De Ziekte van Crohn

In 2016 werd bij mij de ziekte van Crohn vastgesteld, naast de al jaren bestaande prikkelbare darm-klachten. Het beleid vanuit het ziekenhuis was medicatie. In het begin vond ik dat prima, maar ik stelde ook al snel de vraag of ik iets met voeding kon proberen. Vanuit het ziekenhuis was daar weinig over bekend en een verwijzing naar de diëtiste voor uitleg over de schijf van vijf was niet helemaal wat ik bedoelde. Een aantal jaren slikte ik de medicatie en op wat korte periodes na ging het best goed met mijn klachten.

Via mijn werk als psycholoog sloot ik aan bij een lezing over de relatie tussen de darmen en het brein. In het verhaal wat mijn collega vertelde herkende ik veel persoonlijke dingen. Mijn collega deelde ook haar persoonlijke kant en zij had goede ervaringen met een orthomoleculair voedingsdeskundige. Ik werd opnieuw nieuwsgierig naar de mogelijkheden om op een andere manier mijn klachten te behandelen dan alleen medicatie, al was ik vooraf ook nog wel stellig dat ik toch zeker niet allerlei diëten zou gaan volgen of heel veel supplementen zou gaan slikken. Via internet ging ik op zoek naar iemand in de omgeving van Zwolle en zo kwam ik bij Els terecht.

In maart 2020 had ik mijn eerste consult bij haar. Tijdens deze intake merkte ik al snel dat een prettige vrouw is, die goed naar je luistert, ook verder kijkt dan alleen je aanmeldklacht en goed uit- en doorvraagt. Ik bleek wel wat meer klachten te hebben, die ik zelf als normaal labelde. Na een lange sessie met heel veel informatie, fietste ik terug naar huis, met in mijn mand flink wat potjes en poeders wat betreft supplementen. En dat niet alleen; vanaf dat moment ging ik een gluten- en lactosevrij/beperkt dieet volgen. Thuis moest mijn vriend hard lachen want ik ging precies doen waarvan ik vooraf nog zo had gezegd dat ik niet teveel zou aanpassen. Els kon mij echter motiveren en stimuleren om het in ieder geval uit te proberen. En toen ik al vrij snel merkte dat mijn buik veel rustiger werd en mijn energie toenam, was ik om.

Omdat het zo goed ging met mijn voedingspatroon besloot ik, uiteraard ook in overleg met mijn arts in het ziekenhuis, om in de zomer van 2020 te stoppen met medicatie. Iets wat ik bij de start bij Els helemaal niet had bedacht. Ook dat bleef een aantal maanden goed gaan en mijn arts in het ziekenhuis was heel verbaasd over mijn lab-uitslagen, zo laag (en dus zo positief) had ik ze nog nooit gehad.

In het najaar kwam een kleine tegenslag en even dacht ik dat ik alles voor niks had gedaan. Vanuit het ziekenhuis werd gelijk weer ingestoken op het beleid om met medicatie te starten, en dit keer ook een variant dat mijn immuunsysteem zou platleggen. Ik was nog niet toe aan die stap en kon dit gelukkig stap voor stap bekijken. In die periode was Els ook betrokken en dacht mee met de mogelijkheden vanuit haar expertise. En je raadt het al; die medicatie is er niet gekomen en na een pittige 14 dagen in het najaar, zijn mijn klachten weer naar de achtergrond verdwenen.

De start bij Els en de start met mijn dieet en supplementen is het meer dan waard geweest. Al maanden voel ik mij goed, heb ik nauwelijks last van buikpijnklachten en ervaar ik voldoende energie. Ik vind het een uitdaging om ergens lekkere alternatieven te vinden en geniet van mijn dagelijkse salades als lunch. En dat ik af en toe in mijn omgeving nog even moet uitleggen waar gluten in zitten, neem ik voor lief!

Twijfel je nog om een afspraak te maken? Ga die drempel over en ervaar wat Els voor jou kan betekenen!

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Morbus Crohn (MC) is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn noemt men, net als colitis ulcerosa (CU), ook wel een inflammatory bowel disease (IBD) Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal.