Verklein de kans op dementie door goed voor je oren te zorgen!

7 op de 10 mensen van 70 jaar en ouder horen slecht. Logisch natuurlijk, want hoe ouder we worden hoe meer onze waarnemingen achteruit gaan. Deze achteruitgang begint al zo rond ons dertigste levensjaar.

Door gehoorverlies komen er minder auditieve prikkels onze hersenen binnen en daardoor gaat dat deel van de hersenen sneller achteruit. Maar dat niet alleen, ook de omliggende regio’s in ons brein takelen hierdoor sneller af. Uit onderzoek is nu gebleken dat het werkgeheugen, onze aandachtspanne en motoriek sneller achteruit gaan als we slecht horen. Zelfs matig gehoorverlies zou de kans op dementie 3x groter maken!

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 verschillende ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van de geestelijke gezondheid. Van al deze ziektes komt Alzheimer het meest voor. Volgens Alzheimer Nederland leven er in ons land rond de 300.000 mensen met dementie en de verwachting is dat dit aantal de komende 20 jaar zal verdubbelen. Ook is het momenteel doodsoorzaak nummer 1 in ons land.

Een gezonde leefstijl vertraagd de achteruitgang van ons lijf en vermindert daardoor de kans op dementie. En, zoals nu dus gebleken is uit verschillende onderzoeken, heeft gehoorverlies een grote impact op het functioneren van onze hersenen en daardoor op het krijgen van dementie.  

Gezonde voeding voor je oren.

Onze algehele gezondheid wordt sterk beïnvloed door ons eetpatroon en onze leefstijl, zo ook onze waarnemingen.

Uit onderzoek is gebleken dat een voornamelijk plantaardig dieet het risico op gehoorverlies met een derde kan verminderen. Het mediterrane dieet bijvoorbeeld, wat bestaat uit hoofdzakelijk groente en fruit, aangevuld met vis en gevogelte, noten en zaden, gezonde vetten en kruiden en specerijen in plaats van zout, blijken gehoorverlies te beperken. De gezonde voedingsstoffen die je met dit dieet binnenkrijgt, zorgen voor een goed werkende bloedsomloop, een krachtig immuunsysteem en sterke botten. Allemaal nodig om goed te horen!

Omega-3 voor een goed gehoor.

Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en zorgen voor sterke bloedvaten en een betere doorbloeding. Hierdoor worden ook je oren beter voorzien van zuurstof en voedingsstoffen die de verschillende onderdelen nodig hebben om goed te functioneren. Omega-3 vind je vooral in vette vis en algen.

Mineralen voor een goed gehoor.

Van onderstaande mineralen is aangetoond dat ze bijdragen aan een goed gehoor;

  • Kalium. Dit mineraal helpt bij het reguleren van vloeistof in onze weefsels en bloed. Naarmate we ouder neemt de hoeveelheid vloeistof in ons lichaam af. Een daling van het vloeistofpeil in het middenoor (of binnenoor) kan een factor zijn in leeftijdsgebonden gehoorverlies. Vloeistof is vooral belangrijk voor de functie van het slakkenhuis. Dit deel van het oor is gevuld met speciale vloeistoffen die essentieel zijn in het hele gehoorproces. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn onder andere bananen, aardappelen, spinazie, rozijnen, abrikozen, sinaasappelen en tomaten.
  • Magnesium. Dit mineraal versterkt onder andere onze botten en houdt de bloeddruk en ons hartritme stabiel. Een mix van de vitamines A, C en E met magnesium zou de haarcellen in ons middenoor beschermen tegen beschadiging. Magnesium zit allerlei groenten en fruit en vooral in avocado’s, noten en zaden, tofu en volle granen.
  • Foliumzuur. Dit mineraal helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen en verbetert de bloedsomloop. Uit onderzoek kwam naar voren dat volwassenen met een laag foliumzuurgehalte in het bloed, een grotere kans hadden op gehoorverlies. Waarom precies weet men nog niet maar een theorie is dat foliumzuur stofjes afbreekt die de bloedsomloop verminderen.
  • Zink. Dit mineraal is onder andere nodig voor een sterk immuunsysteem, een goede groei en ontwikkeling van weefsel en de opbouw van eiwitten. Zink helpt te beschermen tegen ziekten van buitenaf die een ontsteking tot gevolg kunnen hebben, zoals oorontsteking.
    Al onze lichaamscellen bevatten zink, maar de hoogste concentratie bevindt zich in het middenoor. Zink zit vooral in granen, rijst, vlees, schaal- en schelpdieren en noten.

Dus ook een goed (blijvend) gehoor begint bij een gezond voedingspatroon, vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Naarmate we ouder worden zullen onze waarnemingen afnemen, maar je kunt dit proces wel vertragen door je oren, en zeker je hersenen, die voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren.

Ook hier geldt dat je bepaalde voeding beter links kunt laten liggen. Denk dan aan bewerkte voeding uit pakjes en zakjes, rood vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol.

Naast gezonde voeding is beweging onontbeerlijk. Beweging draagt bij aan een goed werkende  bloedsomloop en dus een soepel transport van voedingsmiddelen en zuurstof. Allemaal nodig om goed te kunnen horen.

Eet jezelf gezond!

Vind je het leuk om sommige van deze onderzoeken na te lezen, dat kan via onderstaande links;

https://www.healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=1059:essential-nutrients-may-prevent-impaired-hearing-and-improve-certain-hearing-problems-us&catid=20&lang=us&Itemid=374

https://hearinghealthfoundation.org/blogs/how-nutrition-affects-our-hearing

https://www.asha.org/Articles/The-Role-of-Nutrition-in-Healthy-Hearing/