Nieuwsbrief september 2020

Allereerst wil ik graag de nieuwe leden van de nieuwsbrief van harte welkom heten. Het ledenaantal groeit gestaag en dat voelt goed. 
Voor iedereen geldt natuurlijk; heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van de nieuwsbrief, mail ze mij via praktijk@care4yourhealth.nl of bel nummer 0653 666 550.
En mocht je het nog niet weten, via de website kun je mijn blogs vinden en onder het kopje; verhalen uit de praktijk, kun je de nieuwsbrieven van voorgaande maanden nog eens nalezen. 

Met name de nieuwsbrief van juli wil ik even extra onder de aandacht brengen. Deze nieuwsbrief gaat over het effect van vitamine D op het corona virus. Er zijn een aantal vitamines en mineralen die eruit springen als het om corona gaat en vitamine D is daar één van, maar vitamine D mag, zeker in deze tijd van het jaar, wel wat uitgebreider in de spotlights staan. 
Want, hadden we tot voor kort nog prachtig weer, de herfst is nu toch echt begonnen. 

                

De herfst is een seizoen met vrij grote veranderingen ten opzichte van het seizoen er voor. 
De dalende temperaturen en regen hebben invloed op onze leefstijl en je ziet het ook terug in onze eetgewoonten. Ons lichaam heeft veel energie nodig om ons warm te houden en daardoor heb je instinctief meer zin in de wat zwaardere maaltijden, zoals stamppotten en stoofschotels.
De natuur zit wat dat betreft heel slim in elkaar. 
De groente die in een bepaald seizoen groeit bevat ook gelijk de vitamines en mineralen die we in dat seizoen nodig hebben. Haal je bijvoorbeeld zomers je dagelijkse behoefte vitamine C uit fruit, in de winter krijg je het voldoende binnen door verschillende koolsoorten en spruitjes te eten.
Eet daarom seizoensgebonden, dan heb je al een mooie basis.
 
Toch kan het zijn dat dit niet genoeg is. Door verarming van de bodem, intensieve landbouw en manipulatie van groente- en fruitrassen bevatten deze voedingsmiddelen veel minder vitamines en mineralen dan een aantal decennia geleden. We zullen er dus meer van moeten eten om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Ik adviseer iedereen minimaal 500 gram groente en fruit per dag te eten. Dit lijkt veel maar als al je maaltijden in ieder geval groente bevatten, zit je al snel aan de 500 gram.
Tegenwoordig kunnen we natuurlijk het hele jaar door eten waar we zin in hebben. Wordt een bepaalde groente of fruitsoort niet in Nederland (in kassen) gekweekt, dan halen we het uit het buitenland. En wat je van ver haalt is dan misschien wel lekker, maar die lange afstanden gaan wel ten koste van de voedingsstoffen. Je kunt dan nog beter kiezen voor diepvries of uit glazen pot. 
Ik schreef daar al eens een blog over. Lees het via deze link;
https://care4yourhealth.nl/2018/11/20/diepvries-of-vers/
 
Maar, nog even terug naar vitamine D.
Doordat in de herfst de zon minder schijnt en we minder vaak buiten komen, krijgt ons lijf niet (genoeg) de kans vitamine D aan te maken. Voor velen van ons is het dan ook nodig om in deze tijd van het jaar extra vitamine D via een supplement binnen te krijgen. Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een donkere huidskleur geldt dat advies het hele jaar door.
Lees in mijn blog over vitamine D waar het in zit en waar je het voor nodig hebt; 
https://care4yourhealth.nl/2018/11/20/het-belang-van-vitamine-d/
 
En dan heb ik nog een gezond nieuwtje!
Binnenkort verkrijgbaar bij mij in de praktijk: de bakmixen van KPNI Foodie. 
Onder het motto; KPNI Foodie keert terug naar de keuken van Moeder Natuur, ontwikkelden zij gezonde, vezelrijke mixen voor (oer)brood, pannenkoeken, pizza, paneermeel en brownies.
Alle mixen zijn gluten- en lactosevrij en bevatten geen tarwe en geraffineerde suikers. Waar andere glutenvrije producten vaak gemaakt worden van slecht verteerbaar zetmeel van aardappelen, mais of rijst, gebruikt KPNI Foodie meel gemaakt van noten, knollen en zaden, zoals lijnzaad, kokos en konjac (knol)
Zelfs voor mensen die niet intolerant of sensitief zijn voor gluten, kan het een goed idee zijn minder gluten te eten. Sinds de 70er jaren is de hoeveelheid voedingsproducten waar gluten aan toegevoegd worden, verdrievoudigd. Het wordt toegevoegd omdat het de voedseleigenschappen verbeterd (elasticiteit, houdbaarheid, luchtigheid). 
Wil je meer weten over gluten, glutenintolerantie of gluten sensitiviteit? Lees dan mijn blog;
https://care4yourhealth.nl/2018/09/13/glutenintolerantie-en-glutensensitiviteit/
 
            

De mixen van KPNI Foodie zijn 100% puur en natuurlijk. Echt comfort food en nog gezond ook! Ik heb ze zelf allemaal al geprobeerd en vind ze heerlijk! Ook iedereen in mijn omgeving is zeer te spreken over de deze bakmixen. En, voor mijn cliënten en de lezers van deze nieuwsbrief;  Ik mag 10% korting weggeven! 
Registreer via onderstaande link en gebruik mijn therapeuten code: 6246E
https://shop.kpnifoodie.com/USER/REGISTER
 
Eet jezelf gezond!

Een hartelijke groet,

Els