Hoe onschuldig is paracetamol eigenlijk?

De verschillende televisiereclames willen ons doen geloven dat paracetamol een veilige pijnstiller is die je zorgeloos kunt gebruiken. Het is vrij verkrijgbaar en wordt dan ook dagelijks door miljoenen mensen geslikt. Wordt er bij andere pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac, nog gewaarschuwd voor bijvoorbeeld maag- en darmklachten, paracetamol zou zelfs door zwangere vrouwen probleemloos gebruikt mogen worden.

Maar is deze pijnstiller wel zo onschuldig?

Nee, dat is hij niet! Paracetamol kan wel degelijk behoorlijk schade aanrichten aan met name de lever en de nieren.

Paracetamol wordt vooral gebruikt bij hoofdpijn, spierpijn, griep en verkoudheid, kiespijn en menstruatiepijn. Maar net als andere medicijnen moet paracetamol afgebroken worden in de lever. Hierbij ontstaat een giftig afbraakproduct wat zo snel mogelijk afgevoerd moet worden. Dit gebeurd door middel van glutathion.

Glutathion is een antioxidant en ontgifter en daarnaast essentieel voor veel verschillende lichaamsfuncties. Een gebrek aan glutathion kan de oorzaak zijn van een verstoord immuunsysteem, chronische ontstekingen, auto-immuunziekte, leverschade en een hogere vatbaarheid voor infecties.

Volgens onderzoekers kan een gebrek aan glutathion één van de oorzaken zijn waardoor bepaalde mensen ernstige complicaties ontwikkelen of komen te overlijden aan corona. En laat paracetamol nou net één van de grootste glutathion vernietigers zijn. Bij veelvuldig gebruik van paracetamol raken de glutathionreserves uitgeput waardoor de afvalstoffen niet meer of niet voldoende afgevoerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat er schade aan de lever en de nieren.

Ook heeft paracetamol invloed op de aanmaak van onze hormonen. Onderzoekers hebben geconstateerd dat na veelvuldig en langdurig gebruik van paracetamol de concentratie van de voorlopers van de hormonen oestrogeen en testosteron vele malen lager was. Zo laag zelfs dat het overeen komt met een veroudering van 35 jaar of een plotselinge menopauze. Na een paar dagen stoppen stijgt de concentratie wel weer naar normale waarden, maar voor zwangere vrouwen is het gebruik dus echt af te raden vanwege de invloed op de foetus.

Ook de vruchtbaarheid van mannen kan verminderen doordat de zaadkwaliteit aangetast wordt.

Een enkele keer paracetamol slikken kan geen kwaad maar onderzoekers zijn zeker bezorgd over langdurige dagelijkse inname. Ook omdat er een bepaalde afhankelijkheid optreedt en het lichaam ongevoelig raakt voor de pijnstillende stoffen. Er treedt gewenning op en je zult er op den duur dus steeds vaker en steeds meer van nodig hebben.

De beste manier om pijn te stillen is op zoek te gaan naar de oorzaak en van daaruit een behandeling te starten. Begin bij het begin! Een heel goede en onschadelijke pijnstiller is waterstof therapie. Vooral ook omdat je met waterstof therapie de oorzaak van de pijn aanpakt in plaats van de symptomen van het probleem te stillen.

Lees via deze link de onderzoeksresultaten over waterstof therapie en het verminderen van pijn; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24257230/

Slik jij regelmatig paracetamol of andere pijnstillers? Wil je weten hoe je er van af kunt komen?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0653 666 550, mail naar praktijk@care4yourhealth.nl of maak direct een afspraak via deze link; https://care4yourhealth.mijndiad.nl/afspraak-maken

Ik help je graag!

Referenties

 1. Acetaminophen Monograph. Drugs.com
 2. Aldoori WH, Giovannucci EL, Rimm EB et al. Use of acetaminophen and nonsteroidal anti-inflammatory drugs: a prospective study and the risk of symptomatic diverticular disease in men. Arch Fam Med. 1998 May-Jun;7(3):255-60.
 3. Avizeh R, Najafzadeh H, Razijalali M, Shirali S. Evaluation of prophylactic and therapeutic effects of silymarin and N-acetylcysteine in acetaminophen-induced hepatotoxicity in cats. J Vet Pharmacol Ther. 2010 Feb;33(1):95-9.
 4. Bartlett D. Acetaminophen toxicity. J Emerg Nurs. 2004 Jun;30(3):281–3.
 5. Bromer MQ, Black M. Acetaminophen hepatotoxicity. Clin Liver Dis. 2003 May;7(2):351–67.
 6. Kaye JA, Myers MW, et al. Acetaminophen and the risk of renal and bladder cancer in the general practice research database. Epidemiology. 2001 Nov;12(6):690–4.
 7. Larson AM, Polson J, Fontana RJ, et al. Acetaminophen-induced acute liver failure: results of a United States multicenter, prospective study. Hepatology. 2005 Dec;42(6):1364-72.
 8. Muriel P, Garciapina T, et al. Silymarin protects against paracetamol-induced lipid peroxidation and liver damage. J Appl Toxicol. 1992;12(6):439–42.
 9. Oz HS, McClain CJ, et al. Diverse antioxidants protect against acetaminophen hepatotoxicity. J Biochem Mol Toxicol. 2004;18(6):361–8.
 10. Vincenzi B, Santini D, Frezza AM et al. The role of S-adenosyl methionine in preventing FOLFOX-induced liver toxicity: a retrospective analysis in patients affected by resected colorectal cancer treated with adjuvant FOLFOX regimen. Expert Opin Drug Saf. 2011 May;10(3):345-9.
 11. Williams LJ, Pasco JA, Henry MJ, et al. Paracetamol (acetaminophen) use, fracture and bone mineral density. Bone. 2011 Jun 1;48(6):1277-81.