Nieuwsbrief Juni 2020

Voorkomen is beter dan genezen.
De afgelopen maanden is pijnlijk duidelijk geworden dat onze reguliere gezondheidszorg op een aantal vlakken flink tekortschiet. 
De gezondheidszorg zoals we die nu kennen is ooit begonnen als preventieve gezondheidszorg met als motto; voorkomen is beter dan genezen!
De basis hiervoor is zo’n 2400 jaar geleden gelegd door de Griekse filosoof geneesheer Hippocrates. Hij was de eerste arts in de Oudheid die een verband herkende tussen slechte leefomstandigheden en ziekte. Hij zag het belang van hygiëne en de voordelen van gezonde voeding, rust en frisse lucht en had geen scheiding tussen lichaam en geest.
Zijn meest bekende uitspraak is; Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding! 
Om ziekte te voorkomen ging hij uit van de kracht van een gezond immuunsysteem en voor genezing keek hij in eerste plaats naar het zelf herstellend vermogen van het menselijk lichaam. 
 
Bestrijden van ziekten
In de huidige gezondheidszorg is men vooral bezig met het bestrijden van ziekten, in plaats van ze te voorkomen. Waarom wachten tot je ziek wordt en niet zorgen dat je gezond blijft?
We weten allemaal dat bepaalde gewoonten en een ongezond dieet ervoor kunnen zorgen dat we ziek worden. En dat is actueler dan ooit! Vooral nu zien we dat een groot deel van de mensen die het hardst getroffen worden door het virus, vaak diegenen zijn die minder goed voor zichzelf (kunnen) zorgen, ongezond eten, niet bewegen en weinig in de buitenlucht komen. 
Daar wil ik nog wel bij vermelden dat het overgrote merendeel niet bewust ongezond eet en leeft. Niemand wil namelijk ziek zijn. Vaak weten we niet wat minder goed voor ons is en de voedingsmiddelenindustrie blijft maar lokken met allerlei ‘gezonde’ kreten op verpakkingen. Verleidingen liggen overal op de loer en we kunnen tegenwoordig 24 uur per dag, 7 dagen in de week ergens iets te eten kopen, afhalen of laten bezorgen. 
 
Preventie 
Wat zou het dan toch mooi zijn als onze reguliere gezondheidszorg zich meer zou richten op voorlichting over voeding en leefstijl en het voorkomen van ziekten! 
Uit onderzoek is gebleken dat 95% van alle (chronische) ziekten veroorzaakt wordt door ongezonde voeding en een verkeerde leefstijl. 
Wist je dat er 40 tot 50 jaar geleden vrijwel geen mensen met overgewicht waren?
Nu is meer dan de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar en heeft ongeveer 15% morbide obesitas en heeft al ruim 13% van onze kinderen overgewicht. 
En dit allemaal door onze overdadige leefstijl!
Komt bij dat een groot deel van onze gezondheid in onze darmen wordt bepaald en het wel of niet goed functioneren van onze darmen wordt voor een groot deel bepaald door hetgeen we eten… Een vicieuze cirkel dus.Zou het niet geweldig zijn als de huisarts ons daar meer over zou vertellen? Toch is het nu nog vaak het tegenovergestelde. Er wordt geen verband gelegd tussen ziekte en leefstijl en dat is ondertussen ‘dweilen met de kraan open’ voor onze gezondheidszorg.
Eigenlijk is dat niet heel raar, want ondanks dat een opleiding tot arts vele jaren in beslag neemt, worden er maar enkele uren besteed aan het effect van voeding en leefstijl op ons lichaam.
Gelukkig is er steeds meer aandacht voor een tegengeluid. Steeds meer mensen nemen het heft in eigen hand en zoeken naar een oplossing buiten het reguliere circuit. 
 
Op zoek naar de oorzaak
Als orthomoleculair therapeut ben ik juist hoofdzakelijk bezig met het effect van voeding en leefstijl. Ik ga dan ook altijd op zoek naar de oorzaak van een klacht, want als je de oorzaak niet aanpakt kun je niet genezen. Die oorzaak is vrijwel altijd te vinden in voeding en leefstijl, stress maar ook opgelopen trauma’s. 
Je krijgt bij mij advies op maat. Dit kan gaan om het uitsluiten of juist toevoegen van voedingsmiddelen, anders of meer bewegen of juist rustiger aan doen of je stressoren eens onder de loep te nemen. 
 
Ook kijk ik naar welke organen iets meer aandacht nodig hebben en welke voedingsstoffen je misschien te weinig of juist te veel binnenkrijgt. Dit hoeft nu nog niet direct klachten te geven maar zou dat het op den duur wel kunnen doen. Preventieve zorg dus! 
Mijn therapie bestaat doorgaans niet uit adviezen die je even 2 weken volgt. Het is een therapie waarvoor verandering van leefstijl nodig is. Ons brein houdt niet van verandering en daardoor is het vaak moeilijk om het roer om te gooien. Dat vergt doorzettingsvermogen en een andere ‘mindset’. 
Met die ‘mindset’ help ik je, door je kennis bij te brengen, zodat je begrijpt waarom verandering beter is. Want blijf je doen wat je doet, dan houd je wat je hebt en het lichaam verzint er vanzelf een nieuw symptoom bij. Ieder symptoom is een signaal voor verandering!
 
Bewuste keuze met kennis
Concentreer je op het positieve, dan heb je al de helft gewonnen. 
Bij verandering van leefstijl denken mensen vaak aan allerlei dingen die ze niet meer mogen. Ik verbied niemand iets. In mijn consulten leer ik je wat bepaalde voeding met je lichaam en geest doet. Ik geef je kennis en met de juiste kennis kun je zelf bewustere keuzes maken en dan zie je dat de verandering al is ingezet.  
Natuurlijk zijn er voedingsmiddelen en gewoonten die je beter kunt vermijden, maar je weet dan waarom. Je kunt nog steeds heel lekker eten en je leven wordt er alleen maar leuker door. 
 
Verhalen uit de praktijk
In mijn praktijk zie ik dagelijks de mooie gevolgen van doorzettingsvermogen. 
Daarom ben ik erg blij met de nieuwe, ‘verhalen uit de praktijk’ -rubriek op mijn site. https://care4yourhealth.nl/category/verhalen-uit-de-praktijk/. Hier zal ik regelmatig ervaringen uit de praktijk met je delen. 
Mensen die er vol voor gaan, hun leefstijl veranderen, trouw blijven aan de adviezen en prachtige resultaten boeken.  Wie wil dat nou niet? Gezond zijn, meer energie, er beter uitzien, je opgewekter voelen, eventueel gewicht verliezen? Simpelweg, beter in je vel zitten en minder vatbaar voor ziekten! 
 
Wil jij het roer omgooien? Het heft in eigen hand nemen en ondervinden welke invloed voeding heeft? Zowel fysiek als mentaal kun je hele positieve resultaten behalen doordat je je lichaam geeft wat het daadwerkelijk nodig heeft.
 
Gezonde zondag allemaal en voor de vaders vandaag in het bijzonder.
 
Een hartelijke groet,

Els