De kracht van tijm!

Tijm werd door de oude Grieken en Romeinen al gebruikt als geneeskruid bij longziekten. Het is bacterie dodend, virus werend en het lost het slijm in de luchtwegen op. We kennen vast allemaal de hoestdrankjes wel waar tijm aan toegevoegd is. Tijm werkt verzachtend voor de keel. Bij griep of verkoudheid kun je thee zetten met een takje verse tijm en wat honing of een stoombadje maken.

Tijm zuivert het bloed, versterkt de maag, bestrijdt acne, verlaagt de bloeddruk en bestrijdt griep. Tijm werd vroeger veel gebruikt in kruidkussentjes, die in bed gelegd werden bij slapeloosheid,  hoofdpijn en astma. Je kunt, bij hoofdpijn, ook een nat kompres met tijm om het hoofd leggen.

Tijm bevat verschillende fytonutriënten, waaronder thymol. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het eten van tijm een positief effect heeft op het percentage gezonde omega-3 vetzuren, aanwezig in de hersenen, het hart en de nieren.

Tijm is een uitstekende bron van antioxidanten. Deze bestrijden vrij radicalen die schade kunnen toebrengen aan onze cellen en de DNA-structuur van cellen, wat weer oorzaak is van veel verschillende ziekten.

Tijm zit bomvol vitamine K (5 gram tijm bevat de ADH), ijzer (14 gram tijm bevat de ADH), en vitamine C. Daarnaast bevat tijm calcium, mangaan en het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine, melatonine en de vitamine niacine (B3). Deze stoffen hebben invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Tijm is een sterk geurend kruid en kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Vers is de smaak krachtiger, daarom kun je het het beste vlak voordat een maaltijd geserveerd wordt, toevoegen. Het past perfect in salade dressing, over pizza, gebakken aardappeltjes of in pasta sauzen.

Tijm is ook te koop als etherische olie of supplement. Wil je meer weten of tijm of ben je geïnteresseerd in een supplement met tijm? Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie via telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl