Nieuwsbrief Maart 2020

Corona heeft onze wereld (in meer of mindere mate) of zijn kop gezet. We zijn allemaal onder de indruk van het virus en dat is niet zo raar. Er worden drastische maatregelen genomen die impact hebben op iedereen. Of je nu thuis moet werken of je kinderen niet naar school gaan, het leven is even helemaal niet zoals we dat gewend zijn. Dit gaat waarschijnlijk ook nog wel even duren en tot die tijd moeten we er het beste van maken met elkaar, al is dat op afstand. Samen staan we sterker en positiviteit kan daarin een grote rol spelen. Hoe mooi zijn alle initiatieven om elkaar te helpen en te steunen? Daaruit blijkt maar weer hoe creatief we kunnen zijn in tijden van verandering. 

Even wat positieve feitjes op een rijtje.

 • Het lijkt er op dat ze in China het virus redelijk onder controle hebben. Afgelopen week konden de autoriteiten voor het eerst melden dat er geen nieuwe besmettingen bij gekomen zijn ten opzichte van de dag er voor.
 • De cijfers veranderen dagelijks maar op moment van schrijven waren er al 85.000 genezen van het virus.
 • De luchtvervuiling neemt sterk af en dit zou naar schatting in China al zo’n 73.000 mensenlevens gespaard hebben.
 • Er is ontdekt dat een oud malaria medicijn en een oud TBC medicijn een positief effect hebben op mensen die ziek geworden zijn van het virus. Bij mensen die het malaria medicijn toegediend kregen, nam de koorts sneller af en verbeterde de longfunctie aanzienlijk.
 • In verschillende Nederlandse ziekenhuizen wordt het TBC medicijn al ingezet om te kijken of hiermee zorgmedewerkers beter beschermt kunnen worden tegen het virus.

Wat doet corona nou precies?

Ieder jaar krijgen we te maken met verschillende griepvirussen. Ook begin dit jaar was er sprake van een griepepidemie in Nederland.
Corona is een nieuw soort griepvirus wat vooral de longen aanvalt. Dit veroorzaakt een infectie waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Ons immuunsysteem gaat deze infectie te lijf door koorts te creëren. Koorts helpt dus de infectie te bestrijden. Het is voor normaal gezonde mensen dan ook niet raadzaam om koorts onderdrukkende middelen als paracetamol te slikken. Zij kunnen beter eerst het immuunsysteem zijn werk laten doen. Als de klachten toch te heftig worden kun je altijd nog paracetamol nemen. 
Koorts kost wel veel energie. Mensen met een verminderde weerstand zitten al niet goed in hun energie en dan is het wel aan te raden om paracetamol of anti griep medicijnen te nemen. Ook ouderen zijn vaak niet krachtig genoeg meer om zonder koorts verlagende middelen uit te zieken.   
 
Wat kun jezelf doen?

Wat zijn de meest krachtige, natuurlijke middelen om je immuunsysteem te versterken?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om gezond te eten. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, dan kan ik je een voedingsplan aanraden. Ik werk onder andere met het voedings- en leefstijlplan van 3Care. Hiermee kun je op een makkelijke manier heel gezond en lekker eten. De mensen van 3Care hebben recepten bedacht waarbij de verschillende voedingsmiddelen als het ware als medicijn fungeren, welke het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren. 

                                 

Voorkomen is altijd al beter dan genezen, en nu helemaal. Je kunt je immuunsysteem sterker maken door een aantal echte krachtpatsers uit de natuur aan je dagelijkse dieet toe te voegen.

 • Kies voor groente en fruit wat vol zit met vitamine C, zoals spruitjes, boerenkool, rode paprika, kiwi, sinaasappel, citroen en zwarte bessen. Vitamine C remt de mate waarin longen doorlaatbaar worden voor vocht en gaat daarmee benauwdheid tegen. Ook verbetert het de activiteit van onze immuun cellen.
 • Eet gezonde vetten vanwege de omega-3 vetzuren. Die zitten vooral in vette vis (zalm, makreel, haring) noten en zaden en avocado
 • Zet verse thee van gember, kurkuma of virus werende kruiden en specerijen zoals kaneel en rozemarijn. Je kunt deze kruiden ook toevoegen aan je maaltijden. Oregano is ook zo’n krachtpatser.
 • Vooral tijm en salie staan bekend om hun positieve effect op onze luchtwegen. Zet er thee van of voeg deze krachtige smaakmakers toe aan je maaltijd.
 • Knoflook is een natuurlijk antibioticum en heeft een virus werend effect, eet het regelmatig.
 • Jodium is heel goed voor je weerstand en vind je vooral in zeewier. 
 • Help je lichaam om afvalstoffen af te voeren door het gebruik van supplementen als mariadistel, chlorella en spirulina. 
 • Drink voldoende water, ook om je lijf te reinigen.
 • Gebruik kiem- en spruitgroente als alfalfa en waterkers. Deze kleine plantjes zitten bomvol vitamines die je immuunsysteem een boost geven. 
 • Zorg voor voldoende slaap en probeer stress zo veel mogelijk te vermijden. De hele situatie met corona heeft onze wereld op zijn kop gezet, maar het is voor nu even niet anders. Accepteer dit en maak er het beste van.
 • Probeer toch dagelijks een stukje te wandelen. De frisse lucht zal je goed en als de zon schijnt doe je ook nog wat vitamine D op. 
 • Mocht je nu al wat problemen met je darmen hebben, kun je kiezen voor een hoogwaardige probiotica kuur. Een groot deel van onze gezondheid wordt bepaald door het al dan niet goed functioneren van onze darmen. Zorg goed voor je darmen, dan zorg je goed voor jezelf. 
 • Het supplement kattenklauw is één van de meest krachtige antivirale middelen te wereld. Het wordt ingezet bij allerlei infecties, virusbesmettingen en bacterie overgroei in de darmen.
 • Houd je vooral aan de voorzorgsmaatregelen van het RIVM, was je handen wat vaker, schud geen handen, zit niet aan je gezicht en blijf zo veel mogelijk binnen.

Door de grote vraag naar supplementen zijn deze in winkels vaak uitverkocht en heb je bij webwinkels te maken met een langere levertijd. Ik heb altijd supplementen op voorraad. Je mag altijd contact opnemen om te vragen of ik hetgeen heb wat jij zoekt. Bestel je toch online, dan krijg je op www.vitals.nl 15% korting op je aankoop met de code: care4.
 
Wil je meer informatie over wat jij kunt doen of over hoogwaardige natuurlijke supplementen? 
Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer via telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl

Mijn consulten gaan nog gewoon door en ik houd daarbij de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van het RIVM en mijn beroepsvereniging aan. Voel je je niet goed, dan kunnen we ook een telefonisch consult plannen.

Een hartelijke groet,

Els