Nieuwsbrief Mei 2020

Gezond zijn en gezond blijven, dat willen we toch allemaal?

Zeker nu, tijdens de Corona-crisis staat het meer voorop dan anders. Maar hoe doe je dat nou? Allereerst gezonde voeding, een actieve leefstijl en niet teveel stress. Dat zijn hele mooie basisbeginselen om je lijf gezond te houden. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is nu gezonde voeding en wat is een actieve leefstijl? Hoe zorg je dat je niet teveel stress ervaart? Deze thema’s houden mij als therapeut al jaren bezig.

Wat ik weet is dat orthomoleculaire voeding je lichaam enorm kan helpen te herstellen en ervoor kan zorgen dat je gezonder wordt, zelfs bij ernstige aandoeningen. Maar soms lukt het niet alleen met voeding en moet je het lichaam een handje helpen. Zeker in deze tijd kan het geen kwaad om extra goed in de vitaminen en mineralen te zitten. Vandaag wil ik vitamine D3 in de hoofdrol plaatsen, een belangrijke vitamine die jou kan helpen om je lichaam minder vatbaar te maken voor infecties en ziekten.
Al jarenlang leggen bekende wetenschappers verband tussen vitamine D3 en ernstige gezondheidproblemen. Bekend is dat een tekort kan leiden tot rachitis (botvergroeiing) en osteoporose (botontkalking). Daarnaast is er steeds meer bewijs dat vitamine D3 beschermt tegen darmkanker, borstkanker, auto-immuunziekten, MS, fybriomylogie, depressie, diabetes 1, hart- en vaatziekten etc.
Een vitamine D3-tekort kan de volgende klachten geven:

 • een zwak beendergestel (lage rugklachten)
 • veel urineren
 • diarree
 • misselijkheid
 • duizeligheid
 • verlies van eetlust
 • het vasthouden van fosfor in de nieren
 • een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam.

                                                                                                       
Ook nu in deze tijd er wordt steeds meer verband gelegd tussen vitamine D3 en een sterk immuunsysteem. Helaas hebben veel mensen een tekort. Bijvoorbeeld omdat ze te weinig buiten komen, maar ook omdat de zonkracht niet voldoende is. Je snapt dan waarschijnlijk ook wel dat we zo aan het eind van de winter vaker een vitamine D3 tekort hebben. Mensen met een donkere huidskleur moeten ook opletten, zij maken namelijk minder vitamine D3 aan. Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 60 zouden sowieso extra vitamine d3 moeten slikken. Naast juist nu in de zon gaan zitten (tussen 11-15 uur is de beste tijd) kun je natuurlijk ook vitamine D3 eten. Het  zit bv in:

 • vette vis (vooral; haring, sardienen, paling, makreel en botervis)
 • garnalen
 • levertraan
 • vet vlees
 • lever
 • eieren
 • volle zuivelprodukten.
                                              

Wat is nu een mooie waarde? 
Orthomolulair streven we naar een waarde van 75-100. Misschien heb je onlangs je waarde nog laten prikken, kijk het dan vooral na, dan weet je ook of het verstandig is om extra vitamine D3 te gaan slikken. Wil je weten wat je waarde is en dat zelf laten meten? Dan kun je door middel van een simpele vingerpriktest je waarde laten bepalen. Je prikt thuis een druppel bloed en je stuurt het op naar het lab. Binnen een korte tijd, krijg je je D3 waarde toegestuurd via de mail. Deze waarde geeft dan een mooi uitgangspunt om vanuit te starten. In de huidige moeilijke tijd is de komende zomer dan een mooie periode om je vitamine D3 op niveau te krijgen (of houden).
Er zijn verschillende manieren en doseringen mogelijk om de vitamine D3 op te hogen. Dat is echt iets dat we per persoon moeten bekijken. 
Wil je advies op maat of meer info over een bloedtest? Neem gerust contact op (bel of mail) of maak hier direct een afspraak:
 
De praktijk is open! Alle maatregelen volgens het RIVM en mijn beroepsvereniging MBOG worden in acht genomen. Ook heb ik een plexiglas scherm aangeschaft zodat we op gepaste afstand, met het scherm tussen ons in, beide veilig zijn. 

                                                               
                                  
Er wordt, nog meer dan normaal, op hygiëne gelet en alles wordt met alcohol gedesinfecteerd. Ook  zijn er mondkapjes aanwezig.
Mocht je je niet fit voelen, dan kunnen we een afspraak maken om via de telefoon of via videobellen een consult af te nemen. Videoconsulting via E-Health, is uitgebreid getest en veilig bevonden op alle fronten.
 
Een hartelijke groet,

Els