De impact van PCOS als je een kinderwens hebt.

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Dit is een syndroom waarbij er sprake is van verschillende symptomen die niet allemaal bij iedere vrouw tot uiting hoeven te komen. De klachten van PCOS zijn bij iedere vrouw dan ook anders.
De naam betekent letterlijk vertaald: veel (poly) follikels (cysten) in de eierstok (ovarium).

Normaal gesproken komen na de menstruatie in de eierstokken enkele follikels tot ontwikkeling. Meestal groeit één van deze follikels verder en komt tot eisprong (ovulatie).
Bij vrouwen met PCOS worden in de eierstok meerdere follikels gevormd. Door een verstoring in de natuurlijke hormoonbalans kunnen deze maar moeilijk tot groei en ovulatie komen. De follikels zijn niet in staat te rijpen en blijven in de eierstokken achter en vormen daar met vocht gevulde blaasjes, cysten genaamd.
PCOS komt vooral voor bij vrouwen met overgewicht. Het syndroom kan zowel oorzaak als gevolg zijn van gewichtstoename. Toch betekent dat niet dat alle vrouwen met PCOS overgewicht hebben, 1 op de 3 vrouwen is slank.

Kenmerken en symptomen van PCOS:
Het belangrijkste en meeste voorkomende kenmerk is een onregelmatige menstruatie.
Daarnaast komen onderstaande kenmerken (niet bij iedere vrouw) voor:

– een onregelmatige of geen eisprong
– vergrote eierstokken met veel kleine cysten
– te veel mannelijke hormonen
– overmatige haargroei op het lichaam en in het gezicht
– acne (buiten de puberteit)
– haarverlies met een mannelijk patroon, vooral op de kruin
– kleine borsten
– verdikking en donkere verkleuring van de huid
– goedaardige huidgezwelletjes en steel wratjes
– loslatende nagels en nagels die in de lengte splijten
– overgewicht, obesitas
– meer kans op diabetes type II, hart- en vaatziekten en een vervette lever.
– verstoorde bloedvetten, verhoogd LDL cholesterol en triglyceriden, verlaagd HDL cholesterol
– hoge bloeddruk
– onvruchtbaarheid
– depressie
– bij zwangerschap eerder kans op miskraam, zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk of vroeggeboorte.
– verhoogde kans op gezondheidsproblemen rond of na de overgang

Het is dus meer dan alleen een probleem met de eierstokken. PCOS is een hormonale aandoening die van invloed is op vrijwel elk gebied van het lichaam en het leven.

Toename in het aantal vrouwen met PCOS.
PCOS komt voor bij 5 tot 20% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd en bij 70 tot 90% van de vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus. Het is de belangrijkste oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid. Overgewicht speelt een grote rol.
Dit is ook direct de oorzaak dat we een toename zien in het aantal vrouwen met PCOS. De laatste decennia zien we steeds meer mensen, en dus ook vrouwen, met overgewicht of obesitas en alle gevolgen voor de gezondheid van dien. PCOS is daar één van.

De stress die PCOS met zich meebrengt.
PCOS heeft grote invloed op het leven van een vrouw en haar familie. De onzekerheid of het zal lukken om zwanger te worden, (soms) de opgave om af te vallen, de vele ziekenhuisbezoeken als je het reguliere circuit in gaat, (eventueel) de noodzaak om hormonen te gebruiken en de vaak herhaalde teleurstelling wanneer een behandeling niet gelukt is. Dit kan allemaal emotioneel heel zwaar zijn, wat weer voor meer stress zorgt waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

De aanpak van PCOS.
Oorzaken zoals een onregelmatige menstruatiecyclus, overgewicht, insulineresistentie, een verstoring in de hormoonbalans en stress zijn allemaal te beïnvloeden met voeding, natuurlijke supplementen en leefstijlverandering.
Deze verandering in eetgewoonten, in combinatie met meer beweging, zorgt er soms binnen enkele maanden al voor dat de menstruatiecyclus regelmatig wordt. Daarnaast zullen de meeste vrouwen ook gewicht verliezen, wat weer invloed heeft op vele andere symptomen van PCOS.
Wanneer je je algehele gezondheid verbetert zal je lichaam eerder ‘klaar zijn’ om zwanger te worden.

Herken jij bovenstaande symptomen en lukt het maar niet om zwanger te worden?
Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie.