Nieuwsbrief Juli 2020

Eigenlijk had ik gehoopt dat, tegen de tijd dat ik aan deze nieuwsbrief zou beginnen, alles weer een beetje bij het oude zou zijn. Maar niets is minder waar. Ondanks dat de maatregelen om het Corona virus in te dammen versoepelt worden, hebben ze nog steeds grote impact op ons dagelijks leven.
Dus deze vakantieperiode zal, net als de afgelopen maanden, voor iedereen anders dan voorgaande jaren zijn. Of je nu in Nederland of in het buitenland op vakantie gaat of gewoon thuisblijft, we zijn nog steeds niet terug bij het echte ‘normaal’.
 
Regelmatig zet ik mijn vraagtekens bij de maatregelen die geadviseerd worden en de maatregelen die volgens onze overheid niks uithalen. Ik kan het daar niet altijd mee eens zijn.
Terwijl er gezegd wordt dat we gezond moeten eten om niet ziek te worden, worden veel berichten en resultaten uit onderzoeken naar specifieke voedingsstoffen de kop ingedrukt of ze krijgen totaal geen aandacht. Alle aandacht gaat uit naar het ontwikkelen van een medicijn of vaccin. Aan het laatste wordt miljarden aan gespendeerd terwijl ondertussen duidelijk is dat het virus continue muteert en dat antistoffen maar heel kort in het bloed aanwezig blijven. Je zult dus, als er een werkend vaccin ontwikkeld wordt, keer op keer weer ingeënt moeten worden, zonder dat de effecten op lange termijn bekend zijn…
 
Zoals met veel ziektes is ook bij dit virus de oplossing voor een groot deel te vinden in voeding. Voeding die wel degelijk bepaalde voedingstoffen en vitamines moet bevatten om onze afweer te versterken. Ik heb jullie er in de vorige nieuwsbrieven al meer over verteld. Toch wil ik er weer 1 uitlichten, vitamine D.
(De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een vitamine D bloedspiegel van 30nmol/l en voor ouderen 50nmol/l. Volgens de orthomoleculaire therapie moet dit minstens 80 nmol/l zijn). Ik schreef eerder al eens een blog over het belang van vitamine D. Mocht je het nog niet gelezen hebben, dan kan dat via deze link; 
https://care4yourhealth.nl/2018/11/20/het-belang-van-vitamine-d/
 
Begin mei is er (in medische vaktijdschriften) een onderzoek gepubliceerd over de invloed van vitamine D bij mensen die positief gereageerd hadden op de Corona test..
De onderzoekers analyseerden ziekenhuisgegevens van 780 personen.  Hiervan had 23% een vitamine D bloedspiegel lager dan 50 nmol/l. Van deze 23% zijn er 98.9% mensen overleden. Van de patiënten met een bloedspiegel van minstens 75 nmol/l overleed ‘slechts’ 4.1%.
 
Volgens een Amerikaans onderzoek loop je ook sneller de kans besmet te raken met het virus als je een vitamine D tekort hebt.
Een Filipijnse studie liet zien dat ziekenhuispatiënten met een vitamine D bloedspiegel lager dan 50 nmol/l een veel grotere kans hadden op verergering tot een kritieke situatie van de Corona infectie, vergeleken met patiënten die een bloedspiegel hadden hoger dan 75 nmol/l. De percentages waren respectievelijk 73% en 7%.
In het Verenigd Koninkrijk heeft een hogere sterfte onder gezondheidszorgwerkers zichtbaar gemaakt dat hieraan zeer waarschijnlijk een vitamine D tekort ten grondslag ligt. 

                       

Dit is maar een kleine greep uit alle onderzoeken die de laatste maanden plaatsgevonden hebben en het is, naar mijn idee, zeer zeker de moeite waard om extra aandacht te besteden aan vitamine D. 
Zoals je misschien weet wordt vitamine D onder invloed van zonlicht aangemaakt in onze huid. Ongeveer twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid moeten we op die manier binnen krijgen, één derde komt uit voeding. 
 
Plantaardige vitamine D komt vooral voor in verschillende paddenstoelen, maar deze vorm wordt minder makkelijk opgenomen door ons lichaam en kan alleen als aanvulling dienen. Dierlijke vitamine D zit (in kleine hoeveelheden) in vlees, zuivel en eieren en (grote hoeveelheden) in vette vis als makreel, paling en zalm.
Kom je weinig buiten of eet je bovenstaande voeding niet regelmatig? Dan is het verstandig om eens te kijken naar een hoogwaardig natuurlijk supplement. Ook mensen met een donkere huid maken minder makkelijk vitamine D aan. Voor hen is het sowieso aanbevolen een supplement te slikken.

Er zijn nog een behoorlijk aantal voedingsstoffen die, op zichzelf of samen met anderen, zeer goede resultaten boeken in de strijd tegen Corona. Omdat ieder mens anders is adviseer ik je daar graag persoonlijk over tijdens een intake of vervolg consult. Dan kan ik precies zien waar bij jou behoefte ligt aan aanvulling.
In de nieuwsbrief van februari vertelde ik je al over verschillende voeding die onze afweer versterkt. Misschien een goed idee om deze nieuwsbrief uit te printen en op de koelkast te plakken. Zo zie je heel makkelijk welke producten je het beste in je dagelijks voedingspatroon kunt opnemen om te zorgen voor een sterk immuunsysteem. Hier is de link; https://care4yourhealth.nl/2020/04/07/nieuwsbrief-4/
Je kunt alle nieuwsbrieven nog eens nalezen via mijn website onder de kop ‘Verhalen uit de praktijk’. Onder de kop ‘Blogs’ vind je meerdere stukken over de verschillende voedingsmiddelen of supplementen die zorgen voor een goede bescherming tegen ziekmakers van buitenaf. Toch wil ik je ook nu weer zeggen, begin nooit zomaar met het slikken van supplementen. Ze hebben wel degelijk invloed op elkaar of op reguliere medicijnen. 
 
Uit verschillende berichten weten we ondertussen dat de klachten na een Corona besmetting behoorlijk ingrijpend kunnen zijn. Daarom heb ik, samen met 60 andere orthomoleculair therapeuten, vorige week een masterclass gevolgd. Tijdens deze masterclass hebben we 63 onderzoeken geraadpleegd om van daaruit een herstelplan op te stellen voor restklachten. Dit is allemaal natuurlijk nog heel nieuw maar de eerste resultaten zijn goed. Ook wij gezondheid professionals  zullen gaandeweg moeten leren wat de beste aanpak is bij specifieke restklachten. 
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zullen we moeten leren leven met het Corona virus en zullen er zeker nog andere virussen volgen. 
Wees dus goed voorbereid en werk aan een sterk immuunsysteem! Mocht je toch ziek worden, kan ik je helpen sneller beter te worden of restklachten te overwinnen.
Wil je hier meer over weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie via telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl 
 
Ook ik ga er even een tijdje tussenuit. Ik ben op vakantie van 24 juli tot 4 augustus, dus zal dan af en toe misschien minder goed bereikbaar zijn. Stuur een mailtje, ik check mijn mailbox regelmatig.
 
Tot slot wil ik iedereen een hele fijne, gezonde en veilige zomervakantie toewensen. Pas goed op jezelf en je dierbaren. 

                                   

Een hartelijke groet,

Els