Versterk je immuunsysteem met paddenstoelen.

Paddenstoelen bevatten honderden unieke stoffen, met ieder hun eigen werking, die ons immuunsysteem ondersteunen. Ze verhogen onze weerstand maar kunnen ook overmatige ontstekingsreacties afremmen.

Bètaglucanen.

Bètaglucanen zijn voedingsvezels die in paddenstoelen voorkomen en die niet verteerd kunnen worden door onze spijsverteringsenzymen. Ze worden gefermenteerd door onze darmbacteriën en zijn voedsel voor de goede darmbacteriën. Ook zorgen ze voor een gezond evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën in onze darmen. Ze houden de darmwand gezond, stimuleren een gezonde darmwerking en voorkomen ontstekingen in de darmen.

Maar, bètaglucanen kunnen ook in zijn geheel door de darmwand opgenomen worden en zo door ons lichaam getransporteerd worden naar de lymfeklieren, de milt en het beenmerg. Daar stimuleren ze de aanmaak van bloedcellen en immuuncellen. Ons immuunsysteem behandeld bètaglucanen als lichaamsvreemd en ze worden dan ook door bepaalde immuuncellen ‘opgegeten’ en afgebroken. Tijdens dit proces komen er kleine stukjes bètaglucanen vrij die de aanmaak en activiteit van andere immuuncellen op hun beurt stimuleert. Naast paddenstoelen zitten deze bètaglucanen ook in biergist en algen.

Alfaglucanen.

Er zijn wereldwijd honderden studies gedaan naar het effect van paddenstoelen op onze gezondheid. Vooral in Azië worden extracten van paddenstoelen ingezet (naast reguliere therapie) bij kanker. Een extract van de shiitake bijvoorbeeld (AHCC) bevat vooral alfaglucanen. Deze versterken het immuunsysteem dusdanig dat het beter in staat is kankercellen aan te vallen. Het versterkt het effect van chemotherapie en vermindert de bijwerking, zoals schade aan nieren en lever, ervan. Maar ook misselijkheid, vermoeidheid en bloedarmoede wordt vermindert door het extract van de shiitake.

Vitamine D.

Paddenstoelen die aan zonlicht blootgesteld zijn, zijn de beste plantaardige bron van vitamine D. De meeste paddenstoelen die je in de supermarkt kunt kopen, worden in het donker gekweekt en bevatten daardoor heel weinig vitamine D. Tenzij ze aan uv-licht blootgesteld zijn. Dit wordt op de verpakking vermeld.

Je kunt zelf het vitamine D gehalte in paddenstoelen verhogen door ze, het liefst rond het middaguur, een uurtje in de zon te leggen. Kleine of in plakjes gesneden paddenstoelen hebben maar een kwartier tot half uur nodig, grote paddenstoelen ongeveer een uur.

Als je de paddenstoelen gebruikt in warme gerechten, kook of bak ze dan kort om zoveel mogelijk vitamine D te behouden.

Mycotherapie.

In 2018 heb ik een opleiding gedaan voor mycotherapeut. Tijdens deze opleiding heb ik veel geleerd over de verschillende bioactieve stoffen in paddenstoelen en wanneer ze ingezet kunnen worden.

Naast het versterken van ons immuunsysteem doen paddenstoelen nog veel meer, namelijk;

  • Ze verminderen de opstapeling van vetten in onze lever en ons bloed
  • Ze verminderen allergische reacties
  • Ze stimuleren wondgenezing
  • Ze stimuleren het herstel van botweefsel, bevorderen de aanmaak van nieuw botweefsel en voorkomen botafbraak
  • Ze verbeteren ons uithoudingsvermogen
  • Ze verminderen geestelijke en fysieke vermoeidheid
  • Ze verlagen cholesterol
  • Ze bevorderen het herstel van een beschadigde darmwand
  • Ze verlagen de bloedsuikerspiegel en verbeteren de opname en het verbruik van glucose
  • Ze beschermen tegen maagdarminfecties en luchtweginfecties

Dagelijks ongeveer 10 gram paddenstoelen heeft het beste effect. Gebruik een paddenstoelenmix omdat iedere paddenstoel weer andere actieve stoffen bevat die elkaar ondersteunen in hun werking. Ik koop zelf iedere vrijdag, op de biologische markt, paddenstoelen uit het seizoen zodat ik dagelijks een portie paddenstoelen kan eten.

Naast het gebruik van verse paddenstoelen kun je ook kiezen voor een paddenstoelen extract. Dit is een poeder of tinctuur wat je door smoothies, toetjes en warme of koude dranken kunt doen.

Eet jezelf gezond!