NIEUWSBRIEF MEI 2022

Ik was op Hemelvaartsdag gezellig met vrienden die ik al langere tijd te weinig had gesproken. Dit soort weekenden lenen zich daar altijd goed voor. Ik kan daar erg van genieten. 
 
Toen mij werd werd gevraagd hoe het met mijn praktijk en opleidingen ging antwoordde ik dat ik dit jaar me meer verdiept hebt op het psychische emotionele deel van mijn vak. 
 
Veel lichamelijke klachten kunnen zomaar een psychische achtergrond hebben. We kregen het over traumatherapie en ik merkte aan mezelf dat ik het niet even goed in een paar zinnen, zonder heel lang aan het woord te zijn, kon uitleggen. Dat liet mij in het Hemelvaart weekend eigenlijk niet meer los. Dus nu de zon weg is en de wind krachtig waait bedacht ik mij dat ik wel eens op papier kon zetten hoe dat nu in de praktijk werkt. 
 
Traumatherapie
Iedereen beleeft wel eens wat heftigs in zijn leven, het verlies van een dierbare, een scheiding, een vriendschap die breekt, je voelt je snel teveel in gezelschap, een studie die niet kan worden afgemaakt, een vervelende opmerking van iemand die je meer pijn doet dan je beseft waardoor je bijvoorbeeld faalangst ontwikkeld. 
Wat voor de ene persoon geen probleem is, kan door een ander als zeer vervelend worden ervaren. Zo’n gebeurtenis, die grote invloed heeft op je leven, noemen we een traumagebeurtenis. In mijn praktijk is voeding de basis ongeacht wat de klachten ook zijn. Heel veel klachten verminderen of lossen op door het bewust aanpassen van voeding en het aanvullen van tekorten van vitamine en mineralen. Als echter op een gegeven moment het niet helemaal opgelost wordt of er niet genoeg vooruitgang geboekt wordt, gaan we altijd kijken naar de energetische/geestelijke kant van de klachten. 

Ik noem als voorbeeld vaak de hond. Als een hond stress heeft gehad, gaat hij na de ervaring trillen of heel hard rennen, dat is zijn manier om de stress los te laten. Helaas doen wij mensen dat niet, wij schieten vaak in vecht- vlucht- of freeze reacties. Daardoor kan een trauma zich vastzetten in het lijf. Doordat de gebeurtenis pijnlijk voor ons was/is, gaan we er liever niet naartoe, maar gaan we hem eerder vermijden of voelen we ons telkens onaangenaam als we er weer mee geconfronteerd worden. Het is dan net als een ballon die je onder water probeert te houden. Je moet constant moeite doen om het weg te duwen. De ballon (het trauma) blijft namelijk naar boven komen omdat je lijf/geest namelijk altijd op zoek is naar “heling”. 
 
Volgens de Germaanse geneeskunde, kijk voor meer informatie naar deze website;
                      
zet een conflict zich vast in je brein (te zien op hersenscans) en kan dat een oorzaak worden van ziekte. Het soort ziekte kan dan iets vertellen over waar je het conflict moet zoeken. Zo kunnen klachten aan de rechterkant van je lijf wijzen op conflicten met de partner en hebben ziekten aan de linkerkant meer te maken met de ouder/kind relaties. Een interessante invalshoek die het bekijken waard is.

Om een trauma te verwerken is het de bedoeling dat je teruggaat naar het trauma/de heftige gebeurtenis en het doorvoelt en herbeleeft en er beweging aangeeft. Dan kan het verwerkt worden en opnieuw worden aangeboden aan het lange termijn geheugen en vervolgens worden los gelaten. De herinnering blijft, maar de emotionele lading wordt minder en je merkt dat het je niet meer zo aangrijpt. Je wordt zeg maar niet meer zo snel “getriggerd”. 
 
Brainspotting 
In mijn praktijk werk ik met Brainspotting. Een methode die uit EMDR is ontstaan. 
Bij Brainspotting gaat men ervan uit dat iemands kijkrichting verbonden is met de plek in zijn hersenen waar zijn mentale probleem (of dat nu een trauma is of andere blokkade) is opgeslagen: de zogenaamde brainspot.
Je gaat met je gedachten terug naar het trauma en we zoeken een oogpositie waar je het gevoel nog versterkt wordt. We houden de ogen een tijd op deze positie. Je hoeft niet te spreken alleen maar te kijken en te ervaren. Na een sessie voel je dat de lading over het onderwerp al zachter en lichter is geworden. De sessie werkt vervolgens nog enige tijd door. Dit is een krachtige methode waar vaak in 1 sessie al mooie resultaten kunnen worden geboekt. 

  

Deze methode kan heel goed in worden gezet bij mensen met burn-outklachten, lichamelijke klachten die maar niet opgelost kunnen worden, maar ook bij mensen die veel last hebben van paniek/stressreacties of merken dat een bepaalde gebeurtenis nog steeds een belemmering is in hun leven. Wat ik merk is dat de geestelijke gezondheidszorg momenteel zwaar overbelast is, maar gelukkig is er bij mij nog wel tijd en ruimte  deze sessies in te plannen. Ik neem altijd ruim de tijd omdat ik het belangrijk vindt dat het uitermate zorgvuldig wordt uitgevoerd en ik niet gehaast een sessie wil doen. Sinds deze week staat er een uitgebreide beschrijving van de therapie op mijn website 
                      
 
Wil jij meer rust in je hoofd? 
Wil je af van oude gewoonten of vastgeroeste gedachten? Wil je meer energie en vrijer in het leven staan? Meer lichamelijke en ook geestelijke ontspanning?
Dan zou een Access Bars hoofdmassage iets voor jou kunnen zijn! Ook deze therapie is nu op mijn website te vinden via deze link 
                     
Access Bars zijn 32 drukpunten die energiebanen vormen door en om je hoofd. Hierin liggen al je gedachten, emoties, ideeën en overtuigingen opgeslagen. Ieder drukpunt staat voor een bepaald onderwerp of thema in je leven. Denk dan aan bijvoorbeeld vreugde, verdriet, dankbaarheid, heling, daadkracht, communicatie, veroudering, creativiteit en controle.
Door deze drukpunten, in verschillende combinaties, zachtjes aan te raken, laat je lichaam de informatie los die daar opgeslagen ligt. Hierdoor krijg je meer rust in je hoofd, creëer je ontspanning in je lijf en leven en ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden.
 
Mocht je meer willen weten of een sessie willen boeken, je bent van harte welkom!
 
Gezonde groet.

Els  

Afspraak maken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.