Migraine en wat je er zelf aan kunt doen.

Migraine is niet zo maar een hoofdpijn. Migraine is een hersenaandoening waarbij, na een spontane tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen, aanvallen ontstaan die juist zorgen voor verwijding van de bloedvaten. En dat leidt vaak tot hevige, kloppende hoofdpijn.

Een migraineaanval bestaat grofweg uit 4 fasen; de waarschuwingsfase, de aurafase, de hoofdpijnfase en de herstelfase.

De 4 fasen van migraine.

 • Tijdens de waarschuwingsfase kan iemand onder andere prikkelbaar, terneergeslagen, misselijk of moe zijn. Dit kan uren tot soms dagen duren voordat de daadwerkelijke aanval begint.
 • Bij ongeveer 25% van de mensen met migraine gaat dit gepaard met auraverschijnselen. Dit zijn sterretjes, vlekken, lichtflitsen of zigzaggende lijnen die het gezichtsvermogen verstoren. Soms voelen ze tintelingen in de handen die overgaan naar de arm en één kant van het hoofd of de tong. Een minder vaak voorkomend auraverschijnsel is moeite met spreken en niet op de juiste woorden kunnen komen. Auraverschijnselen duren meestal niet langer dan een uur.
 • De hoofdpijnfase is de meest zware fase en kan tot 72 uur duren. Het begint vaak aan één kant van het hoofd, meestal het voorhoofd of de slaap. Deze fase kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Soms zien mensen tijdens een aanval flikkeringen, sterretjes, blinde vlekken of hebben ze tijdelijk helemaal geen zicht.
 • Een migraineaanval is een uitputtingsslag en na een aanval begint de herstelfase die 1 of 2 dagen (soms langer) kan duren. Men voelt zich uitgeput, prikkelbaar en terneergeslagen.

Een aantal feiten op een rijtje.

 • Migraine staat op de 2e plaats van meest belastende ziekten wereldwijd
 • Ruim 2 miljoen Nederlanders lijden aan migraine, waarvan 200.000 kinderen.
 • Er lijden ongeveer 3x meer vrouwen aan migraine dan mannen.

De effecten van migraine worden nog door veel mensen onderschat. De meeste mensen die niet aan migraine lijden denken dat het een zware hoofdpijn is en dat de patiënt met een beetje doorzettingsvermogen wel kan functioneren. Hierdoor hebben migrainepatiënten vaak het gevoel dat het niet bespreekbaar is en lijden zij niet alleen fysiek pijn maar is het emotioneel ook erg zwaar.

Voeding en migraine.

Bij een deel van de mensen met migraine wordt een aanval getriggerd door voedselovergevoeligheid. Vaak gaat de migraine dan samen met andere klachten, zoals hartkloppingen, maag- en darmklachten, netelroos, eczeem, jeuk, astma en hooikoorts.

Voeding die voor migraine kan zorgen is onder andere:

 • cafeïne, suiker en alcohol
 • tarwe,gluten, noten, zaden, pinda’s ei en koemelk
 • scherpe kruiden, specerijen en kunstmatige toevoeging aan kant-en-klaar eten
 • aardbei, ananas, citrusfruit en kiwi
 • spinazie, tomaat, paprika en aubergine

Maar ook onregelmatig eten en daardoor bloedsuikerschommeling kunnen een aanval starten. Net als een onbalans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren.

Natuurlijke middelen tegen migraine. 

Vitamine B2

Uit (kleinschalig) onderzoek is gebleken dat veel migrainepatiënten een vitamine B2 tekort hebben. Vitamine B2 verhoogt de energieaanmaak in onze cellen. Een verlaagde aanmaak van energie in onze zenuwcellen, cellen aan de binnenkant van onze bloedvaten en spiercellen die verantwoordelijk zijn voor het samentrekken en ontspannen van bloedvaten wordt gezien als een startpunt in het ontstaan van migraine.

Het onderzoek werd gedaan onder 42 migrainepatiënten die allemaal een te lage bloedwaarde van vitamine B2 hadden. 35 van hun hoefden door het suppleren van vitamine B2 geen migraine medicatie (meer) te gebruiken. Ook werd het aantal aanvallen minder en de sterkte van de aanvallen nam af.

Ook een tekort aan de andere B vitamines, magnesium, vitamine C en D en het coënzym Q10 kunnen de oorzaak zijn van migraine.

Gember

Een studie naar de effecten van gember bij acute migraine heeft uitgewezen dat het net zo effectief is als triptanen, het medicijn tegen acute migraine. 100 patiënten kregen tijdens 5 verschillende acute aanvallen sumatriptan of gemberpoeder. Gemberpoeder had hetzelfde effect en gaf minder bijwerkingen. Ook magnesium kan verlichting bieden bij acute migraine.

Probiotica

Een pilotstudie door de Universiteit van Wageningen heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van probiotica leidt tot verlichting bij migrainepatiënten. Het onderzoek werd samen met een neuroloog uitgevoerd en toonde aan dat het aantal dagen met migraine (gemeten over 12 weken) met 23% daalde en de heftigheid van de aanvallen afnam met 13%. In een pilotstudie (geen controlegroep) moet natuurlijk rekening gehouden worden met het placebo effect maar volgens de onderzoekers gaat het hier vooral om het versterken van de darmwand. Hierdoor lekken er minder stoffen in het bloed die daar niet horen en die een migraineaanval kunnen triggeren.

Ginko biloba

De Ginko biloba is de oudste boomsoort op aarde. Een extract van het blad van deze boom biedt veel voordelen voor onze gezondheid en staat vooral bekend om het bevorderen van de bloedsomloop. Bij migrainepatiënten kan het de aurafase sterk verkorten. Tijdens een (kleinschalig) onderzoek verdween bij een deel van de patiënten de volledige pijncyclus. Ginko biloba is ook in capsules verkrijgbaar.

Wil je meer weten over hoe je op een natuurlijke manier migraine te lijf kunt gaan?
Neem geheel vrijblijvend contact op. Ik help je graag!