De kracht van viscollageen

Als orthomoleculair therapeut ben ik ervan overtuigd dat we dagelijks wel wat extra vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen aan ons dieet toe mogen voegen om te zorgen dat we alles binnenkrijgen wat ons lichaam nodig heeft. Naast een goede multi vitamine, vind ik een collageensupplement erg belangrijk omdat dit gewoonweg te weinig in onze voeding voorkomt.

Tijdens mijn zoektocht naar een goed supplement kwam ik een viscollageen tegen waar ik zo enthousiast over ben, dat ik er in 2019 mijn eigen naam aan verbonden heb.

Wat is collageen precies?

De naam collageen komt van het Griekse ‘kolla’, wat lijm of samenbinden, betekent en ‘gen’, wat produceren betekent. Het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en heeft talloze verschillende functies. We maken het zelf aan, maar na ons 25e levensjaar ongeveer neemt de productie gestaag af en ook de kwaliteit gaat wordt minder. Dit zien we aan de buitenkant vooral door veroudering van onze huid, maar ook ons haar wordt droger, onze nagels brozer en we worden minder soepel in onze bewegingen.

                                                         

Collageen is een sterk en flexibel eiwit wat als een soort lijm, ons lichaam bij elkaar houdt. Het zorgt voor structuur, elasticiteit, samenhang en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsels. Er zijn nogal wat verschillende types collageen, maar de belangrijkste zijn Type I en Type II. Meer dan 90% van het collageen in ons lichaam is Type I.

  • Type I komt voor in onze huid, haar, nagels, botten, tanden, kraakbeen en gewrichtsbanden.
  • Type II vinden we in onze tussenwervelschijven, gewrichten, strottenhoofd, luchtpijp, ribben en neus.

De invloed van collageen.

Het al dan niet goed functioneren van onze darmen bepaald voor een groot deel of wij gezond zijn of niet. Collageen heeft een verzachtende en helende werking op onze maag- en darmwand en kan helpen bij het genezen van klachten als brandend maagzuur, een lekkende darm en PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom). Ook werkt het als smeermiddel voor spieren en gewrichten en houdt het onze botten sterk. Het zorgt voor een stevige huid (70% van het bindweefsel in onze huid bestaat uit collageen), gezond en glanzend haar en soepele bloedvaten. Daarnaast heeft het een ontgiftende werking en ondersteunt en beschermt het onze lever.

Welke voeding bevat collageen?

Collageen komt vooral voor in de huid en botten van dieren. Vroeger trokken we bouillon van de botten van runderen of de graten van vis. Tegenwoordig doen we dat steeds minder vanwege allerlei ziektes in vee, zoals BSE of gekkekoeienziekte of vervuiling van zeewater wat we terugvinden in vis. Het nadeel van collageen uit bouillon is dat het lichaam dit eerst moet opsplitsen in kleinere deeltjes eiwit (peptiden) zodat het opgenomen kan worden. Deze peptiden zijn korte strengen aminozuren die de aanmaak van collageen stimuleren en collageenvezels repareren.

Voor de productie van collageen heeft ons lichaam eiwitten, vitamine C, de aminozuren glycine en proline en de mineralen zink, koper en selenium nodig. Dit vind je in groente en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Door gezond en vooral gevarieerd te eten, krijgt je lichaam de beste kans voor een hoogst mogelijk haalbare productie van collageen. Algen, zoals chlorella en spirulina, stimuleren de aanmaak van collageen. Je kunt ze in poedervorm of tabletten toevoegen aan je dagelijkse voeding. Ook worden er tegenwoordig vleesvervangers gemaakt met algen als basis.

Vitamine A en D voorkomen de afbraak van collageen. Deze vitamines zitten in dierlijke producten en champignons en worden toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Wat heeft een negatieve invloed op de collageen productie?

Een leefstijl met veel zonnebaden, roken, drinken en een hoge suikerconsumptie is sowieso al ongezond maar heeft ook grote invloed op de productie van collageen. Nicotine bijvoorbeeld, breekt vitamine C af, wat nodig is voor de aanmaak van collageen. Ook zorgt nicotine voor vernauwing in onze bloedvaten waardoor er minder voedingsstoffen en zuurstof in onze huid kunnen doordringen.

Waarom een collageen poeder een goed idee kan zijn.

Collageen wordt vaak toegevoegd aan gezichtsverzorging zoals crèmes en serums. Niet alleen zijn deze producten vaak erg duur, de collageen kan niet diep genoeg in de huidlagen doordringen om daadwerkelijk een verschil te maken. Collageen doet zijn werk van binnenuit en een poedersupplement is daar uitermate geschikt voor.

Het Care 4 Your Health viscollageen poeder  is een hydrolysaat. Dit betekent dat het al opgeknipt is in kleinere stukjes, de peptiden, en daardoor gemakkelijker in onze bloedbaan opgenomen wordt. Je kunt dit poeder heel eenvoudig toevoegen aan water, koffie, een smoothie, (plantaardige) yoghurt en zelfs soep.

Viscollageen lijkt het meest op menselijk collageen.

Eet jezelf gezond!