Te hoge bloeddruk, wat doet dit eigenlijk met ons lijf?

1 op de 4 Nederlands heeft een te hoge bloeddruk, vaak zonder het zelf in de gaten te hebben.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een te hoge bloeddruk, zoals erfelijkheid of ouder worden. Toch zien we steeds vaker dat het veroorzaakt wordt door langdurig onder druk staan, een ongezonde leefstijl en verkeerde voeding.

Bloeddruk wordt gemeten in 2 waardes, de boven- en de onderdruk.

De bovendruk is de druk die het bloed uitoefent op de bloedvaten als het hart samentrekt om het bloed door ons lichaam te pompen. De onderdruk is de druk in de bloedvaten als het hart ontspant.

Je hart is het middelpunt van de bloedsomloop. Het hart trekt zo’n 60 tot 80 keer per minuut samen om het bloed naar alle uithoeken van ons lichaam en weer terug te pompen. Op het moment dat het hart samentrekt, wordt er veel bloed door de aderen geperst en neemt de druk op de vaatwanden toe. Vervolgens ontspant het hart zich en neemt de druk op de vaatwanden weer af. De bloeddruk wordt beïnvloed door de slagkracht van het hart, de totale hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten.

Een bloeddrukmeting is een momentopname. Zo is de bloeddruk in de ochtend en avond vaak wat lager dan ’s middags. Ook stijgt de druk bijvoorbeeld door lichaamsbeweging, stemming en praten. We merken vaak niks van een te hoge bloeddruk en dat is nogal verraderlijk want het is op de lange duur wel degelijk gevaarlijk. Wat kunnen symptomen zijn van een te hoge bloeddruk?

 • hoofdpijn
 • kortademigheid
 • wazig zien
 • vermoeidheid
 • oorsuizen
 • duizeligheid
 • hartkloppingen
 • neusbloedingen
 • spierzwakte
 • misselijkheid en braken
 • rode vlekken of gebarsten adertjes in het oogwit

Langdurig te hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten en schade aan onze organen. De constant te hoge druk kan bloedvaten beschadigen waardoor cholesterol zich kan ophopen. Hierdoor worden bloedvaten nauwer en neemt het risico op een hartinfarct of beroerte toe. Doordat het hart steeds harder moet werken wordt de hartspier dikker en stugger waardoor de pompkracht afneemt, met hartfalen tot gevolg. Ook ontstaat er kans op een verminderde nierfunctie waardoor het de nieren niet meer lukt afvalstoffen af te voeren.

Te hoge bloeddruk kan ook een nadelig effect hebben op de bloedvaten in onze ogen. Het kan een beschadiging veroorzaken aan netvlies, vaatvlies en/of oogzenuw, waardoor ons gezichtsvermogen sterk kan afnemen en het risico op oogziekten zoals glaucoom sterk toenemen.

Wat kun je zelf doen als je bloeddruk te hoog is?

Er zijn verschillende medicijnen die voorgeschreven kunnen worden bij te hoge bloeddruk. Deze medicijnen moeten je vaak de rest van je leven slikken. Sommige van deze medicijnen vertragen de hartslag waardoor de druk afneemt. Andere zorgen voor ontspanning van de spiertjes rond bloedvaten waardoor de vaten wijder worden. Weer andere zorgen er voor dat de nieren meer zout gaan uitscheiden. Dit trekt weer vocht mee waardoor er minder vocht in de bloedbaan achter blijft en de druk afneemt. Al deze medicijnen kunnen nogal wat bijwerking hebben. Niet iedereen ontkomt er aan medicijnen te slikken, maar is is veel wat je zelf kunt doen. Hierdoor kan het zijn dat je medicijngebruik kunt afbouwen en soms zelfs helemaal afschaffen.

Zorg bijvoorbeeld voor een gezond gewicht. Eet gevarieerd en vers en 1 tot 2 keer per week vette vis. Stop met roken, drink matig alcohol, eet minder zout en ga bewegen.

Denk jij dat jouw bloeddruk misschien te hoog is? Sta je al langere tijd onder druk? Leef je misschien niet echt gezond?

Neem geheel vrijblijvend contact op, dan gaan we samen kijken hoe het met jouw bloeddruk en algehele gezondheid gesteld is.