Nieuwsbrief Augustus 2020

Wat was het warm de afgelopen week! Volgens weerdeskundigen zullen we hier aan moeten wennen, want het tropische klimaat vanuit het Zuiden kruipt steeds verder omhoog. 
Bij extreem warm weer moet je zorgen dat je lichaam zichzelf goed kan koelen.
 
Onze innerlijke thermostaat zit in onze hersenen, de hypothalamus. Deze thermostaat regelt dat ons lichaam altijd ongeveer 37 graden is. Wordt onze omgeving warmer dan begint de hypothalamus een koelingsproces. 
Bij de omzetting van suikers en vet komt warmte vrij om ons lichaam op temperatuur te houden. De overtollige warmte stralen we uit. Maar als onze omgeving ook erg warm is raken we onze eigen warmte minder makkelijk kwijt. Om dan toch af te koelen stuurt ons lijf (in opdracht van de hypothalamus) veel bloed naar de huid, hierdoor worden we rood. Als we daar nog niet voldoende warmte mee kwijtraken, gaan we zweten. Er wordt vocht aan de huid onttrokken en het zweet verdampt, daardoor koelen we af. Dit is ook gelijk 1 van de redenen waarom we veel moeten drinken. Lukt het hierdoor nog niet om voldoende warmte kwijt te raken, kun je licht in je hoofd worden en moeite krijgen met concentreren. Dit is een signaal dat je moet ingrijpen.
 
Drink je te weinig of te laat, dan wordt je bloed dikker. Ons hart moet sowieso al harder werken om de grotere hoeveelheid bloed naar de huid te sturen, maar door de dikte van het bloed gaat dit ook nog een stuk moeizamer. Het hart krijgt het dus zwaar. En als je hart het zwaar krijgt, gaat het keuzes maken. In dit geval kiest het er voor om bloed naar belangrijke organen te pompen en niet meer naar de huid. Hierdoor kun je oververhit raken. Dit kan gepaard gaan met een hogere hartslag, een lagere bloeddruk, flauwtes of zelfs een hartinfarct.
 
Drink dus regelmatig en voorkom uitdroging. Water is hierbij altijd de beste optie. Ik schreef al eens een blog over water en hoe je het het beste kunt drinken, lees het via deze link;
https://care4yourhealth.nl/2020/01/31/hoe-je-ziek-kunt-worden-van-water-drinken/
Eet licht verteerbare voeding zodat je lijf zich voornamelijk kan concentreren op afkoelen. Kies ook vaker voor voeding die rijk is aan water, zoals komkommer, watermeloen, tomaat, aardbeien en ijsbergsla. 
Wist je dat pittig eten ook verkoelend werkt? Pittig eten stimuleert je bloedcirculatie en je bloedvaten worden wijder. Hierdoor stroomt je bloed makkelijker en heeft het hart het ook gelijk minder zwaar. 


 
Ik wil het toch ook in deze nieuwsbrief over het Corona virus hebben. We leven al behoorlijk lang in een toch wel bijzondere periode en dat heeft zijn weerslag op ons. De meesten van ons kunnen niet goed omgaan met onzekerheden en het niet weten wat volgende week of volgende maand gaat brengen. Dit kan zich fysiek uiten, ook doordat we thuiswerken en minder bewegen. Een aantal van ons is daardoor aangekomen, wat ook weer voor onzekerheid kan zorgen. Maar we krijgen ook steeds vaker mentale klachten. De angst om ziek te worden of de eenzaamheid door minder contact met anderen levert voor sommigen veel stress op. En stress is funest voor een optimale werking van ons immuunsysteem. 
Er is de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van (lichamelijk) contact onderling. Alle onderzoekers zijn het er over eens, we kunnen niet zonder de aandacht of aanraking van de mensen om ons heen. Door positief contact met anderen komen er allerlei gelukshormonen vrij waardoor we ons gelijk beter voelen. Regelmatig (lichamelijk) contact verhoogt onze levensverwachting dan ook aanzienlijk. Volgens sommige psychologen is het net zo belangrijk voor ons als water en zou het onder de eerste levensbehoeften geschaard moeten worden.
 
Probeer daarom zo veel mogelijk te ontspannen als je je onrustig voelt door de situatie waar je in zit. Probeer te relativeren en neem maatregelen die bij jou passen om te voorkomen dat je ziek wordt. Praat er vooral ook over en blijf contact maken! Of het nu op afstand is of van heel dichtbij, contact met anderen is essentieel voor ons!
 
Lees meer over eenzaamheid via deze link; 
https://care4yourhealth.nl/2019/12/06/eenzaamheid-een-groot-probleem-in-nederland/
 
We zien een behoorlijke tweedelig over de hele wereld. Mensen die vinden dat maatregelen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, niet snel genoeg versoepelt kunnen worden en mensen die vinden dat maatregelen wel wat strenger kunnen zijn. Dit zou ook voor stress kunnen zorgen als jij bijvoorbeeld anders denkt dan de mensen in je omgeving. Spreek het uit en heb begrip voor elkaar. 
 
Niet iedereen die besmet raakt met dit virus komt op de IC terecht, sommigen merken helemaal niks van een besmetting. Hiermee wil ik het niet bagatelliseren, dit virus heeft soms weinig effect, maar kan ook behoorlijk ingrijpende gevolgen hebben. 
 
Ik zie het aan patiënten in mijn praktijk. Patiënten die het Corona virus gehad hebben en toch maar niet de oude worden. Ze blijven zich lamlendig voelen en houden gezondheidsproblemen die ze voor de besmetting niet hadden. Dit is een virus waar je dus soms niet van hersteld bent als je de besmetting overwonnen hebt. De restklachten zijn heel uiteenlopend en voor iedereen weer anders. Mijn aanpak bij elke patiënt is daarom ook anders.
De basis is wel altijd hetzelfde. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl speciaal voor die persoon. Ieder mens is anders en heeft andere behoeften, daarom is er ook geen one-size-fits-all oplossing voor het overwinnen van Corona en de restklachten die het kan veroorzaken.
 
Als je dit leest en herkent, van jezelf of iemand in je omgeving, is het misschien verstandig om je eens helemaal ‘door te laten lichten’ of iemand anders te adviseren dit te laten doen.
Door precies te weten hoe het met je gezondheid gesteld is en hoe jouw lichaam met deze bijzondere situatie omgaat, kun je al een groot deel van de onzekerheid of stress wegnemen. 
Ik kan je persoonlijke tips geven hoe jij jouw lijf optimaal weerbaar kunt maken om met de fysieke en mentale druk om te gaan. 
Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie via telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl 
Ik help je graag!
 
Pas goed op jezelf en de mensen om je heen!

Een hartelijke groet,

Els