Nieuwsbrief Oktober 2020

Goedemorgen, lekker geslapen?
 
Afgelopen nacht is de wintertijd ingegaan., merk jij het verschil?
Je hoort opmerkingen als; ‘Lekker een uurtje extra slapen’, maar voor velen gaat dat niet op. Onze biologische klok is nog gewend aan de zomertijd en die past zich niet bij iedereen zo makkelijk aan. Het kan soms wel tot 14 dagen duren voordat onze innerlijk klok gewend is aan de nieuwe tijd. 
Uit onderzoek is gebleken dat de overgang naar zomertijd meer invloed heeft dan de overgang naar wintertijd. Nadat de klok een uur vooruit gegaan is gebeuren er zelfs meer ongelukken in het verkeer en is er een piek in hartinfarcten. De overgang naar wintertijd is minder heftig en er zijn dan ook steeds meer mensen voorstander van om het gewoon bij wintertijd te laten. Zo veel zelfs dat er in het Europees Parlement over gediscussieerd wordt.

                                   
 
Doordat de klok een uur achteruit gezet wordt, raakt bij de helft van de Nederlanders het biologische ritme van slag. Dit kan onder andere slaapproblemen tot gevolg hebben, maar ook de gemoedstoestand kan veranderen en sommigen mensen raken er zelfs door in de ‘winterdip’.
Het heeft allemaal te maken met onze zogenaamde klok-genen. Dit zijn genen die invloed hebben op ons interne, biologische ritme. Deze klok-genen werken volgens een ritme van ongeveer 24 uur en ze worden op hun beurt aangestuurd door de biologische klok in onze hersenen. Deze geeft seintjes aan ons lichaam in de vorm van hormonen en neurotransmitters. 
 
Het is voor ons lichaam wennen om een uur eerder op te staan of naar bed te gaan, omdat het gewend is om op een bepaalde tijd de productie van het slaaphormoon melatonine te stimuleren of op een bepaalde tijd orexines (eiwitten) in de hersenen aan te maken die ons alert maken. Door het verzetten van de klok naar wintertijd, loopt onze interne klok niet meer gelijk met de sociale klok. 
 
Door hetzelfde ritme aan te houden, kun je het effect zo klein mogelijk maken. Alles wat je dagelijks op vaste tijden doet, zoals bijvoorbeeld ontbijten, lunchen, avondeten, blijf dit doen zoals je gewend bent. Vooral opstaan en naar bed gaan op dezelfde (nieuwe) tijd is belangrijk. Op die manier past je biologische ritme zich het snelst aan.
Ook het beperken van fel licht van beeldschermen bijvoorbeeld kan er voor zorgen dat de productie van melatonine eerder begint. 
Natuurlijke supplementen kunnen ook helpen bij een verstoring van het slaap-waak ritme. 
 
Daarnaast is er voeding die een positieve invloed op ons slaappatroon heeft, te weten:
–      Bananen bevatten veel magnesium, een mineraal wat werkt als spierverslapper.
–      Amandelen bevatten tryptofaan, een aminozuur met een kalmerende werking.
–      Kamille (thee) werkt rustgevend
–      Honing, met mate. Een kleine hoeveelheid glucose stimuleert ons brein om te stoppen
       met de aanmaak van orexine.
–      Havermout bevat melatonine.
 
En nu ik het dan toch over eten heb, wat vinden jullie van de typische herfstgerechten en herfstgroentes? Stoofschotels en maaltijdsoepen. Beide boordevol groentes in alle kleuren van de regenboog. Net als de herfstkleuren buiten, al die verschillende tinten rood, oranje, groen en bruin… Al die verschillende paddenstoelen. Prachtig toch? Dit is bij uitstek hét seizoen om lange boswandelingen te maken. Goed voor je lijf en voor je hoofd!

                                 

En dan bij thuiskomst een heerlijke soep om weer op te warmen.  
Soep is altijd een goed idee en makkelijk zelf te maken. 
 
Wat dacht je van pompoensoep?

Ingrediënten:
–      1 middelgrote pompoen of 500 gram pompoen gesneden in blokjes
–      1 winterwortel
–      1 grote ui
–      4 teentjes knoflook
–      1 groentebouillonblokje
–      Himalaya zout & vers gemalen peper naar smaak, eventueel een beetje chilipeper
–      100 ml (plantaardige) kookroom
–      ongeveer een liter kokend water

                               

Snijd de groentes grof. Doe een klein laagje water of een scheutje olijfolie in een grote pan en zet op het vuur. Doe alle groentes in de pan met het bouillonblokje en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat lekker pruttelen, zodat de groentes hun smaak vrij geven. Giet vervolgens kokend water op totdat de groentes onder staan. Laat dit nog even door pruttelen en zet dan de staafmixer er in. Breng op smaak met zout & (chili) peper.
Heerlijk met bijvoorbeeld het glutenvrije breekbrood van 3 Care of met het oerbrood gemaakt met de bakmix van KPNI Foodie.
 
Of wat dacht je van een ouderwetse Shepard’s Pie in een een nieuw jasje.

Ingrediënten voor 4 personen:
–      1 winterwortel
–      2 preien
–      1 teentje knoflook
–      1 eetlepel gedroogde tijm
–      200 gram rundergehakt of vegetarisch gehakt
–      400 gram gemengde paddenstoelen
–      400 gram tomaten in blokjes
–      500 gram puree van zoete aardappel (125ml (plantaardige) melk en 40 gram boter) 
–      100 gram geraspte kaas naar keuze of edelgistvlokken.
–      olijfolie
–      Himalaya zout & vers gemalen peper

Snijd de winterwortel en knoflook in plakjes en de prei in ringen. Verhit de olijfolie in de pan en bak het gehakt rul. Voeg winterwortel, knoflook en tijm toe en roerbak dit 6 minuten mee. Voeg dan de prei toe en roerbak nog eens 2 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe, bak deze even mee. Snijd de gemengde paddenstoelen klein en bak ze in een aparte koekenpan totdat het vocht verdwenen is. Voeg ze bij het groentemengsel en breng alles op smaak met zout & peper.  
Kook de zoete aardappel en stamp deze fijn. Voeg de melk en boter toe en breng op smaak met een beetje zout & peper. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het groente/gehakt mengsel in een ovenschaal en verdeel de aardappel puree er over. Strooi de geraspte kaas er over en zet in de oven voor 30 minuten. De schotel is klaar als de kaas gesmolten en goudbruin is.
Gebruik je geen kaas, bestrooi de schotel dan met edelgistvlokken nadat je hem uit de oven gehaald hebt. Je kunt edelgistvlokken beter niet verhitten want dan gaan veel voedingsstoffen verloren.
 
Een hartelijke groet,

Els