Selenium, essentieel voor een sterk immuunsysteem!

Wetenschappers ontdekken steeds meer welke micro nutriënten er uit springen in de strijd tegen het SARS-CoV2 virus (wat de ziekte COVID-19 veroorzaakt) of welke micro nutriënten kunnen bijdragen aan een sneller herstel en het voorkomen van IC opname.

Er gaan ook steeds meer geluiden op dat dit virus een blijvertje is en we er mee om moeten leren leven. Waarschijnlijk gaan we in de toekomst alleen maar meer van dit soort virussen tegenkomen.

Het Corona virus is een zoönose, wat betekent dat het van dier op mens overgedragen wordt. Omdat onze wereldbevolking blijft groeien komen wij steeds meer in de leefomgeving van wilde dieren en we weten niet wat we daar nog aan virussen aan zullen treffen. Daarnaast zijn er wereldwijd ook nogal wat volkeren die wilde eten en daardoor in aanraking komen met allerlei onbekende virussen. Hierdoor wordt het alleen nog maar duidelijker dat we preventief te werk moeten gaan, voorkomen is beter dan genezen!

Zoals met alle virussen is het zaak dat je een sterk afweersysteem hebt en houdt. Om optimaal te kunnen functioneren heeft onze afweer dagelijks ‘brandstof’ nodig. Eén van de nutriënten voor een sterke afweer is selenium, een essentieel spoorelement. Dit betekent dat we het niet zelf aan kunnen maken en we het via voeding binnen moeten krijgen. Zowel een tekort als een overschot is schadelijk voor onze gezondheid, dus ga niet zo maar extra selenium slikken of expres veel voeding eten die selenium bevat.

Selenium is bij bijna alle lichaamsprocessen betrokken, zoals het zenuwstelsel, onze spieren, de schildklier en het immuunsysteem. Ons lichaam kan 10 tot 30 milligram opslaan. Dit gebeurt vooral in onze spieren en in de schildklier. Selenium versterkt niet alleen ons immuunsysteem, het is ook een sterk antioxidant en het voorkomt  schade aan onze cellen. Daarnaast ondersteunt het de werking van vitamine C en E. In combinatie met jodium houdt het ons zenuwstelsel werkend. Zonder selenium kunnen lever en milt hun taken (spijsvertering en het regelen van de hoeveelheid bloedsuiker) niet uitvoeren.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 60 microgram voor vrouwen en 70 microgram voor mannen.

Selenium komt zowel voor in dierlijk als plantaardig voedsel, al hangt de hoeveelheid wel af van het voer of de bodem waar de voeding geteeld wordt. Je kunt een tekort aan selenium opbouwen als je niet voldoende voeding eet die het spoorelement bevat. Maar er zijn ook risicogroepen, zoals rokers, alcoholisten, vrouwen die voor langere tijd borstvoeding geven, mensen met een opname probleem en dialyse patiënten (bij bloedzuivering gaat veel selenium verloren).

Wat zijn de symptomen van een tekort?

  • vermoeidheid
  • lage weerstand
  • zwakke spieren en gewrichtspijn
  • gespannenheid, depressieve klachten en stemmingswisselingen
  • aandoeningen aan schildklier, hartspier en lever

In welke voeding zit het meeste selenium?

  • Paranoten, de absolute topper! 1 paranoot kan al de dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium bevatten!
  • spruiten
  • kokosnoot en cashewnoten
  • tonijn, tong, haring, makreel, zalm, garnalen, oesters en inktvis (circa 100 gram is voldoende voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid).
  • eieren
  • chiazaad en zonnebloempitten

Wat zijn de symptomen van een overschot?

  • haarverlies en verkleuring van de huid
  • slechte motoriek
  • slechte adem (knoflookgeur)
  • vermoeidheid
  • misselijkheid, overgeven en diarree

Als 1 paranoot al de dagelijks aanbevolen bevolen hoeveelheid kan bevatten, is het niet ondenkbaar dat iemand een overschot selenium binnen kan krijgen.
100 gram paranoten bevatten al 3400% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid!!!

Ook supplementen kunnen vele malen de aanbevolen hoeveelheid bevatten en het ene supplement is het andere niet… Vraag daarom altijd advies aan een zorgspecialist!

Wil jij werken aan een sterke afweer en daardoor minder vatbaar zijn voor ziekmakers?
Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie via telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl

Je kunt ook direct een afspraak maken in de agenda; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken