NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2021

Nog maar een paar dagen en dan begint de herfst alweer. Ieder seizoen, maar vooral de herfst, heeft een aantal specifieke punten op het gebied van gezondheid, waar wat meer aandacht aan besteed mag worden.

Vitamine D
Allereerst is dat onze weerstand en dan kom ik automatisch bij vitamine D! 
Zoals je vast wel weet, wordt vitamine D aangemaakt in onze huid onder invloed van zonlicht. Nou hebben we de zon de afgelopen zomer al minder vaak gezien, in de herfst zal dat waarschijnlijk niet beter worden. Ik hoop natuurlijk op een mooie nazomer, maar de kans om regelmatig buiten te zijn en het zonlicht op je blote huid te voelen, zal steeds verder afnemen.
Vitamine D zit ook in voeding en dan vooral in vette vis (makreel, haring en  zalm), in mindere mate in vlees en eieren, het wordt toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten en sommige paddenstoelen maken het aan onder invloed van zonlicht.  
Omdat de meesten van ons niet voldoende van deze voedingsmiddelen gebruiken om aan de dagelijkse behoefte vitamine D te komen, raad ik altijd aan vitamine D te suppleren in de herfst. 
Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een donkere huidskleur geldt het advies om extra vitamine D te slikken, het hele jaar door.

       

Naast een goede weerstand, zorgt vitamine D voor de opname van calcium en fosfaat, wat weer nodig is voor sterke botten, een goed gebit en soepele spieren.
Lees meer over vitamine D in mijn blog; 

                 
 
Vitamine K
Ook wil ik speciaal de aandacht richten op vitamine K en dan vooral in combinatie met een corona besmetting. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die heftige klachten ervaren door een besmetting met corona en daardoor op de IC belanden, vaak een zeer laag gehalte vitamine K in hun bloed hebben. Veel lager dan mensen die minder ziek worden door een besmetting. 
Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en het activeert eiwitten die zorgen voor gezonde bloedvaten en gezonde longen.

Bij mensen met ernstige corona klachten spelen een heftige reactie van het immuunsysteem en zware longklachten vooral een grote rol. Daarnaast kan het virus bloedstollingsproblemen veroorzaken en zorgen voor bloedproppen die vastlopen in de bloedvaten van de longen (longembolie). Dit zijn allemaal symptomen die verminderd kunnen worden door de werking van vitamine K. 
Het kan dus zeker geen kwaad om te zorgen voor voldoende vitamine K inname uit je dagelijkse voeding. Het zit vooral in groene en gefermenteerde groente, granen, zuivel, eieren en rundvlees. En het is als supplement verkrijgbaar.
 
Mentaal evenwicht
Nu ik het toch over corona heb, ik zie steeds vaker de mentale gevolgen van dit virus in mijn praktijk. Veel meer dan voorheen krijg ik de vraag of ik ‘iets’ heb om rustig te worden. 
Gelijk in de eerste maanden nadat corona de kop opstak, kreeg ik al cliënten in mijn praktijk die mentaal moeite hadden om met alle maatregelen om te gaan. Nu de maatregelen steeds opnieuw veranderd of verlengd worden, zie ik dat bij veel mensen de rek eruit is. De logica van de soms tegenstrijdige regels die ons opgelegd worden, ontgaat velen. Heel begrijpelijk, lijkt mij, want deze regels gaan niet voorkomen dat we besmet raken of anderen besmetten. We zullen moeten leren leven met dit soort virussen en ons er tegen wapenen. Zorgen voor een sterke weerstand en optimaal werkend immuunsysteem. Dit is ook nog eens de makkelijkste manier om een virus het hoofd te bieden.

Gezond eten en leven en daarmee je lijf geven wat het nodig heeft om optimaal te functioneren. Het menselijk lichaam zit heel ingenieus in elkaar en heeft eigenlijk maar 1 taak, ons gezond en in leven houden. Daar is het dagelijks heel druk mee bezig en heeft het wel de juiste brandstof voor nodig. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl is dé manier om met ziekteverwekkers van buitenaf om te gaan!

     

Maar even terugkomend op het mentale effect van dit virus, er bestaan behoorlijk wat planten en kruiden die een rustgevend effect op ons hebben. Ashwaganda is daar één van.
 
Ashwagandha herstelt de balans tussen spanning en ontspanning. Het werkt revitaliserend en heeft een rustgevend effect, waardoor je weer meer energie krijgt. Het maakt je weerbaar voor fysieke en mentale stress. Ashwagandha vult aan waar nodig en remt af waar nodig.
 
En zo zijn er nog een aantal natuurlijke supplementen die zorgen voor rust en mentale veerkracht en soms zelfs kunnen voorkomen dat iemand (chemische) antidepressiva voorgeschreven krijgt.
Mijn advies is daarom ook altijd, zodra je iets opvalt aan jezelf, luister goed naar je lijf!
Dus, merk je dat je sneller vermoeid bent dan normaal, emotioneler en sneller boos of geïrriteerd? Neem vrijblijvend contact met mij op en ik vertel je alles over voedingsmiddelen en natuurlijke supplementen die bijdragen aan innerlijke rust.
Hoe eerder je ingrijpt, hoe makkelijker het is weer een gezonde balans te vinden.
Wel wil ik ook nu zeggen, begin nooit zo maar met het slikken van supplementen. De wisselwerking tussen verschillende supplementen en/of medicijnen kan nadelig uitpakken. Vraag daarom altijd advies aan een professional. Je mag mij altijd bellen voor meer informatie of het maken van een afspraak.
 
Ook een detox is een goed idee als je last hebt van mentale klachten. De chemische reactie die in je lichaam plaatsvindt door stress veroorzaakt afvalstoffen die op kunnen hopen en je letterlijk en figuurlijk kunnen verzwaren. Maak schoon schip voor een helder hoofd en gezonder lichaam.
Ik help je graag!
 
Waterstofgas
Wil je echt aan de slag om je immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken, dan is waterstof therapie een hele goede optie. Ik heb alle informatie voor je op een rijtje gezet. Lees het op de website en klik op de onderstaande link.

          

Heb je vragen? Mag je mij natuurlijk altijd bellen op telefoonnummer 0653 666 550 of mail naar praktijk@care4yourhealth.nl
Je maakt direct een afspraak via de link onderaan de nieuwsbrief

Gezonde groet.

Els