Hormoonverstorende stoffen

De hedendaagse schadelijke cocktail van hormoon verstorende stoffen!

Het aantal chemische stoffen in onze leefomgeving neemt in rap tempo toe. Bestonden er in 1990 ‘nog maar’ 10 miljoen geregistreerde chemische stoffen, het zijn er nu al minstens 160 miljoen…
Het was onlangs nog in het nieuws, de toegestane waarden van sommige chemische stoffen in ons drinkwater wordt soms wel tientallen malen overschreden. Dit op zich is al niet gezond, maar de combinatie van de verschillende stoffen maakt het pas echt zorgelijk.
Meer dan een jaar geleden is er een rapport verschenen waarin de Raad van Leefomgeving en Infrastructuur schrijft, dat burgers in actie zouden moeten komen tegen de onveilige praktijken rond chemische stoffen. Maar er gebeurt weinig, omdat de meesten van ons zich niet realiseren waar deze stoffen allemaal in zitten. Ook onze overheid zou meer mogen doen en strenger toezicht mogen houden. Zeker na incidenten als het stoppen van drinkwaterinname uit de Maas vanwege verontreiniging.
Toch is er nog steeds niets veranderd in de procedure om chemische stoffen te beoordelen op risico’s voor de gezondheid. Fabrikanten geven netjes alle informatie die van hun gevraagd wordt maar er wordt niet gekeken naar het risico voor lucht, water en bodem. Onze overheid vraagt deze informatie niet en toetst de gekregen informatie ook niet. Ook wordt er niet gekeken naar het stapeleffect van de verschillende chemische stoffen.
Hoewel bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw is afgenomen, zijn de middelen die wel gebruikt worden vele malen giftiger dan voorheen.
Daarnaast concludeerde het RIVM dat er jaarlijks minstens 140.000 kilo geneesmiddelen in open water terechtkomen omdat zuiveringsinstallatie ze niet uit het rioolwater kunnen filteren.
Ook de in onze leefomgeving aangetroffen hoeveelheden zware metalen en microplastics baart de Raad zorgen. Microplastics zijn minuscule stukjes kunststof die verwerkt worden in onder andere make-up, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en verf.

Waar zitten deze stoffen dan in?
Kort door de bocht? In zo’n beetje alles waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben!
Vrijwel al deze chemische stoffen en plastics worden gemaakt van aardolie.
De lijst aan producten waarin ze verwerkt worden is eindeloos lang. Het gaat van medicijnen tot kleding, van speelgoed tot onkruidbestrijdingsmiddelen, van verzorgingsproducten als shampoo en scrubs tot verpakkingsmaterialen voor ons eten.
Ondanks dat aardolie een natuurproduct is, worden de chemische stoffen die hiervan gemaakt worden grotendeels niet afgebroken in het milieu. Microplastics worden bijvoorbeeld in steeds grotere hoeveelheden gevonden in ons oppervlaktewater, maar ook in planten, dieren (ons eten) en in het bloed en weefsel van mensen.

Wat is het effect van al deze stoffen?
Als er een dagelijks toegestane hoeveelheid benoemt wordt voor een bepaalde stof, weet je al dat het effect, door overschrijding van deze norm, niet positief zal zijn. Veel van deze chemische stoffen zijn zo nieuw dat men simpelweg ook nog niet weet wat de effecten op de lange termijn zullen zijn. Naar het effect van een cocktail van verschillende stoffen wordt pas zeer recentelijk onderzoek gedaan.
Zoals gezegd worden de meeste van deze chemische stoffen gemaakt van aardolie. Dit is een natuurproduct en hoewel we het niet in zijn oorspronkelijke vorm kunnen consumeren, worden de stofjes die ervan gemaakt zijn, door ons lichaam in eerste instantie wel gezien als natuurlijk.
Maar als ze dan eenmaal gedetoxed moeten worden door ons lever ontstaat er een probleem. Ze blijken lastig af te voeren en worden daarom opgeslagen in onze vetcellen. Als je lijf deze vetcellen aanspreekt voor energie, komen deze stofjes weer vrij, moeten ze weer gedetoxed worden, kunnen ze weer niet afgevoerd worden en worden ze wederom opgeslagen in de vetcellen.

Hoewel deze stoffen voor iedereen ongezond zijn, hebben ze op vrouwen nog een extra effect. Ze verstoren namelijk de hormoonhuishouding. Een aantal van deze chemische stoffen lijken op het vrouwelijk hormoon oestrogeen en worden xeno-oestrogeen genoemd (xeno betekent vreemd). Andere chemische stoffen hebben weer effect op andere hormonen, zoals het schildklierhormoon en testosteron. Uit veelvuldig onderzoek is ondertussen gebleken dat de meest voorkomende gevolgen van een teveel aan deze hormoon verstorende stoffen zijn:

– onvruchtbaarheid
– vroeggeboortes en geboorteafwijkingen
– overgewicht bij jonge kinderen
– borstontwikkeling op jonge leeftijd (ook bij jongens) en vroege puberteit
– een hele reeks klachten bij vrouwen zoals endometriose, PMS en vleesbomen
– overgangsklachten zoals stemmingswisselingen, vocht vasthouden, hoofdpijn en angstaanvallen

De kans op kanker zoals eierstokkanker, borstkanker en prostaatkanker, is bij mensen die veelvuldig blootgesteld worden aan deze hormoon verstoorders ook vele malen hoger.
Uit een analyse van meer dan 200 verschillende onderzoeken is gebleken dat ook de explosieve toename van obesitas en diabetes zeer waarschijnlijk veroorzaakt wordt door blootstelling aan deze hormoon verstorende stoffen.

Hoe beperk je de blootstelling aan deze lichaamsvreemde ‘hormonen’?
Eet zo veel mogelijk biologisch! Vermijd voeding die bewerkt is. Mocht je toch bewerkte groente of fruit kiezen, kies dan voor voedingsmiddelen verpakt in glas en niet in plastic of blik (het meeste blik heeft een plastic beschermlaagje aan de binnenkant).
Maak je huis schoon met natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals soda, groene zeep of azijn of gebruik een biologisch schoonmaakproduct. Was je kleding met een eco-wasmiddel of gebruik was noten. 
Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen en biologische cosmetica. Uit onderzoek is gebleken dat een vrouw door haar dagelijkse verzorging met de standaardproducten al in aanraking komt met gemiddeld 550 verschillende chemische stoffen!

Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten die kiezen voor natuurlijke en biologische producten. De keuze uit de verschillende verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen wordt steeds groter en daardoor is er voor iedereen wel een product te vinden wat bij je past.

Naast het vermijden van deze stoffen is het ook van belang dat je lever goed werkt. Door veelvuldig blootstelling aan dit soort stoffen, slechte eetgewoonten, onvoldoende slaap en sommige medicijnen, heeft de lever het drukker dan ooit.
Wil jij weten of jouw lever het vele werk aan kan of wil je de detox capaciteit van je lever optimaliseren?
Neem dan geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken

Bescherm het milieu, dan bescherm je jezelf!