BIJNA BURN-OUT

Signalen die vooraf kunnen gaan aan een burn-out en wat je ertegen kunt doen.

We leven in een rare tijd met veel onzekerheden en beperkingen. Hierdoor krijg ik steeds vaker cliënten in mijn praktijk die er ‘doorheen’ zitten. Niet alleen mentaal zijn ze uitgeput, ook lichamelijk ontwikkelen ze allerlei klachten en lijken ze af te stomen op een burn-out.

Een burn-out (letterlijke vertaling is opgebrand) is voor je lijf als een rood stoplicht in het verkeer, (tijdelijk) tot hier en niet verder!!!
Waarschijnlijk heeft je lichaam je al meerdere signalen gegeven dat je een ‘gezonde grens’ overschreden hebt. Maar, je herkent deze signalen niet of doet er niets mee. We leven tenslotte in een maatschappij waarin er van ons verwacht wordt dat we door gaan!
Maar dan komt er een moment waarop je lijf, uit zelfbehoud, deze beslissing voor je neemt en allerlei alarmbellen af laat gaan.

Wat zijn de waarschuwingssignalen:

– hartkloppingen en pijn of druk op de borst
– transpireren, beven of koude rillingen
– misselijkheid of maagklachten
– naar adem snakken of hyperventileren
– verkramping van spieren in het gezicht
– duizeligheid of flauw vallen
– de angst om dood te gaan

Waardoor worden deze signalen veroorzaakt?

De signalen zijn hetzelfde als die van de normale lichamelijke reactie op gevaar. Als je in een gevaarlijke situatie belandt, maakt je lichaam ineens grotere hoeveelheden adrenaline en cortisol aan, om te reageren op een bedreigende situatie. Je gaat in de ‘vlucht of vecht modus’.
Hoe ingenieus ons lichaam ook in elkaar zit, het maakt geen onderscheid tussen acuut gevaar zoals bijna onder een auto komen of de stress die een ruzie oplevert. De behoefte om zo snel mogelijk uit zo’n situatie te komen veroorzaakt in beide gevallen dezelfde chemische reactie in ons lijf. 

Bovengenoemde symptomen ontwikkel je niet zomaar, het zijn vaak tekenen van het langdurig opbouwen van stress, spanning en zorgen. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Denk aan een vervelende werksfeer, voortdurende relatieproblemen, het veel te druk hebben, een langslepende ruzie met een naaste of geldproblemen.
Waar het om gaat is dit; bij acuut gevaar (bijna onder een auto komen) gebeurd er van alles in je lichaam om je in een fractie van een seconde heel alert te maken en actie te ondernemen. Zit je langdurig in een nare situatie kun je dit vergelijken met de reactie op het acute gevaar (wel minder heftig) maar dan dagelijks, keer op keer maakt je lichaam zich klaar voor een levensreddende actie. Nou is bijvoorbeeld een vervelende werksfeer niet direct levensbedreigend, de gevoelens die het opwekt zorgen voor dezelfde lichamelijke reactie, vecht of vluchten.

Voordat het stoplicht op rood gaat, krijg je al allerlei signalen zoals regelmatig buikpijn, snel geïrriteerd raken, hoofdpijn, maagklachten, slecht slapen, je opgejaagd voelen, niet kunnen ontspannen of altijd maar moe zijn.
 Doe je hier niks mee, dan worden de klachten heftiger en kunnen ze overgaan in de genoemde waarschuwingssignalen.

Wat kun je doen als je toch overvallen wordt door hartkloppingen of hyperventilatie?

Probeer allereerst te gaan zitten, dit neemt de angst voor flauwvallen al weg. Probeer water te drinken, maar zoek vooral afleiding. Zoek iets waar je bij moet nadenken, zoals bijvoorbeeld alle dingen in je omgeving in een bepaalde kleur opnoemen of het opnoemen van boeken die je hebt gelezen, welke concerten ben je naartoe geweest, naar welke landen wil je nog op vakantie, enzovoort.

Probeer altijd voor ogen te houden dat de symptomen niet levensbedreigend zijn. Dit zal misschien niet lukken als je voor het eerst ineens hartkloppingen of één van de andere symptomen ervaart, maar probeer (als het weer beter met je gaat) je zo goed mogelijk te herinneren wat er precies gebeurde en wat je voelde. Op die manier herken je het de volgende keer veel sneller.
Heeft iemand in je omgeving last van deze symptomen, probeer degene gerust te stellen en af te leiden.

Praat vooral met de mensen om je heen! Laat ze weten welke klachten je hebt en wat er dan gebeurd. Op die manier weten zij wat er aan de hand kan zijn en voel en ben jij niet alleen.
Wees vooral eerlijk tegen jezelf en erken dat er een probleem is, dan ben je al halverwege de oplossing. 

Herken je bovenstaande waarschuwingssignalen in meer of mindere mate of zit je er middenin?
Weet je niet hoe je die vicieuze cirkel moet doorbreken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken

Voeding en natuurlijke supplementen hebben meer invloed dan je zou denken. Je lijf op die manier de juiste bouwstoffen geven om je mentaal en fysiek weerbaarder te maken, is van groot belang.
Door onder andere te kijken naar jouw vitamine- en mineralen status, kan ik een persoonlijk plan van aanpak opstellen.

Daarnaast is rust en regelmaat een groot goed als het hectisch is in je hoofd. Het loslaten van negatieve gedachten en gevoelens door middel van een Access Bars massage wordt ervaren als een hele opluchting’ en is daardoor zeer effectief.
Lees alles over de Access Bars massage via deze link; https://care4yourhealth.nl/2021/10/30/binnenkort-bij-care-4-your-health-access-bars-hoofdmassage/

Gun jezelf dit en neem contact op! Ik help je graag.