Nieuwsbrief November 2020

Eigenlijk wilde ik het deze nieuwsbrief eens een keer niet over corona hebben, maar ik wil toch even mijn vreugde uitspreken. Tijdens de persconferentie afgelopen week zei Hugo de Jonge dat we, in de strijd tegen corona, moeten zorgen voor een gezonde leefstijl en beweging. 
Het lijkt alsof we op een kantelpunt belandt zijn. Natuurlijk gaat het nog steeds over een vaccin en medicatie maar je hoort steeds meer over het heft in eigen hand nemen en zorgen voor een goede gezondheid. In de meeste grote dagbladen was al aandacht voor het effect van vitamine D op het krijgen Covid-19 en het ziekteverloop. Ook in buitenlandse dagbladen wordt er steeds meer over geschreven. Hele positieve ontwikkelingen die ik natuurlijk alleen maar kan toejuichen. Natuurgenezers zeggen het al maanden en ik kreeg af en toe wel een beetje een gevoel van frustratie. Telkens maar weer het paard achter de wagen spannen en pas in actie komen nadat iemand ziek geworden is. 
Wat zou het een (financiële) opluchting zijn voor ons hele zorgstelsel als men meer ging hameren op voorkomen dan op genezen. Dit zou kunnen door voorlichtingscampagnes, suikertax, reclame aan banden leggen, eerlijke etikettering en zelfs waarschuwing op verpakkingen (net als op tabak). Dan wordt het voor veel mensen een stuk makkelijker om te kiezen en zeker te zijn dat ze gezond eten.
 
Afgelopen week was er een Masterclass op televisie over voeding en leefstijl en hoogleraar voeding en gezondheid, Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell, vertelde dat wij dagelijks rond de 200 voedselkeuzes maken. Bewust, maar vooral ook onbewust.  We worden op alle fronten beïnvloed, via al onze zintuigen. Grote reclameborden langs de weg of op stations, een bakker of andere eetgelegenheid in een winkelcentrum, (verplichte) reclameblokken in filmpjes op social media. We ontkomen gewoon niet aan eten. En dit kan, voor de één meer dan voor de ander, dagelijks een behoorlijke strijd opleveren. We zien het duidelijk terug in de cijfers, meer dan 50% van de Nederlanders kampt met overgewicht of obesitas.
Door het grote aanbod en de 24/7 toegang tot voeding ontstaan er steeds meer klachten en kwalen die hier mee te maken hebben. Er wordt door artsen al gesproken over een Diabetes type 2 epidemie die er aan staat te komen, steeds meer mensen krijgen hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Ik heb eerder al eens aandacht besteed aan deze onderwerpen. Je kunt de blogs lezen via deze links;
https://care4yourhealth.nl/2019/10/03/te-hoge-bloeddruk-wat-doet-dit-eigenlijk-met-ons-lijf/
https://care4yourhealth.nl/2019/08/12/de-zin-en-onzin-over-cholesterol/
 
Een makkelijke manier om te weten dat je goede keuzes maakt, is wanneer je dagelijkse voedselinname voor het merendeel bestaat uit voeding die geen reclame nodig heeft. Eerlijke onbewerkte verse voeding. En dan het liefst nog voeding uit het seizoen. Beter voor het milieu en goed voor de variatie. Uit onderzoek is gebleken dat we steeds dezelfde gerechten eten. We hebben allemaal ongeveer 9 verschillende favorieten waar we keer op keer uit kiezen. Dit vooral omdat het makkelijk is. We hoeven niet al te veel na te denken over onze boodschappenlijstjes en ook niet over het bereiden van de maaltijden. Dan zou het al fijn zijn dat deze gerechten toch in ieder geval per seizoen verschillen. Dit is nodig voor een gezonde darmflora. Onze darmbacteriën hebben afwisseling nodig. Hoe meer variatie in gezonde voeding, des te meer verschillende darmbacteriën er in onze darmen voor komen. Voor een optimale darmgezondheid zouden we elke week 30 verschillende planten en 10 verschillende dieren moeten eten. Dit komt ons microbioom ten goede, wat vervolgens weer zorgt voor een betere algehele gezondheid. Variatie is hier dus het toverwoord! Ga eens voor jezelf na hoeveel verschillende planten jij en je gezin per week eten. Kom je in de buurt van de 30? 


 
Een goede hulp in de keuken is een goed kookboek. Een kookboek met simpele gerechten, bestaande uit een aantal pure ingrediënten, waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan. 
Ik gebruik nog steeds het kookboek ‘Puur inspiratie’. Een boek met orthomoleculaire voeding die makkelijk te bereiden is. Het staat vol met zeer smakelijke recepten die je gezondheid geheid verbeteren. Ik verkoop het bij mij in de praktijk. Misschien een leuke cadeautip voor de komende feestdagen. Het boek kost € 24,95 en als je wilt pakken we het ook nog leuk voor je in!
 
Naast het kookboek verkoop ik ook nog een receptenblik, ontwikkeld door Conjes Patisserie. Het blik bevat heerlijke recepten voor taarten en bonbons. Deze recepten zijn ontstaan uit de behoefte te kunnen snoepen zonder daar gezondheidsklachten door te ervaren. Een smakelijk cadeautje voor jezelf of iemand anders. 
Benieuwd wat erin zit?

  • 40+ recepten voor heerlijke bonbons & taarten die zoveel mogelijk vrij zijn van geraffineerde suikers, gluten en lactose
  • Speciale coating voor vetvrije receptenkaarten
  • Handige houten kaartenstandaard 
  • Exclusieve QR code voor meer tips en tricks via een E-guide en praktische video’s
  • Kortom allemaal mooie recepten om bewust te genieten!

En dan nog een tip. Tegen het einde van het jaar is het altijd verstandig om je zorgverzekering te controleren om te kijken welke zorg (nog) vergoed wordt. Zorgverzekeraars veranderen ieder jaar hun vergoedingen en er wordt steeds meer geschrapt. Orthomoleculaire therapie valt onder declaratiecode 24000. Staat deze code in jouw aanvullende verzekering dan krijg je een (gedeeltelijke) vergoeding voor mijn therapie. 
 
Gezonde groet.

Els