarder te zijn geworden door de Corona crisis. Het gaat dan niet alleen om eten als beloning, maar ook om eten uit verveling, uitgebreid tafelen en minder bewegen. Uit onderzoek is gebleken dat saffraan de eetlust verminderd doordat het een voller gevoel geeft. Hierdoor is er minder behoefte aan tussendoortjes of nog eens extra opscheppen tijdens het diner. In combinatie met een eetpatroon wat bij jou past, kan saffraan dus voor gewichtsverlies zorgen.

Saffraan als supplement.

Saffraan is het duurste specerij ter wereld. Het is net zo duur als goud!

Hierdoor wordt er nogal wat gesjoemeld met de saffraan die we kunnen kopen als specerij maar ook zeer zeker met de saffraan die gebruikt wordt voor supplementen. Je leest hier alles over in mijn vorige blog waarvan ik de link hierboven al geplaatst heb.

Ben je na het lezen van dit alles geïnteresseerd in een supplement, laat je dan goed voorlichten. Je mag ook altijd telefonisch of via mail contact opnemen en dan vertel ik je welk supplement naar mijn idee als beste uit de bus komt.

Natuurlijke voeding en supplementen voor een optimale fysieke maar ook mentale gezondheid!