Waarom zeewier zo goed is voor onze gezondheid.

Er zijn verschillende soorten zeewier die allemaal hun eigen voedingswaarde hebben. Alle soorten bevatten veel eiwitten en de micronutriënten magnesium, kalium, jodium, vitamine B en K. Maar kombu bevat bijvoorbeeld helemaal geen ijzer, terwijl dulse meer ijzer bevat dan vlees. Zeewier zit vol vezels en bevordert de gezondheid van onze darmen. Hierdoor daalt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en inwendige ontstekingen.

Zeewier is rijk aan jodium. Ik schreef al eens een blog over jodium, lees het via deze link; https://care4yourhealth.nl/2019/06/11/jodium-en-waar-het-goed-voor-is/ Kombu bevat van alle soorten het meeste jodium.

In Japan wordt al sinds mensenheugenis zeewier en allerlei andere zeegroenten gegeten, veel meer dan in de rest van de wereld. Japan behoort tot één van de meest gezonde landen ter wereld en metabool syndroom komt er vrijwel niet voor. Mensen met metabool syndroom hebben last van hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, overgewicht en diabetes.

Zeewier bevat omega-3 vetzuren, net als vis. Dus voor mensen die liever geen vis eten, is zeewier een goed alternatief om deze gezonde vetten binnen te krijgen. Zeewier houdt ons hart en onze bloedvaten gezond, het stabiliseert onze bloedsuikerspiegel en heeft een bloeddruk verlagend effect. Het heeft een antivirale en ontstekingsremmende werking. Daarom wordt het vaak ingezet bij griep en verkoudheid.

Zeewier wordt verder nog gebruikt bij:

 • herstel na ziekte
 • voorjaarsmoeheid
 • hoofdpijn
 • gewrichtsklachten
 • klachten tijdens de menopauze
 • prostaat klachten
 • het ondersteunen van gewichtsverlies

Zeewier kun je vers en gedroogd kopen. In vrijwel iedere supermarkt vind je tegenwoordig vellen nori, die gebruikt worden om sushi te maken. In natuurwinkels vind je vaak meerdere soorten en ook meer vers zeewier. Ook zijn er potten gedroogd en gemengd zeewier te koop, waardoor je kun genieten van de gezonde voordelen van de verschillende soorten.

Je kunt zeewier toevoegen aan salades, er dip sausjes mee maken of bouillon van trekken. Probeer eens deze zeewier pesto. Heerlijk op een zelfgemaakte noten & zaden cracker.

Benodigdheden:

 • 40 gram zeewier
 • 50 gram pijnboompitjes
 • 30 gram basilicum
 • 30 gram rucola
 • olijfolie en citroensap naar smaak
 • vers gemalen Himalaya zout en peper naar smaak

Doe alle ingrediënten in de blender en begin met een klein beetje olijfolie en citroensap. Meng het en als het te droog wordt, voeg je iets meer olijfolie toe. Proef het en voeg eventueel nog wat citroen en zout en peper toe.

Eet jezelf gezond!