Het positieve effect van koude prikkels

Het positieve effect van een goede ademhalingstechniek in combinatie met koude prikkels!

Een tijdje geleden heb ik een ‘koude workshop’ gedaan bij Marcel Hof en daar wil ik jullie graag meer over vertellen.
Marcel en zijn broer Wim ‘The Iceman’ Hof bestuderen al meer dan 25 jaar welk effect kou op ons lichaam heeft. In combinatie met een wetenschappelijk erkende ademhalingstechniek (gebaseerd op de ‘Turo meditatie’ van Tibetaanse monniken) hebben ze een methode ontwikkeld die de lichaamstemperatuur tijdelijk verhoogt. Hierdoor kun je slechte gedachten en gevoelens ‘verbranden’, met als doel je gezonder, energieker en comfortabeler te voelen. 

Wat doet deze ademhalingstechniek?
Door in een kort tijdsbestek 30x snel in en uit te ademen, daarna volledig uit te ademen en dan zo lang mogelijk je adem in te houden, wordt je bloedsomloop kortstondig verrijkt met meer zuurstof en minder kooldioxide. Ook stijgt de pH waarde van je bloed kortstondig wat zorgt voor minder verzuring. Hiermee veroorzaak je een gecontroleerde vorm van hyperventilatie.
Deze ademhalingstechniek beïnvloedt de delen van ons zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor de aansturing van allerlei vitale fysieke processen en van ons prestatievermogen. Ook zorgt deze techniek ervoor dat je hartslag toeneemt, je bloedvaten samen trekken, je bloeddruk, energieverbruik en lichaamstemperatuur stijgen, het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen wordt vergroot en de ATP productie neemt toe. ATP is een energierijke stof die gebruikt wordt door al onze cellen om de verschillende processen uit te voeren, zoals onder andere de productie van hormonen en spijsverteringsenzymen, celgroei en cel herstel.

Pas als je deze ademhalingstechniek onder de knie hebt, volgt de koude therapie. Hier laat je je lichaam langzaam aan wennen. Kou zorgt ervoor dat het lichaam meer bruin vet aan gaat maken wat voor de lichaamseigen warmteproductie zorgt.
Dit alles in combinatie met een goede concentratie heeft veel voordelen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Er wordt nog steeds veelvuldig onderzoek gedaan naar de effecten van deze koudetherapie, maar er is ook al veel door wetenschappelijk onderzoek bewezen.

Wat zijn de effecten van deze unieke koude therapie?

– een verbeterde focus en concentratie
– minder stress en een hogere weerstand tegen stress
– een verbeterde nachtrust
– een sterker immuunsysteem
– een verhoogde verbranding van wit (ongezond) vet

In 2020 werd wetenschappelijk bewezen dat deze methode zorgt voor een verhoogde afgifte van ontstekingsremmende stoffen in ons lichaam. Ook een verbeterde spijsvertering waardoor het immuunsysteem sterker wordt, is wetenschappelijk aangetoond.

Iedereen kan deze techniek leren. Er zijn online en offline workshops en de methode staat uitgebreid beschreven op internet. Mocht je het willen proberen, start dan heel langzaam en luister heel goed naar je lichaam. Of neem contact op met Marcel!

Ik ga deze workshop zeker nog vaker doen. Wat is dit fijn!
Tijdens de ademhalingsoefeningen wordt er extra dopamine aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor een goed en tevreden gevoel. Nadat ik de ademhaling onder de knie had, kwam het ijsbad. In het begin was het heel koud, maar dat went snel. En na het bad? Wat voelde ik me goed! Heel krachtig en energiek. Door de kou wordt je immuunsysteem getriggerd. Je lichaam gaat extra witte bloedlichaampjes aanmaken en dit geeft je immuunsysteem een boost.
Na de workshop voelde in me super fit en heel sterk! Ik douche nu elke dag koud af en dat bevalt me heel goed. Wat een ervaring was dit! Echt heerlijk en Marcel is een geweldige begeleider.
Een echte aanrader dus!