Nieuwsbrief Februari 2020

In deze tijd van het jaar is een goede weerstand van groot belang. Er heerst momenteel een griep-epidemie in ons land en door de vele regen in combinatie met harde wind (nat regenen en door harde wind extra afkoelen) wordt onze weerstand behoorlijk op de proef gesteld. Uit onderzoek is gebleken dat ons immuunsysteem bij lagere temperaturen minder goed werkt. Door het inademen van koude lucht is de temperatuur in onze luchtwegen lager en krijgen virussen beter de kans zich te vermenigvuldigen. 
Toch kun je kou ook in je voordeel laten werken. Door te trainen met koud douchen (telkens een paar seconden langer) kun je je lichaam weerbaarder maken tegen kou. Ons lichaam ervaart die plens koud water als een soort aanval en gaat gelijk aan de slag om ons te beschermen. Ons immuunsysteem krijgt een kortstondige prikkel, waardoor er meer witte bloedcellen worden aangemaakt. En dat zijn nou juist de cellen die bacteriën en virussen te lijf gaan als ze lichaam binnendringen. 

Om verkoudheid en griep te voorkomen is het dus zaak je immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken en te houden. Een optimaal werkend immuunsysteem krijg je vooral door gezonde gevarieerde voeding en de vitamines en mineralen die deze voeding bevat.
 
Wat moet je eten voor een goede weerstand?
Vitamine C staat erom bekend je weerstand te verhogen. Eet dus vooral citrusfruit, paprika, kool en kiwi’s. Mocht je al verkouden zijn is een supplement met een hoge dosering vitamine C een uitstekend ‘medicijn’ om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen. De fruitmand die we vroeger kregen bij ziekte was dus nog niet zo’n slecht idee.
 
Maar er zijn meer voedingsmiddelen die je weerstand een handje helpen. Ik noem er een paar op.

  • Paddenstoelen, vette vis, schaal- en schelpdieren, eieren en boter omdat ze vitamine D bevatten. Deze vitamine wordt ook aangemaakt in onze huid onder invloed van zonlicht. Ga dus regelmatig naar buiten als de zon schijnt en stroop je mouwen op zodat het zonlicht zijn invloed kan uitoefenen op je blote huid. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine en wordt opgeslagen in ons lichaam. Doordat we al een aantal maanden weinig zon gezien hebben raakt de voorraad langzaam op en daardoor worden we vatbaarder voor virussen. Het is dus belangrijk deze voorraad aan te vullen en op peil te houden.
  • Knoflook, gember en kurkuma zijn natuurlijke antibiotica. Lees er alles over in mijn blogs op de website; 
  • https://care4yourhealth.nl/2019/10/03/knoflook-een-natuurlijk-antibioticum/
  • https://care4yourhealth.nl/2018/12/04/kurkuma-en-de-lange-lijst-van-gezonde-voordelen/
  • https://care4yourhealth.nl/2018/09/04/gember-en-waarom-het-zo-goed-voor-je-is/
  • Gebroken lijnzaad, spruitjes, avocado, boontjes, boerenkool, spinazie en walnoten omdat ze omega 3 bevatten
  • Noten, pitten en zaden, asperges, broccoli, alfalfa en vlees omdat ze veel eiwitten bevatten
  • Biologische blauwe bessen zijn echte gezondheids-bommetjes
  • Gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kefir en kimchi zorgen voor een goede darmwerking waardoor je weerstand verhoogt wordt
  • Drink voldoende water (afvoer van afvalstoffen) en groene thee vanwege zijn weerstand verhogende stofjes

                                            
Vitamines en mineralen staan altijd sterker in combinatie met elkaar. Een goede aanvulling op je dagelijkse voeding is dan ook een hoogwaardige natuurlijke multi-vitamine. 
Zorg naast je voeding voor voldoende beweging, maar ook rust. Beweging versterkt je hele gestel en rust zorgt ervoor dat je lijf kan ‘opruimen’ en je kan klaarstomen voor de nieuwe dag.
 
Een goede weerstand en optimaal werkend immuunsysteem zorgen ervoor dat virussen en bacteriën minder kans krijgen je lichaam binnen te dringen. Zo ook het corona virus. 
Het virus is nog niet in Nederland gesignaleerd en wetenschappers zijn druk bezig het te onderzoeken. Ze hebben deze week ontdekt dat een oud medicijn tegen malaria de ziekte, veroorzaakt door het virus, afzwakt en dragers geneest. Dat is heel goed nieuws. Toch is ook hier voorkomen beter dan genezen, zorg dus voor een sterk immuunsysteem!
 
Ben je benieuwd hoe het met jouw weerstand gesteld is? Loop je te kwakkelen en pak je ieder griepje mee? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie via telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl 
Ik kan je precies vertellen of je een tekort aan vitamines of mineralen opgebouwd hebt of dat bepaalde organen wat mee aandacht kunnen gebruiken. Door een persoonlijk voedingsadvies op maat herstel je jouw weerstand en sta je een stuk sterker tegen allerlei ziekmakers van buitenaf.
Laat voeding jouw medicijn zijn!
 
Ik wil je nog wel even adviseren om nooit zo maar een supplement te gaan slikken. Ook natuurlijke supplementen kunnen een uitwerking hebben op elkaar of op medicijnen. Neem altijd contact op met een deskundige, zoals een natuurkundig of orthomoleculair therapeut.
 
Een hartelijke groet,

Els