Wat iemand ervaart als een traumatische gebeurtenis is natuurlijk subjectief. Waar het ene individu een bepaalde gebeurtenis zo naast zich neer lijkt te leggen, kan dezelfde soort gebeurtenis een ander individu compleet vloeren.
De definitie van trauma.
De definitie van trauma kan variëren afhankelijk van de context, maar over het algemeen verwijst trauma naar een emotionele of psychologische reactie op een schokkende, schadelijke of levensbedreigende gebeurtenis. Trauma kan het gevolg zijn van een enkele traumatische gebeurtenis of een opeenstapeling van stressvolle gebeurtenissen die iemands vermogen om om te gaan met de situatie overweldigen.
Er zijn verschillende soorten trauma, waaronder:
- Acuut trauma. Dit verwijst naar een enkele schokkende gebeurtenis, zoals een ernstig ongeval, natuurramp, geweldsdelict of ander levensbedreigend incident.
- Complex trauma. Dit verwijst naar langdurige of herhaalde traumatische gebeurtenissen, zoals fysiek, emotioneel of seksueel misbruik, oorlogsgeweld, chronische verwaarlozing, of blootstelling aan geweld in de gezinsomgeving.
- Dit verwijst naar trauma dat plaatsvindt tijdens de vroege kinderjaren en invloed heeft op de ontwikkeling van het kind, zoals verwaarlozing, mishandeling of andere onveilige hechtingservaringen.
Bovenstaande voorbeelden noemen wij (natuurgeneeskundig therapeuten) trauma met een grote T. ‘Grote’ gebeurtenissen die heel ingrijpend zijn, maar er bestaat ook trauma met een kleine t.
Trauma met een kleine “t”.
Dit ‘kleinere’ trauma wordt over het algemeen gezien als ‘een vervelende situatie’, een gebeurtenis of reeks gebeurtenissen, die zeker een emotie oproept maar over het algemeen niet als zeer ingrijpend gezien wordt. En daar gaat het voor veel mensen fout.
Het kan al op zeer jonge leeftijd beginnen door bijvoorbeeld gepest worden op school of van huis uit nooit de gelegenheid gekregen hebben om je uit te spreken.
Ook dit soort trauma kan ernstige en langdurige gevolgen hebben voor de mentale, emotionele en fysieke gezondheid, bewust of onbewust. Het kan zich vastzetten in je lijf en leiden tot symptomen zoals herbelevingen, vermijding, hyperventilatie, angst, depressie, flashbacks, slaapproblemen en andere stress-gerelateerde reacties.
Onderschat daarom nooit wat een bepaalde gebeurtenis voor emotionele reactie oproept en wat er dan in je lijf gebeurd. Vrijwel alles wat er om ons heen gebeurd roept een bepaalde emotie op. Of dit boosheid, verdriet, blijdschap of angst is, ons autonome zenuwstelsel reageert hierop met de aanmaak van hormonen. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 onderdelen, het sympathisch zenuwstelsel en het parasympathisch zenuwstelsel.
Deze eerste reactie wordt geregeld door het sympathische zenuwstelsel en kan zijn dat je begint te lachen of huilen, verstijfd van angst of begint te trillen van woede. Wanneer deze eerste reactie voorbij is, neemt het parasympathisch zenuwstelsel het over door de aanmaak van hormonen die zorgen voor rust, herstel en ontspanning.
Wanneer emoties niet goed verwerkt worden of onderdrukt worden (en daardoor verkeerd ‘opgeslagen’ worden), raakt het autonome zenuwstelsel uit balans. Hierdoor kan het zijn dat het sympathisch zenuwstelsel constant ‘aan’ staat en dus hormonen aan blijft maken waardoor je lijf continue in stand van paraatheid is om te reageren. Dit zorgt er weer voor dat het parasympathisch zenuwstelsel niet in staat wordt gesteld om weer voor rust, herstel en ontspanning te zorgen.
Deze staat van paraatheid kan zowel bewust (zenuwachtig, onrustig, opgejaagd gevoel) als onbewust plaatsvinden. Deze onbalans kan voor een hele reeks lichamelijke klachten zorgen. Klachten waarbij je helemaal niet denkt aan een emotionele onbalans. Deze lichamelijke klachten zijn voor een groot deel op te lossen met een verandering in voeding en/of leefstijl, maar vaak blijft er toch iets ‘zeuren’.
Dan kan het heel waardevol zijn om op zoek te gaan naar eventuele emotionele knelpunten en die aan te pakken met Brainspotting of EMDR.
Wil je meer weten over Brainspotting of EMDR? Neem dan contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken