Diagnose PCOS

Daar zit je dan, midden in je verlof en bijna 39 weken zwanger. Wie had dat durven dromen!

Wij niet in januari 2019, toen ik de diagnose PCOS kreeg in het ziekenhuis.

PCOS is een complex aandoening waarbij verschillende vrouwelijke hormonen verstoord zijn.  Klachten die hier bij passen zijn onregelmatige of geen menstruatie, acne, over beharing, snel aankomen, prikkelbaar en ga zo maar door.

PCOS komt ook veel voor in mijn familie, waardoor ik bang was voor deze diagnose. Onze kinderwens zag ik nog niet zo snel vervuld. Vooral toen ik de diagnose kreeg in het ziekenhuis. Er waren twee opties: Wachten en aan de anticonceptiepil of beginnen met een fertiliteittraject. Beide opties zagen wij op dat moment niet zitten.

Ik geloof sterk in het zelfherstellende vermogen van mijn lichaam, en wilde dit graag een kans geven. Ik gaf mezelf een jaar de tijd om dit alternatief te proberen.

Dus ging ik verder met onderzoek doen, en ben begonnen met gebruik van supplementen, acupunctuur, floaten, en mijn eigen leefstijl aan te passen. Alleen merkte ik dat ik geen vooruitgang boekte en sturing nodig had bij mijn traject. Ik was een beetje radeloos, vooral omdat voor mijn gevoel de ‘’hele’’ wereld om mijn heen zwanger raakte. Ondertussen werd ik ook niet meer onregelmatig ongesteld, en bleef menstruatie uit.

Mijn collega’s tipte mij om eens bij Els langs te gaan. Zelf had ik de moed al een beetje opgegeven en had zo iets, wie niet waagt wie niet wint.

Ik heb met behulp van Els mijn voedingspatroon omgegooid en met supplement een goede levensstijl aangeleerd. De metingen waren zeker aansporend en al mijn waardes gingen in heel snel tempo de goede kant op! Ongelofelijk! Ik heb ook meerdere malen bloed geprikt bij mijn huisarts, omdat ik niet kon geloven dat alle waardes door het omgooien van je leefpatroon zo snel konden veranderen.

Na een aantal maanden samengewerkt te hebben met Els: 17kg lichter, prachtig BMI, veel energie, rustige huid, geen opgeblazen gevoel, prachtige bloedwaardes, weer wat regelmatigere ongesteld en veel zin in het leven! Kom maar op met de baby dachten we!

In december 2020 een echo laten maken bij de gynaecoloog, deze sloeg in als een bom. Ik mijn hoofd kon ik er niet bij, ik voelde me zo goed! Alleen de echo liet twee eierstokken zien vol met cystes. De kans om spontaan zwanger te worden zou nog een poos duren.

Dit vonden we erg lastig, daarom besloten we om te starten met fertiliteittraject in combinatie met een orthomoduculaire levensstijl. We begonnen met de eerste ronde Letrozole, een lage dosis. Letrozole zorgt ervoor dat het hormoon oestrogeen gaat dalen, waardoor de andere hormonen voor een eisprong kunnen zorgen. Dit gebeurde ook de eerste ronde… Na 30 dagen mochten we de eerste zwangerschapstest doen. Deze was positief!! We konden het niet geloven. Eindelijk zwanger met een heel klein beetje hulp. Het leven werd een roze wolk!

Achteraf als ik het meer tijd had willen geven, ben ik er van overtuigd dat mijn zelfherstelde vermogen van mijn lichaam met deze gezonde levensstijl zelf zwanger had kunnen worden. Alleen kon ik dit mentaal niet meer aan.

Mijn hele zwangerschap voel ik me helemaal top! Alle kleine kwaaltjes nemen we voor lief, ik vlieg er door heen en voel me top fit! Tussendoor nog contact met Els voor de juiste vitamines en voedingssupplementen. Els geeft me tips voor een gezonde levensstijl, dit probeer ik vast te houden. Alles voor een gezonde moeder met een gezond kindje.

Ik zou het iedere vrouw aanraden met een onvervulde zwangerschapswens langs te gaan bij Els. Els geeft je meer inzicht in hoeveel effect voeding en leefstijl kan hebben op de vruchtbaarheid in het algemeen. Els geeft je steun en helpt je op het goede pad!