Endometriose

Zo’n anderhalf jaar geleden had ik een vervelende ervaring door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In het ziekenhuis werd één van mijn eileiders operatief verwijderd en tijdens de kijkoperatie kwamen de artsen erachter dat ik behoorlijk last had van Endometriose. 

Deze witte aankleving rond mijn baarmoeder zou er in de toekomst voor zorgen dat ik meer moeite zou hebben met zwanger worden. Het advies van de arts was dan ook om volledig aan de pil te gaan zonder stopweek om zo de menstruatiecyclus te onderdrukken waardoor er minder witte aankleving geproduceerd zou worden. 

Ik was juist een tijd daarvoor gestopt met de pil omdat ik er steeds weer behoorlijk opgefokt van werd en ik het gevoel had dat mijn benen er opgezwollen en pijnlijk van werden. Maar de kans dat ik geen kinderen meer zou kunnen krijgen beangstigde mij toch ook wel. 

Na wat onderzoek naar Endometriose, kwam ik erachter dat de juiste voeding hier ook goed bij kan helpen. Mijn voedingspatroon op dat moment bestond veel uit snelle suikers en verzadigd vet, ‘gemakkelijk’ eten. Ik wist dat ik hier wat aan moest doen omdat het ook mijn humeur en energielevel niet ten goede kwam, ik was veel moe en had nergens zin meer in. 

Via een zoektocht op Google kwam ik bij Els van Care 4 Your Heath terecht. Ook zij bevestigde dat Endometriose geheel weg te werken viel met een goed passend dieet. Ik heb met behulp van Els mijn dieet omgegooid met hier en daar een supplement als toevoeging. Ook tipte ze mij op het boek ‘Je brein aan de Pil’ en liet mij weten dat als ik mij niet goed voelde bij het slikken van de pil ik hier beter mee kon stoppen en eerst het dieet aangaan om te kijken hoe mij dit zou helpen. De metingen tussendoor waren echt een aanmoediging, want wat gingen mijn waardes ineens de goede kant op! 

Ondertussen liep ik nog steeds voor onderzoek in het ziekenhuis, vooral voor controles na de operatie en daarnaast hielden ze in de gaten of mijn Endometriose niet erger werd. 

Ik vertelde in het ziekenhuis dat ik toch wilde stoppen met de pil en legde uit waarom. Ook vertelde ik dat ik bij een Orthomoleculair therapeut liep welke mij adviseerde om via een dieet van de Endometriose af te komen. De arts gaf mij deels gelijk dat voeding zeker kan bijdragen aan herstel, maar gaf niet helemaal toe en zei dat het nooit Endometriose volledig weg zal werken. Omdat ik zo overtuigd was stelde ze voor om het dieet een paar maanden de kans te geven en daarna een belafspraak in te plannen om te kijken hoe het ging. 

Na een half jaar het dieet van Els gevolgd te hebben voelde ik mij zoveel beter. Mijn opgeblazen buik was weg, mijn ontlasting ging veel beter en ik was niet meer elke dag misselijk. Ook mijn energielevel en mijn humeur waren echt top! Ik had weer energie om lekker te sporten en was veel vrolijker. 

Het meest bijzondere van alles was dat ik nadat ik gestopt was met de pil binnen no-time zwanger was. Veel sneller dan gepland (ik was er toch vanuit gegaan dat het wel een jaar of langer kon duren), maar zo ontzettend welkom! 

Toen ik na een half jaar de bel-afspraak met mijn arts in het ziekenhuis had vertelde ik lachend dat ik mij niet alleen topfit voelde, maar ook nog eens zwanger was. Mijn arts was verbaasd omdat ‘Endometriose-patiënten’ meestal veel meer moeite hebben om zwanger te worden. 

Toen ik voor mijn eerste echo naar het ziekenhuis moest (door mijn operatie was ik eerst nog Medisch) was de Endometriose niet meer te zien op de echo. Alles was weg! 

Inmiddels ben ik 38 weken zwanger en heb tussendoor nog contact met Els voor de juiste vitamines en voedingssupplementen. Ik merk dat ik soms door alle hormonen weer terug wil grijpen naar snelle suikers, maar heb ook genoeg gezonde opties van Els doorgekregen waardoor ik deze cravings kan stillen. Ik merk onwijs het verschil als ik een reep chocolade of een plak bananenbrood naar binnen werk. 

Na mijn zwangerschap plan ik zeker weer een nieuwe afspraak bij Els in om gezond te herstellen!