Nieuwsbrief December 2019

De feestdagen zijn in aantocht!
Ik merk om mij heen dat iedereen zich al aan het voorbereiden is. Sinterklaas is gisteren in ons land aangekomen en voor je het weet is het Kerst of Oudejaarsavond.  
December is bij uitstek een maand waarin vaak veel meer gegeten en gedronken wordt en dan ook vooral nog de minder gezonde dingen. De feestmaand staat in het teken van familie en vrienden en elkaar verwennen met cadeautjes en lekker eten. Dus waarom je dierbaren niet verwennen met gezond eten?  Maak een bewuste keuze door bijvoorbeeld snacks zonder snelle koolhydraten te serveren.
Ik doe maar even een schot voor de boeg; diverse soorten kaas, ongebrande ongezouten noten, olijven, diverse soorten vis, gevulde eieren, een grote schaal rauwkost met verse avocado dip, rookvlees rolletjes met daarin roomkaas, op smaak gebracht met verse kruiden of plakjes komkommer met een stukje brie met een walnoot er op. Je kunt sowieso toastjes of stokbrood eens wat vaker vervangen door plakjes komkommer. Heerlijk fris en veel gezonder. 

En dan de drankjes…
Als je alcohol drinkt, combineer dat dan altijd met een glas water en als je trek krijgt kies dan iets met gezonde vetten in plaats van snelle koolhydraten. Allereerst komt de alcohol dan minder snel in je bloedbaan en je bloedsuikerspiegel gaat minder snel schommelen zodat je minder lekkere trek krijgt.  Als je tijdens de komende feestdagen probeert bewuste keuzes te maken, zul je zien dat de schade, op de weegschaal, beperkt blijft. En het is minstens zo lekker! 
In mijn laatste blog kun je meer lezen over alcohol en de effecten ervan;
https://care4yourhealth.nl/2019/11/04/de-effecten-van-alcohol/

Als je iets bewuster met je eten om wilt gaan, heb ik een leuke tip voor je. Ook zeer geschikt voor de feestdagen, het kookboek ‘Puur inspiratie’. Dit is een boek met recepten voor orthomoleculaire gerechten. Gerechten die makkelijk te bereiden en zeer smakelijk zijn en je gezondheid geheid verbeteren. Dit boek is een mooi presentje voor jezelf, maar ook superleuk om cadeau te doen. 
Het boek kost € 24,95 en als je wilt, pakken we het ook nog leuk voor je in! 

                                            

Als voorproefje alvast een recept uit ‘Puur inspiratie’.

Kruidnoten, voor een heerlijk avondje.
Ingrediënten:

 • 200 gram amandelmeel
 • 75 gram kokosbloesemsuiker (kan vervangen worden door stevia of erythritol naar smaak)
 • 50 gram kokosolie
 • 3 el amandelmelk
 • 2 el speculaaskruiden
 • ½ tl natriumcarbonaat
 • 1 tl kaneel
 • Snufje zeezout

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 150 graden.
 • Laat de kokosolie smelten in een steelpan.
 • Doe de rest van de ingrediënten in een kom en voeg als laatst de kokosolie toe.
 • Kneed alles goed door, maak er een bal van en zet 10 minuten in de koelkast.
 • Maak er bolletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze iets in.
 • Bak af in ongeveer 20-25 minuten.

Geniet er van!

Voor de echte bakkers onder ons heb ik sinds deze week nog iets leuks in mijn praktijk; een receptenblik.

           

Dit receptenblik is ontwikkeld door ‘Conjes Patisserie’, bestaande uit moeder Conny en dochter Rachel. Ze hebben heerlijke recepten voor taarten en bonbons ontwikkelt.  Deze recepten zijn ontstaan uit de behoefte te kunnen snoepen zonder daar gezondheidsklachten door te ervaren. De recepten zijn allemaal volgens de orthomoleculaire voedingsleer. Dat wil zeggen, voeding die de gezondheid ondersteunt. 
Benieuwd wat er in het receptenblik zit?

 • 40+ recepten voor heerlijke bonbons & taarten die zoveel mogelijk vrij zijn van geraffineerde suikers, gluten en lactose. In November en December hebben ze een speciale uitgave met bonusrecepten voor de feestdagen!
 • Speciale coating voor vetvrije receptenkaarten
 • Handige houten kaartenstandaard
 • Exclusieve QR codes voor meer tips en tricks via een E-guide en praktische video’s.

Kortom allemaal mooie recepten om bewust te genieten! Een mooi cadeautje voor jezelf of iemand anders. Het receptenblik kost € 27,50

Eten brengt mensen bij elkaar, gezond eten houdt ze bij elkaar!

En dan ten slotte nog, bewegen.
Zorg ook tijdens de feestdagen voor voldoende beweging. Vaak zie je toch dat mensen het zo gezellig hebben met elkaar dat ze binnen blijven. Ze doen spelletjes en zitten lekker bij te kletsen. Ze staan er niet bewust bij stil dat ze daardoor de hele dag alleen maar eten en drinken. Kijk dit jaar eens of je een gezamenlijke activiteit of spel kunt bedenken waarbij beweging voorop staat. Of ga er op uit, naar het bos of strand. Ga lekker wandelen en geniet van de frisse lucht en je omgeving. Beweeg bij voorkeur voor de maaltijd. Je verbrand dan namelijk de energie in je cellen zodat je het later ook beter kunt opnemen. Mensen die mij kennen horen mij het al zeggen: “Eerst jagen dan eten!”

Ik wens jullie een hele fijne tijd! 

Een hartelijke groet, Els  NB: Wil je in januari een vliegende start maken om je gezondheid te verbeteren? Maak dan tijdig een afspraak want januari is vaak een drukke periode. Via het online boekingsprogramma, boek je simpel een afspraak in de agenda. In deze periode is het ook mogelijk om in de avond afspraken te plannen. 

Met gezond ouder worden kun je niet vroeg genoeg beginnen!